Panikattack, panikångest eller paniksyndrom - vet du skillnaden?

Panikattack, panikångest, eller paniksyndrom - vet du skillnaden? Bild föreställer en person som sitter i en säng, med uppdragna ben och håller sina armar runt knäna
PrataMera
2023-03-15

Paniksyndrom, eller panikångest som det ofta kallas, är en av de vanligaste förekommande psykiska åkommorna. Många har svårt att skilja på paniksyndrom och en panikattack men en panikattack kan  du ha någon enstaka gång utan att det  handlar om paniksyndrom. Paniksyndrom innebär att det finns en oro eller rädsla för att få oväntade panikattacker.

Vad är en panikattack?

En panikattack kan beskrivas som en plötslig (och många gånger oväntad) våg av intensiv rädsla eller obehag i kombination med olika kroppsliga symptom. Attacken pågår vanligtvis i några minuter och klingar sedan av. Kroppssymptomen kan skilja sig från person till person, men det kan exempelvis vara andningssvårigheter, yrsel, hjärtklappning, domningar eller stickningar, svettningar, overklighetskänslor, kvävningskänslor och smärta eller obehag i bröstet

Vad är paniksyndrom?

Paniksyndrom innebär att du har återkommande oväntade panikattacker med flertalet olika av kroppsreaktionerna ovan. Det utmärker sig också genom att du får en ihållande rädsla eller oro för att få ytterligare panikattacker eller konsekvenserna av attackerna, vanligtvis handlar det om att du ska tappa kontrollen, bli galen eller dö.

Vad är panikångest?

Panikångest är  ett vardagligt ord som ibland används felaktigt för att benämna alla möjliga obehag, men det är ett annat ord för paniksyndrom.

Behöver du hjälp?

Du kan läsa mer ingående information om panikattacker och paniksyndrom samt ta del av självhjälpsråd här. Om du önskar stöd så tveka inte att kontakta oss på pratamera.nu eller någon annan vårdgivare, t.ex. din vårdcentral.

Ta hand om dig.

Mer läsning

Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Många människor upplever att de saknar någon att dela glädje och sorger med. Att vara ofrivilligt ensam kan även ha negativa konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande. Enligt den senaste statistiken från SCB saknar hundratusentals människor i Sverige en nära vän, vilket kan leda till isolering och ensamhet. Men det går att ta sig ur ensamheten.

Läs mer
Läsning hjälper oss minska stress

Idag på den internationella Väldsbokdagen vill vi gärna vara med och uppmärksamma böckernas fantastiska värld. Genom att läsa får vi kunskap och upplevelser. Vi förundras, vi skrattar och gråter, förfäras, funderar och fantiserar. Och faktiskt, förutom att vi kanske lär oss ett och annat om olika saker och platser, att läsa hjälper oss även att minska stress.

Läs mer
Annas bästa boktips

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till Anna Kinnander, leg. psykolog och flitig bokläsare.

Läs mer
1 2 3 28

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram