Så här sätter du gränser på jobbet
#
Så här sätter du gränser på jobbet – 12 råd på vägen

Tycker du att det är svårt att sätta gränser på jobbet? Vill du vara snäll och ställa upp, och är du rädd för vad din chef eller dina kollegor ska tycka om du säger ifrån? Känner du samtidigt att det blir för mycket, och att du skulle behöva säga ”nej” oftare?

Det är många som tycker det är svårt att säga nej och sätta gränser, både i arbetslivet och privat. En konsekvens av det kan vara att det blir svårt att få tid och energi att räcka till för det man verkligen vill eller behöver göra. Kanske har du ett antal arbetsuppgifter som du ansvarar för, men blir ofta tillfrågad om att hjälpa kollegor eller chefer utifrån din kompetens och välvilja – och så blir det så mycket så du inte hinner med det du egentligen ansvarar för på det sätt du vill? Vi har ju alla en begränsad mängd tid och energi till vårt förfogande.

Hur gör man då om man vill komma igång med att säga nej oftare? Här kommer 12 råd som kanske kan vara till hjälp på vägen:

 1. Acceptera att det kommer att kännas jobbigt i början. Det är ofta svårt att göra på nya sätt. När man ska börja sätta fler gränser kanske det dyker upp tankar om att vara eller uppfattas som dålig, lat, besvärlig, oengagerad o.s.v. Lyssna inte på dem. Tankar behöver inte vara sanningar.
 2. Låt dig inte styras av rädsla för vad andra ska tycka. Inte ens din chef… Det är mänskligt att vilja vara till lags och ”passa in i flocken”, men det kan ha ett högt pris att vara för inriktad på vad andra tycker om en. Såklart finns det en risk att någon reagerar negativt- de kanske vant sig vid att du säger ja och ställer upp (mer än vad som är rimligt?). Men även de kan vänja sig vid något nytt!
 3. Tänk ”vad är det värsta som kan hända?”. När vi sätter ord på det värsta möjliga scenariot visar det sig ofta att det inte är så hemskt som vi tror när vi har en diffus bild av det. Vad är t.ex. det värsta med om din chef eller medarbetare skulle reagera negativt på din gränssättning?
 4. Ha tålamod. Ju mer du tränar på det nya, desto lättare kommer det att kännas och desto mer bekvämt kommer det att vara.
 5. Var vänlig men bestämd. Gå inte in i långa förklaringar till varför du säger nej – det ger motparten möjlighet att argumentera emot och hitta lösningar för att du ska kunna säga ja. Vad tydlig med hur du vill och behöver ha det.
 6. Förbered dig – eller be om betänketid. Att vara förberedd ökar chansen att kunna sätta en gräns. Att be om betänketid ger dig tid att tänka efter innan du svarar. Kanske behöver du ta ställning till om du vill, om du kan och om det funkar för dig just denna gång?
 7. Gör aktiva val. Vad är ”viktigt på riktigt” i ditt arbetsliv? Vad vill du att din tid och energi ska räcka till, och gör den det? Hur ser det ut långsiktigt för dig – vill du t.ex. utveckla din kompetens eller erfarenhet åt något visst håll? Gör du aktiva val enligt din plan och dina förutsättningar, eller ”blir det som det blir”? Kan du förändra något avseende det?
 8. Tänk konsekvenser. Vad blir konsekvensen av att du säger ja till saker du inte vill, hinner eller orkar? Det kanske känns skönt i stunden att ”vara till lags” eller känna sig duktig, men på längre sikt kan priset bli högt. På kort sikt kan det kännas jobbigt att säga nej – men på lång sikt kan det öka antalet val du och arbetet du utför mår bra av.
 9. Fall inte för beröm och smicker. Även om andra ger dig komplimanger för att du är bra på något så betyder det inte att du behöver ta på dig uppdraget. Komplimanger kan dessutom vara ett sätt att få någon att göra som man vill – för visst blir det svårare att säga nej efter att man fått beröm för hur bra man är på det som ska göras?
 10. Se nyanserat på ditt nej-sägande. Att du sätter fler gränser betyder inte att du blir en notorisk nejsägare som alltid spjärnar emot. Däremot kanske du blir en person med större flexibilitet i sina val, mer genomtänkta prioriteringar och ett bättre mående?
 11. Hitta en förebild. Se hur andra gör. Finns det personer runt dig som sätter gränser och säger nej? Hur gör de? Kan du hitta inspiration i det? Apropå rädsla för vad andra ska tycka: var även uppmärksam på hur omgivningen reagerar på andras gränser. Oftast accepteras de utan vidare.
 12. Var en förebild. Det finns sannolikt fler runt dig som behöver bli bättre på gränssättning. Kanske kan du inspirera dem, och kanske kan ni stötta varandra?

Vi hoppas att dessa råd kan hjälpa dig, oavsett vad du jobbar med. Om du redan hamnat i ett stresstillstånd och känner att tiden aldrig räcker till så rekommenderar vi att du tar upp det med din chef och/eller kontaktar företagshälsovården. Du kan självklart också söka hjälp hos oss, antingen via samtal med psykolog eller genom att gå ett terapiprogram, t.ex. om stress eller självkänsla.

Ta hand om dig!

Artikel först publicerad 210428
Uppdaterad 220808

Om du önskar stöd för att minska stress eller bli bättre på att hantera konflikter och sätta gränser, så är du varmt välkommen att boka tid hos någon av våra legitimerade psykologer och psykoterapeuter här på Pratamera.

Om du vill delta i en gruppbehandling för t.ex. stress eller självmedkänsla, här kan du se vilka grupper som startar inom kort och anmäla dig.

Du kan också gå ett iKBT-program på egen hand men med stöd av en av våra behandlare. Läs mer om terapiprogram online här.

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Mer läsning:
Aktuella grupper: