Depression hos äldre

Depression hos äldre
PrataMera
2024-01-15

Hur kan man tänka kring depression och äldre? Påverkar eventuell demens eller annan sjukdomsbild en depression, och tvärtom? Och hur får man livslusten tillbaka? Om det och mycket mer samtalar man om i Utbildningsradions program Studio 65 - ”Vägar ut ur depressionen”.

I Sverige drabbas nästan var femte person av depression någon gång i sitt liv, och diagnosen är dubbelt så vanligt bland kvinnor som bland män*. Det är normalt att känna sig ledsen och nedstämd när vi upplever svåra saker i livet, och oftast tar vi oss själva igenom en sådan period. Men ibland kvarstår besvären och då kan det handla om en depression.

Det som händer när  vi blir äldre är att vi kan bli extra sårbara eftersom depressioner kan utlösas av sjukdomar och läkemedel. I avsnittet ”Vägar ut ur depressionen” i Utbildningsradions program Studio 65 samtalar programledaren Anders Palmgren bland annat med experten och äldreforskaren  Ingmar Skoog om hur depression kan drabba äldre. De bjuder även in gäster med egna erfarenheter och kunskaper av depression, bland annat skådespelerskan och komikern Siw Carlsson, prästen och terapeuten Elisabeth Arborelius och  Karin Runow som är körledare.

Du kan lyssna till avsnittet här:  "Vägar ut ur depressionen", UR – Lördag 13 januari 2024

Om du tror att du eller en närstående lider av depression är det viktigt att söka professionell hjälp, ju tidigare desto bättre. De flesta som påbörjar en behandling mår bättre redan inom några veckor. 

Om du har påträngande tankar om att skada dig själv eller ta ditt liv är det viktigt att du så snabbt som möjligt ringer 112 eller kontaktar en akutpsykiatrisk mottagning där du bor. Du kan hitta din närmaste psykiatriska mottagning på 1177.se

 

*Folkhälsomyndigheten

Mer läsning

Suicide Zeros kommunbarometer 2024 – Rekordmånga kommuner satsar förebyggande

För tredje året i rad släpper Suicide Zero sin undersökning hur Sveriges kommuners självmordsförebyggande arbete ser ut. I år har antalet kommuner som kan anses ha goda insatser mot självmord ökat kraftigt: Från 10 kommuner 2022, till 75 kommuner 2024.

Läs mer
PrataMeraPodden - Säsong 2

Varför har vår vikt i relation till vår hälsa blivit ett så infekterat och svårt ämne att prata om? Varför är det fortfarande så mycket fördomar kvar kopplade till vikt och hälsa och hur kommer det sig att vi fortfarande i 2024 ägnar oss åt body shaming? Är det här vårt sista tabu? Det är premiär för säsong 2 av PrataMeraPodden, och i första avsnittet träffa Anna Kinnander Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan.

Läs mer
Lägg mindre tid på sociala medier för förbättrad psykisk hälsa

En ny studie från Lunds universitet visar att både den psykiska hälsan och den egna självkänslan kan förbättras genom att lägga mindre tid på sociala medier.

Läs mer
1 2 3 16

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram