Spelandet tar över mitt liv - vad ska jag göra?

Spelandet tar över mitt liv - vad ska jag göra?
PrataMera
2020-10-02

"Hej! Jag började spela nätpoker för några år sedan. I början var det kul men nu är min flickvän på mig om att sluta. Jag har ljugit för henne flera gånger och har skitdåligt samvete för det, både för att jag spelat när jag borde plugga men också för att jag förlorat rätt mycket pengar på sistone och hon kommer märka det snart om jag inte tjänar tillbaka det. Det känns som att jag är fast i ett hjul som bara snurrar snabbare och snabbare och jag gillar inte vem jag blir när jag förlorar kontrollen såhär. Vad ska jag göra?"

Självtest - Testa din psykiska hälsa

Hej och tack för din fråga.

Du tar upp ett problem som du delar med många, särskilt eftersom många med den här typen av problem brukar ha svårt för att prata om det.  

Att spela om pengar kan erbjuda en guldkant i tillvaron, både genom den spänning spelandet ger och genom de vinster man gör (eller hoppas på att göra!). Guldkanten kan dock lätt förvandlas till en mardröm om spelandet börjar ta över och styra mer och mer i ens liv, precis som du beskriver i ditt brev. 

När spelandet orsakar fler förluster än vinster

Du skriver att det känns som att du är fast i ett hjul som snurrar snabbare och snabbare och att du inte gillar vem du blir när du förlorar kontrollen. Just upplevelsen av att tappa kontrollen är ett vanligt tecken hos personer som utvecklat ett problematiskt spelande, eller fastnat i ett spelberoende. Andra tecken på det kan vara att man tänker på spel nästan hela tiden, spelar för allt större summor, misslyckas med och blir rastlös av att begränsa sitt spelande, spelar för att vinna tillbaka det man förlorat, ljuger om spelandet och spelar för att komma ifrån andra problem. Går det riktigt långt riskerar man att förlora både relationer, arbete och annat som vanligtvis är viktigt i ens liv, på grund av spelandet.  

Nu vet vi inte om du har utvecklat ett spelberoende, men det låter som att du i alla fall tycker att ditt spelande ställer till dig både för dig själv och din flickvän på flera olika sätt. Vad kan du då göra för att börja ta dig loss från det allt snabbare snurrande hjulet? 

  • Testa dina spelvanor genom att göra ett självtest hos stödlinjen.se. Där får du en fingervisning om hur pass problematiskt ditt spelande är.
  • Skriv ner hur mycket du spelar, när du spelar, vad som får dig att spela och hur mycket pengar du spelar för. Det kan vara ett sätt att få en tydligare bild över spelandet, och över hur vissa situationer innebär större risker för att spela.  
  • Fundera på hur du skulle vilja att dina spelvanor såg ut i framtiden. Hur skulle ett ”problem-fritt spelande” se ut för dig? Tror du att du klarar att spela ”lagom mycket”, eller skulle det bästa för dig vara att sluta helt?  
  • Testa att göra ett spelstopp för att se hur du (på sikt) mår av att inte spela. Hur svårt det är att låta bli att spela kan också säga något om hur ”fast” i spelandet du är. Försvåra ditt spelande genom att spärra spelsidor och spelställen på din dator eller telefon under en period. På spelpaus.se kan du göra en avstängning för alla spel som har licens i Sverige. 
  • Fokusera på annat. Om du gör ett spelstopp eller slutar spela helt kommer det antagligen att vara svårt att låta bli att spela och tänka på spel i början. Du kanske kommer att känna dig rastlös och irriterad, eller må dåligt på andra sätt. Att fokusera på annat kan göra det lättare att stå ut. Vad tycker du är roligt, intressant, meningsfullt eller utvecklande? Kan du göra mer av det? 
  • Ta hjälp med att hantera ekonomin. Kan din flickvän eller någon annan hjälpa dig genom att hålla koll på att inte dina pengar försvinner till spel? Behöver du under en period begränsa hur mycket pengar du har tillgång till? Har du skulder du behöver ta tag i? 
  • Prata med närstående. Många skäms för sitt spelande och vill inte prata om det, men att berätta om det, åtminstone för närstående, brukar innebära att man får stöd och slipper kämpa ensam. Var ärlig. Sluta ljuga. 
  • Tveka inte att söka professionell hjälp om du tror att du behöver det. Många skäms för att söka hjälp för sitt spelande, men att våga ta det steget kan göra stor skillnad. Det kan se olika ut på olika orter hur behandlingen för problematiskt spelande är organiserad, men att vända dig till din vårdcentral eller till kommunens beroendemottagning kan vara en bra början. Det finns även behandlingsalternativ online, t.ex. Stödlinjens självhjälpsprogram. Du kan även kontakta oss på PrataMera.  

Många tycker också det hjälper att träffa andra med samma typ av problematik, och genom Spelberoendes riksförbund och Spelberoendegruppen kan du få information om eventuella träffar där du bor.  

Genom att skriva till oss har du tagit det första steget för att komma tillrätta med ditt spelande, så var stolt över det!

Lycka till, och ta hand om dig!

Mer läsning: Fakta & råd om olika psykiska besvär

Mer läsning

Jag känner mig lämnad när min särbo gör saker med sina kompisar

Läsarfråga: Jag klarar inte av att vara ensam och jag känner mig lämnad när min särbo gör saker med sina kompisar. Jag har aldrig klarat av att vara ensam och skulle vilja bryta det mönstret. Vad kan jag göra?

Läs mer
Varför kan jag inte unna mig själv att vara nöjd?

Läsarfråga: Jag tillåter mig aldrig att unna mig något extra, köper alltid det billigaste fast jag har pengar. Till andra köper jag gärna presenter. Jag kör en gammal bil, gör billigaste renoveringarna i huset, inget extra med mera. Om jag någon gång köpt något extra så ber jag ofta om ursäkt för det. Efter många års högskolestudier (på äldre dar) har jag ett bra jobb men jag kan inte ta in att det är så, ”inte kan jag ha det jobbet”! Så fort utbildningen var klar fick jag problem med ryggen och nu utmattningssyndrom och sjukskrivning. Jag undrar om det hör ihop med att jag inte kan tillåta mig att faktiskt vara nöjd över min utbildning, att kroppen ser till att jag inte kan jobba? Likaså nu under lång sjukskrivning så kan jag inte acceptera det och göra det bästa av det utan jag tänker ständiga katastroftankar. Vad kan detta bero på? Finns det något att göra?

Läs mer
Min sambo ljuger om vår ekonomi – är det psykisk misshandel?

Läsarfråga: "Min sambo ljuger ofta om helt onödiga saker och struntar i att betala räkningar och ljuger sedan om det vilket får mig att känna mig så stressad att jag gråter hela nätterna och får hjärtklappningar. Han vet att jag förlorat mitt hem tidigare pga liknande händelser och hur det traumatiserat mig men väljer ändå att göra så här gång på gång vilket kan sätta mig och barnen på gatan. Han ger mig dåligt samvete genom att säga saker som ”ska du lämna mig i en 3a?”. Jag mår jättedåligt och det känns som han slår sönder mig psykiskt. Är detta psykisk misshandel?”

Läs mer
1 2 3 27

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram