Många kan tänka sig att gå i terapi via nätet

Många kan tänka sig att gå i terapi via nätet
PrataMera
2018-02-12

En ny kundundersökning  gjord av PrataMera visar att många svarande kan tänka sig att gå i terapi via nätet om behovet uppstår. Främst är det behandlingsprogram med stöd av psykolog samt videosamtal som är mest intressant.

Även om statistik från folkhälsomyndigheten visar att vi överlag mår bra och till och med mår bättre än för tio år sedan (från 67 procent till 73 procent) så ökar också den psykisk ohälsan. Enligt Försäkringskassan har sjukskrivningar ökat med 129 procent från och med 2011 och psykisk ohälsa utgör ungefär 46% av alla pågående sjukskrivningar i Sverige.

“Långa väntetider till adekvat hjälp”

Undersökningen visar att 77% av ett par hundra svarande kan tänka sig att använda någon form av hjälp för psykisk ohälsa via internet. Anna Kinnander, psykolog på PrataMera, tror att vi kommer få se en ökning av personer som använder dessa tjänster närmsta tiden.

-Även om detta endast är en mindre undersökning som inte kan räknas som statistiskt säkerställd så ger det ändå en fingervisning av intresset. Psykisk ohälsa är ett stort problem och det är viktigt att det finns bra och professionell hjälp att tillgå på ett lättillgängligt sätt. På många håll är det kö och långa väntetider till adekvat hjälp vilket gör nätterapi till ett bra komplement till traditionell psykoterapi.

Blandad målgrupp som söker hjälp

Enligt Anna Kinnander är det en varierad målgrupp som söker hjälp via nätet. Hon menar att det kan vara lätt att tänka sig att det endast är de med långa avstånd, en viss ålder eller där kompetens saknas men det är många andra som också tar hjälp:

-För många är det en smidig lösning på livspusslet, vilket kan vara skillnaden mellan att söka hjälp eller inte. Likaså har många som kontaktar oss aldrig vågat ta hjälp tidigare, det finns fortfarande mycket tabu kring psykisk ohälsa och den barriären kan vara lättare att ta sig över via nätet.

 


Terapi via Internet innebär att man får hjälp via dator, mobil eller surfplatta. Detta kan ske via videosamtal, men också genom färdiga terapiprogram där man jobbar tillsammans med en behandlare. Terapi på nätet har genom forskning visat sig vara lika bra som traditionell terapi.

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram