Lever du eller någon i din närhet med psykisk ohälsa?

livsvillkoren för personer med psykisk ohälsa och för deras anhöriga
PrataMera
2024-01-19
Hur är livsvillkoren för personer med psykisk ohälsa och för deras anhöriga?

Den 10 oktober 2024, på världshälsodagen för psykisk hälsa, släpper NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) för första gången en årligen återkommande rapport om livsvillkoren för personer med psykisk ohälsa. I år fokuserar de på hur den ekonomiska situationen ser ut. Nu behöver de din hjälp att kartlägga hur livsvillkoren ser ut för personer som lever med psykisk ohälsa och för deras anhöriga.

Här hittar du mer information samt kan besvara en enkät och på så sätt bidra till forskningen:
Hjälp oss kartlägga livsvillkor för personer med psykisk ohälsa 

Enkäten går att besvara fram till sista februari 2024.

 

“Är jag rätt person att svara på enkäten?”

Självupplevd psykisk ohälsa
- Har din psykiska hälsa någon gång hindrat dig från att gå i skolan, arbeta, utbilda dig eller genomföra annat som varit viktigt för dig?
- Har du någon gång fått vård eller stöd för din psykiska hälsa?

Svarar du “ja” på båda dessa frågor får du gärna besvara deras enkät för personer som lever med psykisk ohälsa.

Anhörig
- Är du anhörig till någon som fått vård och stöd för sin psykiska hälsa, eller vars psykiska hälsa hindrat dem från att göra det de vill?

Som anhörig räknas exempelvis partner, sambo, familj, vän eller granne. Svarar du “ja” på denna fråga får du gärna besvarar deras enkät för anhöriga.

 

Om rapporten

Rapporten kommer att innehålla både samlade erfarenheter från personer som lever med psykisk ohälsa och deras anhöriga, samt en översyn av kommuners och regioners arbete med brukarinflytande. Det särskilda temat för 2024 är den ekonomiska situationen för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga. För att samla in och analysera kunskapen arbetar NSPH med utredningsföretagen Novus och Agenda PR. Rapporten släpps den 10 oktober 2024.

Om NSPH

Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH, är ett samarbete mellan patient-, brukar- och anhörigorganisationer verksamma inom det psykiatriska området. De arbetar för att patienter, brukare och anhöriga ska bli mer delaktiga i vård och stöd samt få ett större inflytande över de beslut som fattas inom olika samhällsområden.

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram