fbpx
Goda råd till dig som vill skapa en harmonisk vardag med barnen
#
Goda råd till dig som vill skapa en harmonisk vardag med barnen

Tycker du det är svårt att få till den vardag du vill med dina barn? Blir det ofta mer tjat, konflikter och irritationer än du skulle önska? Tänker du att det är dags att ta nya tag nu när vardagen drar i gång igen efter semestern? Funderar du på vad som skulle kunna få saker att flyta smidigare?

Då är du antagligen i gott sällskap. Att vara förälder är härligt – och svårt. Man ställs inför diverse utmaningar man kanske inte var helt förberedd på att en 3-åring eller 7-åring kunde ”rigga”, och det är lätt att fastna i negativa spiraler och mönster trots de bästa intentioner och kunskaper.

Hur gör man då om man vill ”ta tag i sitt föräldraskap” och familjens vardag? Kanske kan något av dessa råd vara till hjälp?

 • Skapa struktur och förutsägbarhet. Se till att även barnen vet vad som ska hända och i vilken ordning. Tydliggör gärna med ett nerskrivet schema eller ett schema med bilder. 
 • Förbered – även barnen. Plocka fram saker i tid, kanske dagen innan. Se till att barnen vet vad de ska göra och vad som förväntas av dem. Ge dem ansvar utifrån vad de klarar. Låt dem känna att de lyckas. 
 • Ha koll på tiden (när det behövs). Att ställa en timer eller använda ett tidshjälpmedel i app-format (t.ex. timstock, time timer eller visual timer) kan tydliggöra tid för den som ännu inte kan klockan. 
 • Förvarna om övergångar och avslut. Att veta att man ska avsluta en aktivitet ”snart”, ”när klockan ringer” eller ”efter tre gånger till” kan underlätta övergången. 
 • Fokusera på det ”önskvärda”. Berätta i möjligaste mån vad barnen ska göra i stället för att fokusera på vad de inte ska göra. 
 • Tänk på att känslor smittar. Vid konflikter, försök att inte trappa upp dem genom ditt eget agerande. Håll dig lugn så gott det går och undvik tjat och argumentation. Bekräfta att det är jobbigt och försök komma vidare.  
 • Avled. Ibland kan avledning funka när man ”fastnat”, d.v.s. att styra fokus och uppmärksamhet åt annat håll.  
 • Lyssna på barnet och ta in dennas perspektiv i olika situationer. Kanske kan ni tillsammans hitta fler lösningar som funkar för er alla? 
 • Välj dina strider. Vilka måste du verkligen ta, och vad kan du låta passera? 
 • Ha acceptans för att det inte alltid går som du tänkt. Att vara förälder är svårt. Fastna inte i självkritik utan var snäll mot dig själv – också – och ta nya tag. Däremot kan det vara på sin plats att i efterhand prata om situationer som inte blev så bra och vilka känslor och reaktioner det väckte. (Boktips att läsa tillsammans apropå tjat, konflikter och arga föräldrar:  ”Vesta-Linnéa och monstermamman”, en bilderbok av Tove Appelgren) 
 • Investera i gemensam tid och aktivitet, även vid andra tillfällen än när saker ”måste göras och funka”. Bygg på relationen, gör insättningar på relationskontot genom att tillbringa positiv tid tillsammans. Såklart kan det vara svårt att hitta luckor för det i en fullspäckad vardag, men försök hitta i alla fall en stund varje dag med närvaro och fokus på barnet. Bara 15 minuter kan faktiskt räcka långt! 
 • Belöna. Beröm. Se det som funkar. Ha kul tillsammans. Tänk ”fem gånger mer kärlek” (än tjat, konflikter och negativ uppmärksamhet…) 

Vill du läsa mer och få fler konkreta råd, baserade på forskning? Då kan vi rekommendera psykolog Martin Forsters bok ”Fem gånger mer kärlek – forskning och praktiska råd för ett fungerande familjeliv: en bok till föräldrar med barn mellan 2 och 12 år .

Ta hand om dig och er! 

Camilla Gunnarsson

Camilla Gunnarsson
Legitimerad psykolog

Mer läsning:
Aktuella grupper:

Related Posts

Leave a comment