Peace in our time

Peace in our time PrataMeraPodden-Erik Hemingsson och Anna Kinnander
PrataMera
2024-02-01

Välkommen till PrataMeraPodden! Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen!

Jag heter Anna Kinnander och är psykolog på den digitala mottagningen PrataMera.

Nytt år, nya möjligheter! I samband med nyår är vi många som summerar året som gått och avlägger löften för bot och bättring för det kommande året. En konstruktiv tradition på många sätt. Det är ju annars inte ofta vi stannar upp och funderar på livet, hur vi spenderar vår tid, vad som är viktigt för oss och vad vi vill ha mer eller mindre av. Men lustigt nog är det ofta mindre av att våga prova något vi länge velat, men inte riktigt vågat, umgås mer med vänner eller läsa fler böcker och mer av självspäkelse av olika slag, som våra löften handlar om. Hur kommer det sig att vi så ofta ringar in våra ambitioner för kommande år med att gå ner i vikt, äta enligt nya stränga regler och träna hårdare? Visst är vi många som behöver röra oss mer, om man till exempel som jag har ett stillasittande jobb, men borde det inte rimligen finnas fler facetter i livet när vi vill bli våra bästa jag?

I PrataMeraPoddens premiäravsnitt för säsong 2 har jag bjudit in Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan. Vilken rivstart! Erik har forskat om övervikt och hälsa sedan 1999, skrev boken Slutbantat 2018 och 1 feb 2021 fick han nog och skrev en skarp krönika om att viktmobbningen (inte minst inom vården) måste få ett slut. Sedan dess har Erik förstås producerat många fler texter och föreläsningar - en välkänd och omdebatterad är boken Kriget mot kroppen, som Erik skrivit tillsammans med Stina Wollter. Där får vi ta del av vetenskaplig forskning på området, djupt personliga reflektioner och inte minst en stor mängd omskakande vittnesmål från människor som berättar om bemötande och attityder baserat på deras kroppsform.

Varmt välkommen att lyssna till vårt samtal, där Erik hjälper till att bena ut vårt trassliga förhållande till kropp, vikt och självvärde, förklarar vad vi hittills vet om vad som påverkar vår vikt och de förödande effekter aldrig så välmenande kommentarer kan få!

 

Lyssna här
Podden på Spotify

Du kan även lyssna på podden på Spotify, du hittar den här: PrataMeraPodden

ps. Missa inte PrataMeraPoddens spellista

I varje poddavsnitt har både gäster samt jag själv fått önska en låt och berätta om varför valet föll just på den låten och vad den betyder. Nu finns alla önske- och inspirationslåtar samlade i en och samma spellista. Du hittar den på Spotify, PrataMeraPoddenPlaylist: Mood swings!

 

Mer läsning

Hur självkritik fungerar och hur det kan bemötas

Självkänsla är uppfattningen som vi har om vår egen värdegrund och förmåga. Att vi har tillit till vår egen förmåga att hantera livets utmaningar och att se oss själva som en värdefull individ. Hur vi uppfattar vår självkänsla kan påverkas av många faktorer, till exempel barndomsupplevelser, sociala interaktioner och personliga prestationer.

Läs mer
Varför blir vi stressade och hur kan vi hantera stress?

Stress är en del av vardagen och din kropp är konstruerad att klara av påfrestningar i korta perioder. Om stressen däremot blir långvarig påverkas din kropp negativt om den inte får återhämtning. Pågår stressen för länge kan du drabbas av utmattningssyndrom.

Läs mer
Kan man välja att må bra?

Psykisk hälsa eller psykiskt välbefinnande kännetecknas av att man känner tillfredställelse och mening med livet. Att vara engagerad i sitt liv, att utveckla sina styrkor och färdigheter. Det handlar även om att känna njutning, lust och lycka. Men livet går ju upp och ner för oss alla. Hur kan vi ge oss förutsättningar för att minska vårt lidande i livets upp och nergångar? Går det att välja att må bra?

Läs mer
1 2 3 24

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram