Varför blir man lätt arg för ingenting?

Varför blir man lätt arg för ingenting? Bild visar fyra personer som sitter i en soffa och som håller upp en varsin emoji ikon som föreställer olika känslor.
PrataMera
2021-09-17

"Varför blir man lätt arg för ingenting?"

Tack för din fråga!

Ilska är en av våra medfödda grundkänslor. Man kan alltså säga att det är meningen att vi ska kunna bli arga, precis som det är meningen att vi ska kunna bli t.ex. glada, ledsna och rädda. Känslor ger oss information om situationer och om att vi kan behöva agera. Ilska kan t.ex. dyka upp för att vi känner oss hotade, kränkta, attackerade eller orättvist behandlade.

Den kan vara till hjälp för att skydda oss, få till en förändring eller lösa ett problem. Dock är det inte alltid hjälpsamt för oss att låta känslan styra vad vi gör. Ibland behöver vi försöka stå ut med att ha den utan att den leder till handling, eller tills vi hinner tänka efter och komma fram till hur vi ska agera så det blir så bra som möjligt.

Risken med att koka över

Att bli arg är alltså naturligt och normalt. Däremot är det inte alltid så lätt att hantera ilskan vilket kan ställa till det. En del av oss har svårt att stå ut med att känna ilska, eller visa den. Kanske har man ”lärt sig” att ilska inte är okej, t.ex. utifrån hur man blivit bemött när man varit arg. Det kan också vara att man har svårt att agera på ett bra sätt när man blir arg. Det kanske ”kokar över” så man säger eller gör saker man ångrar efteråt och som sårar eller skrämmer andra. Hur man mår och tar hand om sig generellt kan också påverka hur man hanterar ilska.

Lär dig känna igen varningssignaler

Nu vet jag inget närmare kring vad som ligger bakom din fråga, ”varför blir man lätt arg för ingenting”. Det kan finnas olika svar på det, beroende på den enskilda personen och dennas situation. Det kan t.ex. vara att man reagerar starkare för att man av någon anledning är ”extra känslig” för en viss typ av situation, kanske utifrån sin bakgrund eller för att man varit med om liknande många gånger. Det kan också vara att man har en ”lättväckt ilska” generellt, eller har svårt att hantera den på ett konstruktivt sätt. Det kan man dock träna på. Det handlar då t.ex. om att lära sig känna igen varningssignaler på att ilskan är på väg samt hitta strategier för att ”bromsa” och lugna sig. Som med mycket annat kan det dock ta tid att öva in ett nytt sätt att agera, men tålamod och träning brukar ge resultat. Det kan även vara hjälpsamt att se över livet i stort - det kanske finns andra saker att också jobba med avseende hur man mår och har det, för att öka marginaler och minska risken för att det ”kokar över”.

Jag vet inte om detta blev ett svar på din fråga eftersom jag inte vet detaljer kring och bakgrund till den. Om du upplever att din egen ilska (eller ilskehantering) ställer till det för dig kan det vara till hjälp att boka tid hos en psykolog eller psykoterapeut för att prata närmare kring strategier som kan passa just dig för att komma vidare.

Ta hand om dig!

Mer läsning

Jag orkar inte stötta min sjuka partner mer, vad ska jag göra?  

Läsarfråga: "Jag har hela tiden försökt stötta, lyssna, hjälpa, följa med till undersökningar etc. Är mycket orolig och orkar inte längre. // Oroar mig mycket och för hans hälsa och framtid. Har alltid tidigare följt med, bott på hotell, stöttat och väntat. Den här gången vill jag stanna hemma men får då så dåligt samvete att jag nästan går under. Behöver prata med någon om detta! Vad ska jag göra?"

Läs mer
Hur kan jag våga lita på och stå upp för mig själv?

Läsarfråga: ”Hur ska jag lära mig att lita på mig själv och stå upp för mig själv? Hur lär jag mig att förstå vad jag SJÄLV står för?”

Läs mer
Mitt självförtroende ger mig problem i arbetslivet, vad ska jag göra?

Läsarfråga: Hur bygger man upp sitt självförtroende? Blir problem i mitt arbete. Försöker vara trevlig o ger komplimanger till ny personal o gör mitt bästa. Ändå får ingen chans vara kvar. Inte ens som timanställd.

Läs mer
1 2 3 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram