PrataMeraPodden - Konsten att ta ett första steg

PrataMeraPodden. Bild visar en stol samt en mikrofon
PrataMera
2023-10-30

Nytt avsnitt PrataMeraPodden – Gäster: Paul George Johansson, legitimerad psykolog PrataMera, Mattias Norlin, legitimerad psykoterapeut PrataMera

När man mår psykiskt dåligt kan det vara svårt att orka söka hjälp för att prata om sina besvär, och att våga prata med en psykolog eller psykoterapeut kan ibland upplevas som ett stort steg att ta. Det kan även finnas flera olika saker som tillsammans blir hinder till att söka hjälp, bland annat att man inte säkert vet hur en samtalsbehandling går till eller att man är osäker på om de problem man har är något som kan/bör behandlas. Oavsett vad det är som gör att man kan känna en svårighet med att söka hjälp så går det att ta försiktiga steg till att våga göra det.

I det senaste avsnittet av PrataMeraPodden har Anna Kinnander bjudit in kollegorna Paul George Johansson, leg. psykolog och Mattias Norlin, leg. psykoterapeut. Tillsammans pratar de om psykisk ohälsa och berättar om hur man kan ta ett första steg mot ett bättre mående. Avsnittet fokuserar på besvären sömnproblem, tvångstankar och tvångsbeteenden samt grubbel, ältande och oro. De pratar även om hur man kan öppna upp för kommunikation kring ämnet och prata med anhöriga om psykisk ohälsa.

Välkommen att lyssna.

 

Lyssna här

Mer läsning

Många saknar en nära vän

Ny statistik från Statistikmyndigheten SCB visar att hundratusentals personer i Sverige saknar en nära vän. Sifforna visar även tydliga skillnader mellan kvinnor och män. Drygt 9 procent av männen och 6 procent av kvinnorna svarade att de inte har en nära vän.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 4 - om tvärsäkerhet och osäkerhet i skolan och livet

I det här avsnittet bjuder Anna Kinnander in forskaren och professon Sara Irisdotter Aldenmyr till ett samtal som bottnar i hur vi istället för att tolka otillräcklighet som något negativt, se det som en styrka och en möjlighet till att vidga vår värld.

Läs mer
Webbinar - Om oro och generaliserat ångestsyndrom, GAD

Att känna oro och ångest är helt normalt. Men all oro är inte funktionell, den kan även få oss att fastna i orostankar och grubblande som kan begränsa och hindra oss från att leva det liv som vi egentligen vill leva.

Läs mer
1 2 3 19

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram