Hur kan man tänka kring depression och äldre? Påverkar eventuell demens eller annan sjukdomsbild en depression, och tvärtom? Och hur får man livslusten tillbaka? Om det och mycket mer samtalar man om i Utbildningsradions program Studio 65 - ”Vägar ut ur depressionen”.
I Sverige drabbas nästan var femte person av depression någon gång i sitt liv, och diagnosen är dubbelt så vanligt bland kvinnor som bland män*. Det är normalt att känna sig ledsen och nedstämd när vi upplever svåra saker i livet, och oftast tar vi oss själva igenom en sådan period. Men ibland kvarstår besvären och då kan det handla om en depression.
Det som händer när vi blir äldre är att vi kan bli extra sårbara eftersom depressioner kan utlösas av sjukdomar och läkemedel. I avsnittet ”Vägar ut ur depressionen” i Utbildningsradions program Studio 65 samtalar programledaren Anders Palmgren bland annat med experten och äldreforskaren Ingmar Skoog om hur depression kan drabba äldre. De bjuder även in gäster med egna erfarenheter och kunskaper av depression, bland annat skådespelerskan och komikern Siw Carlsson, prästen och terapeuten Elisabeth Arborelius och Karin Runow som är körledare.
Du kan lyssna till avsnittet här: "Vägar ut ur depressionen", UR – Lördag 13 januari 2024
Om du tror att du eller en närstående lider av depression är det viktigt att söka professionell hjälp, ju tidigare desto bättre. De flesta som påbörjar en behandling mår bättre redan inom några veckor.
Om du har påträngande tankar om att skada dig själv eller ta ditt liv är det viktigt att du så snabbt som möjligt ringer 112 eller kontaktar en akutpsykiatrisk mottagning där du bor. Du kan hitta din närmaste psykiatriska mottagning på 1177.se
*Folkhälsomyndigheten