PrataMeraPodden - Konsten att ta ett första steg

PrataMeraPodden. Bild visar en stol samt en mikrofon
PrataMera
2023-10-30

Nytt avsnitt PrataMeraPodden – Gäster: Paul George Johansson, legitimerad psykolog PrataMera, Mattias Norlin, legitimerad psykoterapeut PrataMera

När man mår psykiskt dåligt kan det vara svårt att orka söka hjälp för att prata om sina besvär, och att våga prata med en psykolog eller psykoterapeut kan ibland upplevas som ett stort steg att ta. Det kan även finnas flera olika saker som tillsammans blir hinder till att söka hjälp, bland annat att man inte säkert vet hur en samtalsbehandling går till eller att man är osäker på om de problem man har är något som kan/bör behandlas. Oavsett vad det är som gör att man kan känna en svårighet med att söka hjälp så går det att ta försiktiga steg till att våga göra det.

I det senaste avsnittet av PrataMeraPodden har Anna Kinnander bjudit in kollegorna Paul George Johansson, leg. psykolog och Mattias Norlin, leg. psykoterapeut. Tillsammans pratar de om psykisk ohälsa och berättar om hur man kan ta ett första steg mot ett bättre mående. Avsnittet fokuserar på besvären sömnproblem, tvångstankar och tvångsbeteenden samt grubbel, ältande och oro. De pratar även om hur man kan öppna upp för kommunikation kring ämnet och prata med anhöriga om psykisk ohälsa.

Välkommen att lyssna.

 

Lyssna här

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram