Hur (över)lever man när barnen flyttar hemifrån?

Hur (över)lever man när barnen flyttar hemifrån? Bild visar två unga vuxna i en trappuppgång som bär flyttkartonger
PrataMera
2023-08-25

Det borde inte komma som en chock. Ända sedan den dagen man fick ett positivt svar på graviditetstestet eller barnbesked från adoptionsbyrån har man ju vetat att de små liven en gång ska bli stora och flytta hemifrån. Ändå kan det kännas som en kalldusch den dagen det händer.

Hur ska man kunna ta in att barnen som nyss tog sina första stapplande steg nu med stora kliv är på väg ut i vuxenlivet? Hur ska man leva nu när föräldraskapet inte längre är en lika central del i ens vardag och identitet? Vad kan man göra om det känns svårt att manövrera i ett hem och ett liv som känns påfallande tomma när barnen tagit sina flyttlådor och dragit?

1. Acceptera läget och dina känslor

Det är okej att känna sig ledsen, att tycka det är tomt hemma och känna sig vilsen i livet. Det handlar ju dessutom om mer än att barnen flyttat. De, och du, har även lämnat en fas i livet bakom er. För dem känns det antagligen som att hela livet ligger framför dem. För dig känns det kanske inte lika muntert. Men livet tar ju inte slut för att barnen flyttar hemifrån - fast det kanske känns så i början. Däremot kanske det är dags att forma en ny identitet, där föräldraskapet inte står lika mycket i fokus.

2. Aktivera dig

Se möjligheter. Vad vill du göra nu när du inte behöver anpassa dig till barnens tider och aktiviteter? Har du fritidsintressen du lagt åt sidan för att ”det varit så mycket runt barnen”? Finns det saker du drömt om att testa men aldrig kommit dig för med? Har du vänner som du skulle vilja träffa oftare? Är det dags att börja träna, eller satsa på att träna mer eller i nya former? Ta tag i det!

3. Vårda relationen till din partner - och dig själv

Om du har en partner finns det en risk för att ni efter många år med mycket fokus på föräldraskapet vaknar upp och undrar ”vilka ni nu är som par” när barnen flyttat ut. Kanske finns det saker att (åter)upptäcka nu när ni har mer tid för gemensamma aktiviteter, prat på tu man hand och mys utan att någon klampar in. Eller så kommer ni fram till att det inte finns så mycket kvar att bygga på nu när det bara är ni två kvar. För en del kan parterapi eller familjerådgivning vara ett sätt att hitta tillbaka till varandra, eller skiljas på ett så bra sätt som möjligt.

Om du lever ensam, passa på att ta hand om dig själv lite extra, njut av friheten och av lugnet i huset!

4. Håll kontakten med barnen, utan att framstå som desperat (även om du kanske är det)

Såklart ska du hålla kontakt med barnen, men försök håll det på en lagom nivå så de också hinner vara den som hör av sig först någon gång ibland. Visa att du finns där för dem, men visa också att du har ett eget liv. Peppra dem inte med alltför många frågor, kanske berättar de saker spontant om du pratar om saker i din vardag som du tror kan intressera dem?

5. Se positivt på det som varit och fokusera framåt

Fastna inte i att älta barnens uppväxt, ditt föräldraskap och saker du ”borde ha gjort annorlunda”. Oftast har vi gjort så gott vi kunnat och ”good enough” räcker. Hur som helst är det för sent att ändra på det som varit, däremot kan du påverka hur din vuxenrelation med barnen ska se ut.

6. Prata med andra

Har du andra runt dig i samma fas av livet? Våga prata om hur ni har det och hanterar det. Att känna igen sig i det någon annan berättar kan dessutom kännas skönt.

Slutligen, ha inte dåligt samvete om du inte känner sorg och saknad. Det är okej att tycka att det är skönt att äntligen ha mer eget utrymme både i hemmet och livet!

Ta hand om dig!

Mer läsning

Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Många människor upplever att de saknar någon att dela glädje och sorger med. Att vara ofrivilligt ensam kan även ha negativa konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande. Enligt den senaste statistiken från SCB saknar hundratusentals människor i Sverige en nära vän, vilket kan leda till isolering och ensamhet. Men det går att ta sig ur ensamheten.

Läs mer
Läsning hjälper oss minska stress

Idag på den internationella Väldsbokdagen vill vi gärna vara med och uppmärksamma böckernas fantastiska värld. Genom att läsa får vi kunskap och upplevelser. Vi förundras, vi skrattar och gråter, förfäras, funderar och fantiserar. Och faktiskt, förutom att vi kanske lär oss ett och annat om olika saker och platser, att läsa hjälper oss även att minska stress.

Läs mer
Annas bästa boktips

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till Anna Kinnander, leg. psykolog och flitig bokläsare.

Läs mer
1 2 3 28

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram