Webbinar - Om tvångstankar och tvångsbeteenden

Om tvångstankar och tvångsbeteenden
PrataMera
2023-11-03
 

Ett kostnadsfritt webbinarium från PrataMera

Vi är många som ställt oss frågan när vi gått hemifrån, “visst låste jag dörren?” eller “visst drog jag ur kontakten?” Oftast kan vi även svara på frågan direkt att “jo det gjorde jag” och fortsätta med det vi var på väg att göra. Men för många kan den här typen av tvångsmässigt kontrollerande, ett behov att räkna vissa steg eller överdrivet tvättande bli ett så stort hinder att det påverkar det dagliga livet. Man kanske till och med börjar undvika vissa miljöer eller situationer för att minska risken att något hemskt ska hända eller att göra något man inte vill.

Onsdag den 15 november kl. 12-13 är du välkommen till vårt webbinarium om psykisk ohälsa, denna gång med tema tvångstankar och tvångsbeteenden. Föreläsningen leds av vår legitimerade psykolog Paul George Johansson som bland annat kommer att prata om:

  • Vad är OCD/Tvångssyndrom
  • Hur vet man att man har OCD
  • Hur vet man att/om man behöver hjälp
  • Strategier för ett bättre mående
  • För dig som anhörig
  • Vilken hjälp finns att få?

Under webbinariet kan du ställa frågor i vår livechatt som sedan besvaras i slutet av föreläsningen. Chatten bemannas även av vår kurator Sara Hickey som också svarar på deltagares frågor medan webbinariet pågår.

Webbinariet är kostnadsfritt, öppet för alla och har som syfte att förmedla kunskap och förståelse kring psykisk (o)hälsa. Om du vill delta men inte kan närvara just den tiden, anmäl dig gärna ändå så kan du ta del av webbinariet i efterhand.

Föreläsningens längd är 1 timme inkl. frågestund.

När du anmält dig får du en bekräftelse via mail. Två dagar innan samt samma dag som webbinariet går av stapeln får du påminnelsemail som innehåller den länk du använder för att ansluta till webbinariet via din smartphone, surfplatta eller dator. Tänk på din integritet. Du är anonym i chatten men tänk ändå på din integritet när du delar med dig av tankar eller egna erfarenheter.

Välkommen med din anmälan!

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram