Terapi på nätet och motion kan minska psykisk ohälsa

Terapi på nätet och motion kan minska psykisk ohälsa
PrataMera
2017-06-10

En ny studie från Lunds universitet visar att en Internetbaserad KBT och motion skulle kunna förbättra måendet hos personer med psykisk ohälsa. 

Det händer att primärvården ibland missar att både diagnosticera och behandla problem som berör det psykiska välmåendet. Det kan innebära ett  ökat lidande för den drabbade individen och ökande samhällskostnader med risk för långa sjukskrivningar.

Catharina Strid, leg. psykolog,  är idag forskare vid Lunds universitet. Innan det var hon koordinator för psykologinsatser inom primärvården. Hon har nu undersökt framgången hos tre olika behandlingsmetoder för personer med medelsvåra psykiska problem; depression, ångest och stress. De 900 som ingick i studien delades in i tre grupper som fick olika sorters behandling; internetbaserad KBT (kognitiv beteendeterapi), fysisk träning och en tredje grupp som fick sedvanlig behandling vilket för många innebär läkemedel.

- Det visade sig att internetbaserad KBT och fysisk träning ger bättre effekt på psykologisk funktion och sömn, och lika bra effekt på stress jämfört med sedvanlig behandling, säger Catharina Strid.

Hela studien går att läsa via Lunds universitet.

Mer läsning

Suicide Zeros kommunbarometer 2024 – Rekordmånga kommuner satsar förebyggande

För tredje året i rad släpper Suicide Zero sin undersökning hur Sveriges kommuners självmordsförebyggande arbete ser ut. I år har antalet kommuner som kan anses ha goda insatser mot självmord ökat kraftigt: Från 10 kommuner 2022, till 75 kommuner 2024.

Läs mer
PrataMeraPodden - Säsong 2

Varför har vår vikt i relation till vår hälsa blivit ett så infekterat och svårt ämne att prata om? Varför är det fortfarande så mycket fördomar kvar kopplade till vikt och hälsa och hur kommer det sig att vi fortfarande i 2024 ägnar oss åt body shaming? Är det här vårt sista tabu? Det är premiär för säsong 2 av PrataMeraPodden, och i första avsnittet träffa Anna Kinnander Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan.

Läs mer
Lägg mindre tid på sociala medier för förbättrad psykisk hälsa

En ny studie från Lunds universitet visar att både den psykiska hälsan och den egna självkänslan kan förbättras genom att lägga mindre tid på sociala medier.

Läs mer
1 2 3 16

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram