Minskad alkoholkonsumtion för bättre psykisk hälsa

Minskad alkoholkonsumtion för bättre psykisk hälsa
PrataMera
2024-02-23

En ny sammanställning om alkoholens många konsekvenser på hjärnan visar att minskad alkoholkonsumtion kan förbättra hälsan hos personer med psykisk ohälsa.

Den nya studien är gjord av en internationell forskargrupp och det är bland annat IOGT-NTO och CERA; Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende som står bakom rapporten. 

Alkohol kan öka risken för ångest, depression, beroende och suicid. För många kan alkoholen även upplevas att för stunden dämpa exempelvis ångest och oro, men effekten är kortvarig och ångesten förvärras istället efteråt.

Rapporten är en ny och unik forskningssammanställning kring hur alkohol påverkar den mänskliga hjärnan genom hela livet. Sammantaget pekar den på att det är bra för hjärnhälsan att undvika alkohol - det gäller från det enskilda dryckestillfället, till intensiv eller regelbunden konsumtion över tid, säger Sven Andréasson, överläkare vid Beroendecentrum Stockholm och professor emeritus i socialmedicin vid Karolinska institutet samt en av rapportförfattarna.

Läs mer: 3 råd för sunda alkoholvanor

Tre miljoner svenskar dricker för mycket

Samtidigt visar nya siffor att nästan hälften av Sveriges befolkning har ett riskbruk av alkohol enligt de nya riktlinjerna som Socialstyrelsen publicerade i september 2023. Just ordet riskbruk ska främst ses som ett begrepp att använda inom hälso-och sjukvården när det görs individuella bedömningar ifall det finns behov att erbjuda en person stöd och rådgivning. Även om riktlinjerna är tänkta att användas som en rekommendation inom hälso- och sjukvården har de ofta uppfattats som riktade till allmänheten. I den nya studien har CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, skattat hur många i den vuxna befolkningen som har ett riskbruk enligt de nya riktlinjerna.

Resultaten är viktiga för att synliggöra det potentiella behovet av insatser från hälso- och sjukvården, men också för att få en bild av riskbrukets omfattning i befolkningen i stort, säger Mats Ramstedt som är forskningsansvarig hos CAN. Skattningen visar att andelen vuxna i Sverige med ett riskbruk av alkohol är 41 procent när både hög genomsnittskonsumtion och intensivkonsumtion beaktas, säger Mats Ramstedt. Om vi bara räknar dem som dricker alkohol så uppgår andelen till mer än hälften, alltså en majoritet.

Studierna i sin helhet:

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram