Peace in our time

Peace in our time PrataMeraPodden-Erik Hemingsson och Anna Kinnander
PrataMera
2024-02-01

Välkommen till PrataMeraPodden! Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen!

Jag heter Anna Kinnander och är psykolog på den digitala mottagningen PrataMera.

Nytt år, nya möjligheter! I samband med nyår är vi många som summerar året som gått och avlägger löften för bot och bättring för det kommande året. En konstruktiv tradition på många sätt. Det är ju annars inte ofta vi stannar upp och funderar på livet, hur vi spenderar vår tid, vad som är viktigt för oss och vad vi vill ha mer eller mindre av. Men lustigt nog är det ofta mindre av att våga prova något vi länge velat, men inte riktigt vågat, umgås mer med vänner eller läsa fler böcker och mer av självspäkelse av olika slag, som våra löften handlar om. Hur kommer det sig att vi så ofta ringar in våra ambitioner för kommande år med att gå ner i vikt, äta enligt nya stränga regler och träna hårdare? Visst är vi många som behöver röra oss mer, om man till exempel som jag har ett stillasittande jobb, men borde det inte rimligen finnas fler facetter i livet när vi vill bli våra bästa jag?

I PrataMeraPoddens premiäravsnitt för säsong 2 har jag bjudit in Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan. Vilken rivstart! Erik har forskat om övervikt och hälsa sedan 1999, skrev boken Slutbantat 2018 och 1 feb 2021 fick han nog och skrev en skarp krönika om att viktmobbningen (inte minst inom vården) måste få ett slut. Sedan dess har Erik förstås producerat många fler texter och föreläsningar - en välkänd och omdebatterad är boken Kriget mot kroppen, som Erik skrivit tillsammans med Stina Wollter. Där får vi ta del av vetenskaplig forskning på området, djupt personliga reflektioner och inte minst en stor mängd omskakande vittnesmål från människor som berättar om bemötande och attityder baserat på deras kroppsform.

Varmt välkommen att lyssna till vårt samtal, där Erik hjälper till att bena ut vårt trassliga förhållande till kropp, vikt och självvärde, förklarar vad vi hittills vet om vad som påverkar vår vikt och de förödande effekter aldrig så välmenande kommentarer kan få!

 

Lyssna här
Podden på Spotify

Du kan även lyssna på podden på Spotify, du hittar den här: PrataMeraPodden

ps. Missa inte PrataMeraPoddens spellista

I varje poddavsnitt har både gäster samt jag själv fått önska en låt och berätta om varför valet föll just på den låten och vad den betyder. Nu finns alla önske- och inspirationslåtar samlade i en och samma spellista. Du hittar den på Spotify, PrataMeraPoddenPlaylist: Mood swings!

 

Mer läsning

Ensam på midsommar – en känsla som många delar

Midsommar är en högtid som många förknippar med glädje, gemenskap och festligheter. Men för vissa kan det också vara en påminnelse om ensamheten. Att vara ensam under storhelger kan kännas extra tungt då man ser alla andra omkring sig fira tillsammans. Men det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam om att vara ensam. Många människor har den här känslan inte bara under högtider utan även i vardagen.

Läs mer
Minska oro och grubbel med hjälp av planerad orosstund

Visste du att du kan minska oro och grubblande genom att planera in en specifik “orosstund” i din kalender varje dag? Att avsätta tid för en speciell “orosstund” kan verka märkligt när vi vill oroa oss mindre, men för många är detta ett effektivt sätt att minska oron och uppleva ökad kontroll.

Läs mer
Daniel uppmärksammar psykologisk hjälp online

Den 9 maj i år anordnade orienterings- och skidklubben OK Skogsstjärnan cykelloppet Viken runt. En av deltagarna var Daniel Lindh, som i år valde att delta i loppet med PrataMeras logotype tryckt på sin tävlingströja.
- Jag vill uppmärksamma er som en jättebra och enkel kontakt vid psykisk ohälsa eller om man som jag bara hamnat i en situation med mycket oro som är svår att reda ut själv, berättar Daniel.

Läs mer
1 2 3 30

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram