Depression hos äldre

Depression hos äldre
PrataMera
2024-01-15

Hur kan man tänka kring depression och äldre? Påverkar eventuell demens eller annan sjukdomsbild en depression, och tvärtom? Och hur får man livslusten tillbaka? Om det och mycket mer samtalar man om i Utbildningsradions program Studio 65 - ”Vägar ut ur depressionen”.

I Sverige drabbas nästan var femte person av depression någon gång i sitt liv, och diagnosen är dubbelt så vanligt bland kvinnor som bland män*. Det är normalt att känna sig ledsen och nedstämd när vi upplever svåra saker i livet, och oftast tar vi oss själva igenom en sådan period. Men ibland kvarstår besvären och då kan det handla om en depression.

Det som händer när  vi blir äldre är att vi kan bli extra sårbara eftersom depressioner kan utlösas av sjukdomar och läkemedel. I avsnittet ”Vägar ut ur depressionen” i Utbildningsradions program Studio 65 samtalar programledaren Anders Palmgren bland annat med experten och äldreforskaren  Ingmar Skoog om hur depression kan drabba äldre. De bjuder även in gäster med egna erfarenheter och kunskaper av depression, bland annat skådespelerskan och komikern Siw Carlsson, prästen och terapeuten Elisabeth Arborelius och  Karin Runow som är körledare.

Du kan lyssna till avsnittet här:  "Vägar ut ur depressionen", UR – Lördag 13 januari 2024

Om du tror att du eller en närstående lider av depression är det viktigt att söka professionell hjälp, ju tidigare desto bättre. De flesta som påbörjar en behandling mår bättre redan inom några veckor. 

Om du har påträngande tankar om att skada dig själv eller ta ditt liv är det viktigt att du så snabbt som möjligt ringer 112 eller kontaktar en akutpsykiatrisk mottagning där du bor. Du kan hitta din närmaste psykiatriska mottagning på 1177.se

 

*Folkhälsomyndigheten

Mer läsning

Vill du delta i en studie om hälsa och känslomässig belastning i arbetet?

Vill du delta i ett forskningsprojekt som undersöker vilken betydelse känslomässig belastning har för medarbetares hälsa? Högskolan i Gävle söker nu deltagare till en enkätstudie till forskningsprojektet ”Hälsa och känslomässig belastning i arbetet”.

Läs mer
Öppettider nationaldagen

PrataMera håller stängt torsdag den 6/6 men har öppet igen som vanligt fredag den 7/6.

Läs mer
Internationella dagen mot ätstörningar

Den 2 juni är det internationella dagen mot ätstörningar. Dagen är instiftad för att skapa medvetenhet och öka kunskapen om ätstörningar runt om i världen. Ätstörningar är för många drabbade förknippat med starka känslor av utanförskap och skam vilket gör att det kan ta lång tid innan man söker hjälp. Det är viktigt att komma ihåg att det går att bli helt frisk och fri från en ätstörning

Läs mer
1 2 3 22

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram