Två olika KBT-behandlingar lika effektiva mot fibromyalgi

Två olika KBT-behandlingar lika effektiva mot fibromyalgi
PrataMera
2023-12-28

Personer som lider av smärta vid fibromyalgi kan vara behjälpta av KBT på distans för att mildra symptom. En ny studie visar att två olika former av terapi via nätet ger samma effekt.

Idag lever ca 200 000 med fibromyalgi. Det innebär en långvarig värk eller smärta, trötthet och stelhet i kroppen. De läkemedel som finns är ofta inte tillräcklig verksamma, vilket ökar behovet på fler effektiva behandlingar.

En ny studie visar att två typer av KBT är lika effektiva vid behandling av fibromyalgi. Studien är ledd av forskare vid Centrum för psykiatriforskning på institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet. Resultatet visar att det inte verkar finnas några betydande skillnader mellan så kallad exponeringsbaserad KBT och traditionell KBT vid behandling av fibromyalgi. Båda behandlingsformerna gav en markant minskning av symtomen hos personer drabbade av sjukdomen.

– Att bägge behandlingar var associerade med en markant minskning av deltagarnas symtom och funktionspåverkan, och att effekterna höll i sig i tolv månader efter avslutad behandling, indikerar att internet som behandlingsformat kan vara av stor klinisk nytta för personer med fibromyalgi. Det är goda nyheter eftersom det möjliggör att fler kan få tillgång till behandling, säger Maria Hedman-Lagerlöf, legitimerad psykolog och forskare vid Centrum för psykiatriforskning på institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Här kan du läsa hela artikeln och studien: Två typer av KBT lika effektiva vid behandling av fibromyalgi

Mer läsning

Suicide Zeros kommunbarometer 2024 – Rekordmånga kommuner satsar förebyggande

För tredje året i rad släpper Suicide Zero sin undersökning hur Sveriges kommuners självmordsförebyggande arbete ser ut. I år har antalet kommuner som kan anses ha goda insatser mot självmord ökat kraftigt: Från 10 kommuner 2022, till 75 kommuner 2024.

Läs mer
PrataMeraPodden - Säsong 2

Varför har vår vikt i relation till vår hälsa blivit ett så infekterat och svårt ämne att prata om? Varför är det fortfarande så mycket fördomar kvar kopplade till vikt och hälsa och hur kommer det sig att vi fortfarande i 2024 ägnar oss åt body shaming? Är det här vårt sista tabu? Det är premiär för säsong 2 av PrataMeraPodden, och i första avsnittet träffa Anna Kinnander Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan.

Läs mer
Lägg mindre tid på sociala medier för förbättrad psykisk hälsa

En ny studie från Lunds universitet visar att både den psykiska hälsan och den egna självkänslan kan förbättras genom att lägga mindre tid på sociala medier.

Läs mer
1 2 3 16

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram