Det mest förbjudna? Om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

Det mest förbjudna? Om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa
PrataMera
2024-06-24

Välkommen till PrataMeraPodden! Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen!

Jag heter Anna Kinnander och är psykolog på den digitala mottagningen PrataMera.

I det här avsnittet av PrataMeraPodden är det dags för en reunion. Jag har glädjen att välkomna Katarina Svensson Flood tillbaka till podden! Katarina är barnmoska extraordinaire (mitt ord!) och för många känd genom Sexet och reproduktionen, som hennes konto på Instagram heter. Vi träffades förra sommaren och pratade om ungas relation till sex och sina kroppar och nu ses vi igen för att prata mer om psykisk och fysisk ohälsa i samband med graviditet och förlossning. Ett ämne som inte är alldeles självklart att prata om!
 
Vi har fortfarande en ganska romantiserad bild av graviditet och föräldraskap och det är förknippat med stora mått av skam för många av oss som upplevt andra känslor i samband med den här perioden i livet och alla utmaningar den innebär. Andra sidan av samma mynt är att vi också kan slå över i att betrakta graviditet, förlossning och föräldraskap på ett ganska avskalat och praktiskt vis, något som kan mätas i kilon, kurvor, föräldradagar osv och där finns det inte heller särskilt mycket utrymme för den fulla upplevelsen av det man går igenom – vare sig som gravid eller närstående.
 
Under hösten och våren har Katarina gjort djupt personliga inlägg på Instagram, där hon berättar om tuffa upplevelser i samband med sina graviditeter. Jag tog starkt intryck av det och vill gärna bidra till att det här ämnet och den här typen upplevelser får mer utrymme, så vi kan minska risken för att känna sig liten, dålig och misslyckad. Till att bredda bilden av vad det kan innebära att sätta ett barn till världen! 
 
Var med och lyssna till Katarinas berättelse om inte mindre än tre, på lite olika sätt, väldigt påfrestande graviditeter, om hur hon hanterade dem och tiden efteråt!
 
Lyssna här
Podden på Spotify

Du kan även lyssna på podden på Spotify, du hittar den här: PrataMeraPodden

ps. Missa inte PrataMeraPoddens spellista

I varje poddavsnitt har både gäster samt jag själv fått önska en låt och berätta om varför valet föll just på den låten och vad den betyder. Nu finns alla önske- och inspirationslåtar samlade i en och samma spellista. Du hittar den på Spotify, PrataMeraPoddenPlaylist: Mood swings!

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram