Suicide Zeros kommunbarometer 2024 – Rekordmånga kommuner satsar förebyggande

Suicide Zeros kommunbarometer 2024 – Rekordmånga kommuner satsar förebyggande
PrataMera
2024-02-07

För tredje året i rad släpper Suicide Zero sin undersökning hur Sveriges kommuners självmordsförebyggande arbete ser ut. I år har antalet kommuner som kan anses ha goda insatser mot självmord ökat kraftigt: Från 10 kommuner 2022, till 75 kommuner 2024.

Resultatet från undersökningen visar på en positiv trend där fler kommuner satsar på självmordsförebyggande arbete. Nästan hälften av kommunerna har en lokal överenskommelse för samarbetet mellan socialtjänst och psykiatri med syftet att stärka vårdkedjan för grupper som har en hög risk för självmord. Även antalet kommuner med samordnare har ökat, vilket innebär att drygt tre av fyra kommuner har en tjänsteperson med samordningsansvar för det självmordsförebyggande arbetet. Suicide Zero kan se att det här har en positiv utveckling som skett jämfört med förra året. Däremot är det ojämna insatser i skolan hos många kommuner. Sju av tio genomför insatser för att förebygga suicid och suicidförsök i skolan, men i många kommuner görs bara insatser i några av kommunens skolor.

Suicide Zeros undersökning visar på en stor förbättring, men de kan även se att det fortfarande finns mycket kvar att göra. På suicidezero.se/kommun kan du ta del av hela undersökningen, se hur det har gått för respektive kommun och ta del av deras råd till de kommuner som vill förbättra sitt förebyggande arbete.

 

Om undersökningen

Suicide Zeros kommunbarometer bygger på en enkät som skickas ut till landets alla kommuner där representanter får svara på frågor om självmordsförebyggande åtgärder och insatser som är bevisat effektiva enligt vetenskapen eller som utgör en viktig förutsättning för ett effektivt arbete. Svaren betygssätts sedan varpå kommunernas suicidpreventiva arbete rankas. Detta är det tredje året som Suicide Zero genomför undersökningen.

Om Suicide Zero

Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att minska självmorden. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Suicide Zero gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.

Om du har påträngande tankar om att skada dig själv eller ta ditt liv är det viktigt att du så snabbt som möjligt kontaktar en akutpsykiatrisk mottagning där du bor eller ringer 112. Du kan hitta din närmaste psykiatriska mottagning via www.1177.se

Mer läsning

Vill du delta i en studie om hälsa och känslomässig belastning i arbetet?

Vill du delta i ett forskningsprojekt som undersöker vilken betydelse känslomässig belastning har för medarbetares hälsa? Högskolan i Gävle söker nu deltagare till en enkätstudie till forskningsprojektet ”Hälsa och känslomässig belastning i arbetet”.

Läs mer
Öppettider nationaldagen

PrataMera håller stängt torsdag den 6/6 men har öppet igen som vanligt fredag den 7/6.

Läs mer
Internationella dagen mot ätstörningar

Den 2 juni är det internationella dagen mot ätstörningar. Dagen är instiftad för att skapa medvetenhet och öka kunskapen om ätstörningar runt om i världen. Ätstörningar är för många drabbade förknippat med starka känslor av utanförskap och skam vilket gör att det kan ta lång tid innan man söker hjälp. Det är viktigt att komma ihåg att det går att bli helt frisk och fri från en ätstörning

Läs mer
1 2 3 22

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram