Internationella dagen mot ätstörningar

Internationella dagen mot ätstörningar
PrataMera
2024-05-31

Den 2 juni är det internationella dagen mot ätstörningar. Dagen är instiftad för att skapa medvetenhet och öka kunskapen om ätstörningar runt om i världen.

Ätstörningar är för många drabbade förknippat med starka känslor av utanförskap och skam vilket gör att det kan ta lång tid innan man söker hjälp. Ofta är man också osäker på om man kan eller vågar börja bryta de hårda inre regler som ätstörningen innebär och inte minst om det verkligen går att bli frisk.

Det är viktigt att komma ihåg att det går att bli helt frisk och fri från en ätstörning, vilket också patientföreningens namn Frisk & Fri vittnar om. Hos dem kan du läsa mer om ämnet och även hitta råd och stöd. Bland annat har de tagit fram ett material för att motverka myter och föreställningar om vem som drabbas av ätstörning och varför.

Här kan du läsa mer:  Nio krav för en bättre ätstörningsvård

Om du är en av dem som har eller misstänker att du har en ätstörning och läser detta, så hoppas vi att du ska våga ta ett första steg och söka hjälp redan idag. Det är viktigt att bryta ätstörningen och att söka hjälp tidigt för att minska risken att ätstörningen biter sig fast. Men även om du kämpat med ätstörning länge, gäller fortfarande budskapet att du kan göra en förändring och bli frisk.

Se föreläsningen "Om ätstörningar och självmedkänsla"

Tillsammans samtalar Anna Kinnander, leg.psykolog på PrataMera, Marie Louise, leg. psykoterapeut på PrataMera och Anna Ehn, journalist & författare om vad ätstörningar egentligen är, hur man kan hantera exempelvis obehag och ångest med självmedkänsla samt vilken hjälp som finns att få, både som drabbad men även råd till dig som anhörig.

Mer läsning

PrataMeraPodden avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång.

Läs mer
Grönska runt hemmet kopplad till bättre psykisk hälsa

En ny studie från Stockholms universitet visar att bostadsområden som är omgivna av grönska precis där man bor kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan och leda till mindre uttag av antidepressiva läkemedel. Forskarna såg att risken för att ta antidepressiva läkemedel minskade med upp till 20 % för personer med mer grönska runt hemmet under studieperioden.

Läs mer
PrataMeraPodden avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

En som drabbades av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående under alla sina tre graviditeter är barnmorskan Katarina Svensson Flood, som återigen gästar PrataMeraPodden. Tillsammans med Anna Kinnander blir det ett samtal om hur den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid förvandlades till en period av graviditetsillamående och psykisk ohälsa. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram