Vill du delta i en studie om KBT kan minska oro och astma?

Vill du delta i en studie om kbt kan minska astma?
PrataMera
2023-11-02

Lider du av astma? Då har du möjlighet att delta i en studie där KI (Karolinska Institutet) undersöker om Internetförmedlad KBT kan minska astmabesvären. 

Astma är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn och vuxna som förekommer hos nästan 10%. Många som har astma känner sig även hindrade i sin vardag eller känner en stark oro och stress. Just oro och stress kan förvärra astma och personer med oro- och stressproblematik löper en större risk att utveckla astma. Nya studier visar att KBT (kognitiv beteendeterapi) kan förbättra oro, astmakontroll och förbättra livskvaliteten jämfört med bruklig vård. Nu vill man utöka studien och se om det går att göra behandlingen med KBT än bättre med hjälp av iKBT (Internetbaserad KBT).

Mer information om studien och anmälan hittar du hos KI:
MANTRA-studierna: Internetförmedlad kognitiv beteendeterapi för astma och oro

Mer läsning

Suicide Zeros kommunbarometer 2024 – Rekordmånga kommuner satsar förebyggande

För tredje året i rad släpper Suicide Zero sin undersökning hur Sveriges kommuners självmordsförebyggande arbete ser ut. I år har antalet kommuner som kan anses ha goda insatser mot självmord ökat kraftigt: Från 10 kommuner 2022, till 75 kommuner 2024.

Läs mer
PrataMeraPodden - Säsong 2

Varför har vår vikt i relation till vår hälsa blivit ett så infekterat och svårt ämne att prata om? Varför är det fortfarande så mycket fördomar kvar kopplade till vikt och hälsa och hur kommer det sig att vi fortfarande i 2024 ägnar oss åt body shaming? Är det här vårt sista tabu? Det är premiär för säsong 2 av PrataMeraPodden, och i första avsnittet träffa Anna Kinnander Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan.

Läs mer
Lägg mindre tid på sociala medier för förbättrad psykisk hälsa

En ny studie från Lunds universitet visar att både den psykiska hälsan och den egna självkänslan kan förbättras genom att lägga mindre tid på sociala medier.

Läs mer
1 2 3 16

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram