Psykologisk hjälp när du behöver det

Psykologisk hjälp när du behöver det. En kvinna sitter i en soffa i hemmamiljö och tittar på sin mobiltelefon
PrataMera
2023-03-01

Psykisk ohälsa är väldigt vanligt, och många av oss drabbas någon gång av till exempel oro, ångest, sömnbesvär eller nedstämdhet. När man mår psykiskt dåligt är det viktigt att få hjälp så snart som möjligt men det kan vara svårt att både få och ta hjälp. Det kan vara svårt då det fortfarande finns många tabun kring att prata om psykisk ohälsa. Det kan också vara svårt att få hjälp på grund av exempelvis praktiska saker. Det kan vara långt till en mottagning, eller tvärtom allt för nära och man är rädd att träffa någon man känner. Det kan även vara långa väntetider och ibland till och med svårt att veta vart man ska börja leta. För många personer är då möjligheten att ta hjälp via en digital mottagning ett bra alternativ.

När man mår psykiskt dåligt är det viktig att man pratar med någon och att man inte blir ensam i sitt dåliga mående. PrataMeras ambition är alltid att kunna hjälpa så många människor som möjligt när de behöver professionell hjälp med sin psykiska hälsa. Det kan så klart hända att det exempelvis inte finns lediga tider så snabbt som man önskar i alla lägen, eller att man söker en annan typ av vård än vad vi kan erbjuda i enskilda fall. Det är då väldigt positivt att se att Sverige är väldigt framstående i psykologisk behandling online och att det finns många alternativ för människor att välja mellan. Här nedan presenterar vi några av våra kollegor i branschen, först med en kort sammanfattning av PrataMera.

Ta hand om dig.

Om du har påträngande tankar om att skada dig själv eller ta ditt liv är det viktigt att du så snabbt som möjligt kontaktar en akutpsykiatrisk mottagning där du bor eller ringer 112. Du kan hitta din närmaste psykiatriska mottagning via www.1177.se

 

PrataMera
Skrämbild av PrataMeras startsida

• Grundades: 2017
• Huvudkontor: Varberg
• Patientavgift: 100 kr för psykolog,
   0 kr för psykoterapeut. Från 18 år
   och till det år du fyller 20 år samt
   äldre över 85 år 0 kr.

Hos PrataMera kan du få psykologisk hjälp om du är 18 år och uppåt inom ramen för den offentliga vården. Du kan även få hjälp via vår privatmottagning. Samtliga behandlare ger behandling utifrån KBT, kognitiv beteendeterapi. Du bokar enkelt tid hos psykolog eller psykoterapeut på hemsidan. Med bevisade behandlingsmodeller och vägledning genom kompletta behandlingar, hjälper vi människor som inte mår bra, samt deras anhöriga. PrataMera erbjuder även gratis föreläsningar om viktiga ämnen, liksom PrataMeraPodden, som verktyg för att förebygga och återhämta sig från psykisk ohälsa.

 

1177
Skärmbild 1177s startsida

• Grundades: 1999, namnet 1177
   kom till 2010
• Huvudkontor: Stockholm
• Patientavgift: Om du besöker psykolog
   eller psykoterapeut via din vårdcentral
   betalar du den vanliga patientavgiften.
   Avgiften kan variera mellan olika
   regioner, vanligtvis ligger den
   på 100 kr.

Hos 1177 hittar du din närmaste vårdcentral där du har möjlighet att träffa en psykolog. Många vårdcentralen kan idag erbjuda digitala besök med en psykolog via videosamtal. På 1177 kan du själv leta upp din region och se om de erbjuder det hos dig. Där kan du även hitta din närmaste psykiatriska mottagning.

 

Mind
Skärmbild Minds startsida

• Grundades: 1931
• Huvudkontor: Stockholm
• Patientavgift: 0 kr. Samtliga samtal sker
   med volontärer och är kostnadsfria.

Mind är en ideell förening, som driver ett antal olika stödlinjer:

  • Självmordslinjen, på telefon 90101, mejl och chatt dygnet runt, för personer som inte längre orkar leva och deras närstående.
  • Äldrelinjen, en stödlinje för äldre som mår psykiskt dåligt och behöver någon att prata med.
  • Livslinjen, en stödlinje där personer mellan 16 och 25 kan prata med en vuxen om saker i livet som känns jobbiga. Stort som smått.
  • Föräldralinjen, en stödlinje för vuxna som är oroliga för barn i sin närhet och vill ha någon att prata med.
  • Mind skapar också Mind Forum där personer som mår dåligt kan stödja varandra.

 

Mindler
Skärmbild Mindlers startsida

• Grundades: 2018
• Huvudkontor: Stockholm
• Patientavgift: 100 kr enligt
   Mindlers hemsida

Mindler är idag Sveriges största digitala psykologmottagning. Man använder sig av iKBT i sin behandling. Mindler hanterar även utredningar inom ADHD och autism som del i sina tjänster. Mindlers psykologiska behandling sker med hjälp av deras app. Du kan välja psykolog och därefter boka tid i appen.

 

Ahum
Skärmbild Ahum

• Grundades: 2015
• Huvudkontor: Stockholm
• Patientavgift: Vanligtvis 900 kr-1200 kr
   enligt Ahums hemsida

Ahum är helt fokuserade på psykologisk behandling i sin verksamhet. Med hjälp av ett matchningsverktyg får du förslag på ett antal psykologer som är rätt för dig som patient. Ahum erbjuder även iKBT-behandlingar där du jobbar på egen hand, om du inte föredrar samtal med terapeut. Ahum förmedlar även kontakt mellan patienter och externa psykologer, som kan passa för dig.

 

Din Psykolog
Skärmbild Din psykolog

• Grundades: 2019
• Huvudkontor: Stockholm
• Patientavgift: 100 kr (18-20 år samt för
   äldre över 85 år, 0 kr), enligt
   Din Psykologs hemsida

Din Psykolog kan hjälpa dig med bland annat depression, oro och ångest. När du vill boka tid hos Din Psykolog, får du först svara på några frågor om hur du mår och vad du vill ha hjälp med. Du får därefter möjlighet att välja en psykolog som passar dig. Därefter bokar du ett videomöte och kommer igång med din psykolog.

 

Kry
Skärmbild Kry

• Grundades: 2014
• Huvudkontor: Stockholm
• Patientavgift: 100 kr för psykolog
   enligt Krys hemsida

Kry är ett svenskt företag, som förutom Sverige även bedriver verksamhet i Norge, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. De ger vård inom både psykologi samt medicinsk vård och har även ett antal fysiska vårdcentraler i landet. Krys psykologer bedriver KBT-behandling. Patienten börjar med att boka ett möte i Krys app. I första mötet görs sedan en bedömning, där patienten vägleds till den vård som behövs.

 

Min Doktor
Skärmbild Min doktor

• Grundades: 2013
• Huvudkontor: Malmö
• Patientavgift: Beror på var du är
   skriven, men vanligtvis 100 kr
   för psykologisk behandling
   enligt Min Doktors hemsida

Min Doktor hanterar all vård som är möjlig att ge inom primärvården digitalt, från enklare åkommor till komplicerade och kroniska besvär. Man har även ett antal fysiska vårdcentraler i landet. Min Doktor tillämpar KBT i sin psykologiska behandling. Du bokar enkelt samtal, eller ett första bedömningsmöte på Min Doktors hemsida.

Mer läsning

Hur självkritik fungerar och hur det kan bemötas

Självkänsla är uppfattningen som vi har om vår egen värdegrund och förmåga. Att vi har tillit till vår egen förmåga att hantera livets utmaningar och att se oss själva som en värdefull individ. Hur vi uppfattar vår självkänsla kan påverkas av många faktorer, till exempel barndomsupplevelser, sociala interaktioner och personliga prestationer.

Läs mer
Varför blir vi stressade och hur kan vi hantera stress?

Stress är en del av vardagen och din kropp är konstruerad att klara av påfrestningar i korta perioder. Om stressen däremot blir långvarig påverkas din kropp negativt om den inte får återhämtning. Pågår stressen för länge kan du drabbas av utmattningssyndrom.

Läs mer
Peace in our time

Välkommen till PrataMeraPodden!

Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I PrataMeraPoddens premiäravsnitt för säsong 2 har jag bjudit in Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan. Vilken rivstart!

Läs mer
1 2 3 24

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram