PrataMeraPodden - Avsnitt 2 om misstag och utveckling i terapi

PrataMeraPodden. Bild visar en stol samt en mikrofon
PrataMera
2024-02-27
"Assumptions is the mother of all fuck ups" - Om misstag och utveckling i terapi

Nytt avsnitt PrataMeraPodden
Gäst: Elin Wesslander, leg. psykolog, leg. psykoterapeut (KBT) och specialist i psykologisk behandling/psykoterapi

Anna Kinnander träffar Elin Wesslander, leg. psykolog, leg. psykoterapeut (KBT) och specialist i psykologisk behandling/psykoterapi samt författare till boken ”Terapeutens misstag”. Det blir ett öppenhjärtigt samtal om vår rädsla för misstag och att göra fel. Anna och Elin delar med sig av egna misstag och pratar även om misstag utifrån en terapeuts roll och vilka konsekvenser det kan få. Vilka förväntningar kan man som patient ha på sin behandlare, och går det att vända tanken ”Jag måste göra rätt” till att snarare tänka ”Jag kommer göra fel” och möta det med nyfikenhet istället för rädsla? Till sist, om att hitta något positivt när det som skulle vara prestationsfritt blir kravfyllt. Och så två oförglömlig musikupplevelser.

Välkommen att lyssna. 

Lyssna här

ps. Missa inte PrataMeraPoddens spellista

I varje poddavsnitt har både gäster samt Anna själv fått önska en låt och berätta om varför valet föll just på den låten och vad den betyder. Nu finns alla önske- och inspirationslåtar samlade i en och samma spellista. Du hittar den på Spotify, PrataMeraPoddenPlaylist: Mood swings!

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram