Panikattack, panikångest eller paniksyndrom - vet du skillnaden?

Panikattack, panikångest, eller paniksyndrom - vet du skillnaden? Bild föreställer en person som sitter i en säng, med uppdragna ben och håller sina armar runt knäna
PrataMera
2023-03-15

Paniksyndrom, eller panikångest som det ofta kallas, är en av de vanligaste förekommande psykiska åkommorna. Många har svårt att skilja på paniksyndrom och en panikattack men en panikattack kan  du ha någon enstaka gång utan att det  handlar om paniksyndrom. Paniksyndrom innebär att det finns en oro eller rädsla för att få oväntade panikattacker.

Vad är en panikattack?

En panikattack kan beskrivas som en plötslig (och många gånger oväntad) våg av intensiv rädsla eller obehag i kombination med olika kroppsliga symptom. Attacken pågår vanligtvis i några minuter och klingar sedan av. Kroppssymptomen kan skilja sig från person till person, men det kan exempelvis vara andningssvårigheter, yrsel, hjärtklappning, domningar eller stickningar, svettningar, overklighetskänslor, kvävningskänslor och smärta eller obehag i bröstet

Vad är paniksyndrom?

Paniksyndrom innebär att du har återkommande oväntade panikattacker med flertalet olika av kroppsreaktionerna ovan. Det utmärker sig också genom att du får en ihållande rädsla eller oro för att få ytterligare panikattacker eller konsekvenserna av attackerna, vanligtvis handlar det om att du ska tappa kontrollen, bli galen eller dö.

Vad är panikångest?

Panikångest är  ett vardagligt ord som ibland används felaktigt för att benämna alla möjliga obehag, men det är ett annat ord för paniksyndrom.

Behöver du hjälp?

Du kan läsa mer ingående information om panikattacker och paniksyndrom samt ta del av självhjälpsråd här. Om du önskar stöd så tveka inte att kontakta oss på pratamera.nu eller någon annan vårdgivare, t.ex. din vårdcentral.

Ta hand om dig.

Mer läsning

Grubbel och ältande del II - Hur kan man stoppa grubbel och ältande?

I del I: Varför grubblar vi? undersökte vi grubblandets funktion och vad som vidmakthåller det. Vi kom överraskande nog fram till att det är det vi gör för att lugna oss, de tröstande tankarna, som faktiskt gör så att grubblandet fortsätter. Så hur ska man då bära sig åt, om det inte går att bli av med orostankar genom att försöka argumentera med eller släta över dem?

Läs mer
Grubbel och ältande del I - Varför grubblar vi?

Vem som helst kan drabbas av att inte kunna låta bli att grubbla över saker det egentligen inte går att göra något åt. Ofta ältar vi i situationer som innehåller osäkerhet, tvivel eller beslut och vi försöker lösa både lösliga och olösliga problem med hjälp av tanken.

Läs mer
Suicidpreventiva dagen 10 september

Den 10 september är det Internationella suicidpreventiva dagen. En dag som International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) införde 2003 för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord.

Läs mer
1 2 3 17

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram