Den 2 juni är det internationella dagen mot ätstörningar. Dagen är instiftad för att skapa medvetenhet och öka kunskapen om ätstörningar runt om i världen.
Ätstörningar är för många drabbade förknippat med starka känslor av utanförskap och skam vilket gör att det kan ta lång tid innan man söker hjälp. Ofta är man också osäker på om man kan eller vågar börja bryta de hårda inre regler som ätstörningen innebär och inte minst om det verkligen går att bli frisk.
Det är viktigt att komma ihåg att det går att bli helt frisk och fri från en ätstörning, vilket också patientföreningens namn Frisk & Fri vittnar om. Hos dem kan du läsa mer om ämnet och även hitta råd och stöd. Bland annat har de tagit fram ett material för att motverka myter och föreställningar om vem som drabbas av ätstörning och varför.
Här kan du läsa mer: Nio krav för en bättre ätstörningsvård
Om du är en av dem som har eller misstänker att du har en ätstörning och läser detta, så hoppas vi att du ska våga ta ett första steg och söka hjälp redan idag. Det är viktigt att bryta ätstörningen och att söka hjälp tidigt för att minska risken att ätstörningen biter sig fast. Men även om du kämpat med ätstörning länge, gäller fortfarande budskapet att du kan göra en förändring och bli frisk.
Se föreläsningen "Om ätstörningar och självmedkänsla"
Tillsammans samtalar Anna Kinnander, leg.psykolog på PrataMera, Marie Louise, leg. psykoterapeut på PrataMera och Anna Ehn, journalist & författare om vad ätstörningar egentligen är, hur man kan hantera exempelvis obehag och ångest med självmedkänsla samt vilken hjälp som finns att få, både som drabbad men även råd till dig som anhörig.