Två olika KBT-behandlingar lika effektiva mot fibromyalgi

Två olika KBT-behandlingar lika effektiva mot fibromyalgi
PrataMera
2023-12-28

Personer som lider av smärta vid fibromyalgi kan vara behjälpta av KBT på distans för att mildra symptom. En ny studie visar att två olika former av terapi via nätet ger samma effekt.

Idag lever ca 200 000 med fibromyalgi. Det innebär en långvarig värk eller smärta, trötthet och stelhet i kroppen. De läkemedel som finns är ofta inte tillräcklig verksamma, vilket ökar behovet på fler effektiva behandlingar.

En ny studie visar att två typer av KBT är lika effektiva vid behandling av fibromyalgi. Studien är ledd av forskare vid Centrum för psykiatriforskning på institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet. Resultatet visar att det inte verkar finnas några betydande skillnader mellan så kallad exponeringsbaserad KBT och traditionell KBT vid behandling av fibromyalgi. Båda behandlingsformerna gav en markant minskning av symtomen hos personer drabbade av sjukdomen.

– Att bägge behandlingar var associerade med en markant minskning av deltagarnas symtom och funktionspåverkan, och att effekterna höll i sig i tolv månader efter avslutad behandling, indikerar att internet som behandlingsformat kan vara av stor klinisk nytta för personer med fibromyalgi. Det är goda nyheter eftersom det möjliggör att fler kan få tillgång till behandling, säger Maria Hedman-Lagerlöf, legitimerad psykolog och forskare vid Centrum för psykiatriforskning på institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Här kan du läsa hela artikeln och studien: Två typer av KBT lika effektiva vid behandling av fibromyalgi

Mer läsning

Vill du delta i en studie om hälsa och känslomässig belastning i arbetet?

Vill du delta i ett forskningsprojekt som undersöker vilken betydelse känslomässig belastning har för medarbetares hälsa? Högskolan i Gävle söker nu deltagare till en enkätstudie till forskningsprojektet ”Hälsa och känslomässig belastning i arbetet”.

Läs mer
Öppettider nationaldagen

PrataMera håller stängt torsdag den 6/6 men har öppet igen som vanligt fredag den 7/6.

Läs mer
Internationella dagen mot ätstörningar

Den 2 juni är det internationella dagen mot ätstörningar. Dagen är instiftad för att skapa medvetenhet och öka kunskapen om ätstörningar runt om i världen. Ätstörningar är för många drabbade förknippat med starka känslor av utanförskap och skam vilket gör att det kan ta lång tid innan man söker hjälp. Det är viktigt att komma ihåg att det går att bli helt frisk och fri från en ätstörning

Läs mer
1 2 3 22

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram