Du är inte ensam om att vara ensam i jul

Du är inte ensam om att vara ensam i jul
PrataMera
2023-12-18

För många innebär den stundade julen en efterlängtad tid tillsammans med vänner och familj, och kanske några extra lediga dagar att njuta av. Men för många är julen en tid som fler och fler spenderar ensam. Ofrivillig ensamhet har ökat och klassas idag som en hälsorisk lika skadlig som rökning. Är du en av dem som är ensam på jul? Då är du inte ensam om det. 

Att vara ofrivilligt ensam på jul kan upplevas som både ledsamt och skamfyllt vilket också kan göra det svårare att prata om. Men kom ihåg att du är inte ensam! Alla kan drabbas av ofrivillig ensamhet någon gång i livet. Det kan bero på olika livshändelser som gör att man kanske flyttar, bryter upp från eller förlorat en make, maka eller partner. Av naturen är vi människor en social varelse. Nära relationer, gemenskap och samvaro är viktiga för oss och vårt välbefinnande. Detta beror på att vi evolutionärt är ett ”flockdjur” som är emotionellt och psykologiskt beroende av andra.

Självtest: Testa din psykiska hälsa för att få en överblick över din livssituation och ditt upplevda mående

Ofrivillig ensamhet är en hälsorisk eftersom stressen i kroppen ökar vid ofrivillig ensamhet, vilket kan medföra att risken för hjärt-och kärlsjukdomar ökar. Det är viktigt att ta den ofrivilliga ensamheten på allvar och undersöka vilka möjligheter vi har att öka känslan av meningsfull kontakt med andra.  

Försök att prata och berätta om din ensamhet, det gör att du kan upptäcka fler som är ensamma. Under restriktionerna i samband med pandemin behövde vi hitta nya sätt att umgås på, vilket många upplevde som extra utmanande. Men vi upptäckte även många kreativa sätt att hitta meningsfulla kontakter med andra, så ge inte upp hoppet, det är fortfarande möjlig under den här julen.  

Råd på vägen

Här kommer några råd på vad du kan göra om du spenderar julen ensam

 1. Vad vill du? - Tänk igenom vad som är viktigast för dig, är det att äta julmiddag ihop med någon? Att ge eller få en julklapp? Att prata med någon? Att miljön känns mysig? Fundera på hur du kan uppnå det bästa möjliga utifrån situationen du är i och gör en plan för hur du kan genomföra det. Vem eller vilka kan vara möjliga personer att ta kontakt med? Vad är viktigt att fokusera på för just dig?
 2. Prova nya sätt att umgås - Under pandemin behövde vi hitta nya sätt att umgås med andra på. Vi åt julmiddagen tillsammans vid datorn eller ringde ett långt samtal till någon vi tycker om eller som också är ensam. Kanske är det något som du kan göra även i år?
 3. Behandla dig själv som din egen bästa vän - Fråga dig själv vad som skulle kunna förgylla den här julen, även om du är ensam. Ett sätt kan vara att föreställa dig att du är din egen bästa vän. Använd de resurser du har och ta hand om dig själv fysiskt och mentalt. Ta ett fotbad, lyssna på vacker musik, gå en promenad, ring en vän eller ta dig friheten att äta otraditionell julmat som du njuter av.
 4. Ge till andra - Att ge brukar ge oss en ökad känsla av mening och glädje. Att gå med som volontär online och ge till andra kan ge nya möjligheter till meningsfull kontakt. Vem kan du ge till? Du kan du läsa mer om dessa möjligheter via länkarna längst ner på sidan.
 5. Hantera stressen med motion och acceptans - Motion har visat sig ha mycket goda effekter på att minska stress, oro, nedstämdhet och livsstilssjukdomar. Börja dagen med en promenad eller annan fysisk motion för att reducera stresshormoner som kortisol i kroppen, vilket kan minska negativa tankar och oro. Ett annat sätt är att öva medveten närvaro i nuet med fokus på acceptans. 
  Prova en mindfulness-övning: Lyssna på mindfulness 
  Sveriges Radio: Mindfulness kan minska ensamhet
Om du känner någon som är ensam
 • Våga fråga! Är det frivillig ensamhet eller inte? Hur mår personen? Att säga något (med risk för att känna sig dum) är bättre än att inte fråga alls.
 • Att fråga hur någon mår innebär inte att man bär hela ansvaret för personens situation. Att ringa en person som vi vet är ensam en kort stund varje vecka kan göra en stor skillnad för personen.

Om du är ensam och känner att du skulle behöva stöd och hjälp att bryta ensamheten kan en kontakt med en psykolog eller psykoterapeut vara nödvändigt. Då är du varmt välkommen att boka tid hos oss på PrataMera.

Ta hand om dig och dina medmänniskor i jul!

 

Länkar till sajter där du kan prata med någon eller engagera dig 

Frivilligcentralen (Norrköping)

Äldrekontakt

Volontärbyrån

Suicide zero

Kompis Sverige

Nya kompis byrån

Tips: Se om din kommun har någon evenemangskalender där du kan få tips om saker som händer i din stad. 

Mer läsning

Ensam på midsommar – en känsla som många delar

Midsommar är en högtid som många förknippar med glädje, gemenskap och festligheter. Men för vissa kan det också vara en påminnelse om ensamheten. Att vara ensam under storhelger kan kännas extra tungt då man ser alla andra omkring sig fira tillsammans. Men det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam om att vara ensam. Många människor har den här känslan inte bara under högtider utan även i vardagen.

Läs mer
Minska oro och grubbel med hjälp av planerad orosstund

Visste du att du kan minska oro och grubblande genom att planera in en specifik “orosstund” i din kalender varje dag? Att avsätta tid för en speciell “orosstund” kan verka märkligt när vi vill oroa oss mindre, men för många är detta ett effektivt sätt att minska oron och uppleva ökad kontroll.

Läs mer
Daniel uppmärksammar psykologisk hjälp online

Den 9 maj i år anordnade orienterings- och skidklubben OK Skogsstjärnan cykelloppet Viken runt. En av deltagarna var Daniel Lindh, som i år valde att delta i loppet med PrataMeras logotype tryckt på sin tävlingströja.
- Jag vill uppmärksamma er som en jättebra och enkel kontakt vid psykisk ohälsa eller om man som jag bara hamnat i en situation med mycket oro som är svår att reda ut själv, berättar Daniel.

Läs mer
1 2 3 30

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram