Jag behöver ständigt bekräftelse av andra

Artikel jag söker ständigt bekräftelse. Bild på en kvinna med ett nedsänkt huvud
PrataMera
2017-05-25

"Jag behöver ständigt få bekräftelse av andra för allt jag gör och då menar jag verkligen allt! Om jag inte får det mår jag dåligt och känner mig värdelös. Känns som att ingen tycker om mig. Är det vanligt att känna så här och går det att få hjälp?"

Hej,
Tack för din fråga. Jag vill börja med att säga att behov av bekräftelse är något vi alla har mer eller mindre. Det är normalt att känna att du vill bli bekräftad som människa eller för det du gör. Sen är det förstås skillnad på att ha det behovet emellanåt och ha behov av det hela tiden. Utifrån det du skriver så är det uppenbart att detta är ett stort problem och att det genomsyrar det mesta för dig.

Jag misstänker att du kanske har tankar på att inte duga, vara värdelös, inte vara värd att älskas eller det inte går att tycka om dig för den du är. Om du har tankar som dessa som du ständigt försöker fly ifrån är det inte konstigt om du mår dåligt och blir ledsen - tvärtom.  Allt blir förstås väldigt jobbigt att hantera. Kanske leder det till att du ibland fastnar i negativa tankespiraler och isolerar dig - vilket tyvärr riskerar få dig att må ännu sämre och ökar risken för depression. Vilket gör det väldigt viktigt att bryta det!

Om vi ska prata om behov till ständig bekräftelse så blir detta förstås något annat. Även detta är vanligt förekommande och då ofta kombinerat med en låg självkänsla. Det kan ta sig väldigt olika uttryck, vissa kan söka bekräftelse genom att vara duktig, andra genom att bli gillade socialt sätt eller kanske genom sexuella kontakter. En del söker bekräftelse på alla sätt som går att få bekräftelse på. Och så länge du får bekräftelse så känns det förmodligen okej eller åtminstone inte lika dåligt som utan.

Att ständigt söka bekräftelse blir som att få konstgjord andning, det fungerar för stunden, men när den slutar så kommer alla negativa tankar om dig själv tillbaka. Det är heller inte ovanligt att söka bekräftelsen leder till skuld och skam om det leder till att du gör saker du egentligen inte vill.

Det går absolut att jobba med dessa problem! Om man ska göra det behöver man dock kartlägga dig och din situation mer ingående. Vilka tankar, känslor och beteenden är specifika för dig i olika situationer? Vad har du för grundläggande bild om dig själv? Vad innebär bekräftelse? Hur tar det sig uttryck? Eftersom man kan tänka i termer av självkänsla kan du börja med att läsa om detta och de konkreta råd som finns där.

Om detta inte är tillräckligt har vi terapiprogram eller videoterapi där du kan jobba tillsammans med oss. Innan dess är det viktigt att veta att det verkligen är detta dina problem handlar om, varför en bedömning alltid är att rekommendera.

Lycka till!

Mer läsning

Jag känner mig lämnad när min särbo gör saker med sina kompisar

Läsarfråga: Jag klarar inte av att vara ensam och jag känner mig lämnad när min särbo gör saker med sina kompisar. Jag har aldrig klarat av att vara ensam och skulle vilja bryta det mönstret. Vad kan jag göra?

Läs mer
Varför kan jag inte unna mig själv att vara nöjd?

Läsarfråga: Jag tillåter mig aldrig att unna mig något extra, köper alltid det billigaste fast jag har pengar. Till andra köper jag gärna presenter. Jag kör en gammal bil, gör billigaste renoveringarna i huset, inget extra med mera. Om jag någon gång köpt något extra så ber jag ofta om ursäkt för det. Efter många års högskolestudier (på äldre dar) har jag ett bra jobb men jag kan inte ta in att det är så, ”inte kan jag ha det jobbet”! Så fort utbildningen var klar fick jag problem med ryggen och nu utmattningssyndrom och sjukskrivning. Jag undrar om det hör ihop med att jag inte kan tillåta mig att faktiskt vara nöjd över min utbildning, att kroppen ser till att jag inte kan jobba? Likaså nu under lång sjukskrivning så kan jag inte acceptera det och göra det bästa av det utan jag tänker ständiga katastroftankar. Vad kan detta bero på? Finns det något att göra?

Läs mer
Min sambo ljuger om vår ekonomi – är det psykisk misshandel?

Läsarfråga: "Min sambo ljuger ofta om helt onödiga saker och struntar i att betala räkningar och ljuger sedan om det vilket får mig att känna mig så stressad att jag gråter hela nätterna och får hjärtklappningar. Han vet att jag förlorat mitt hem tidigare pga liknande händelser och hur det traumatiserat mig men väljer ändå att göra så här gång på gång vilket kan sätta mig och barnen på gatan. Han ger mig dåligt samvete genom att säga saker som ”ska du lämna mig i en 3a?”. Jag mår jättedåligt och det känns som han slår sönder mig psykiskt. Är detta psykisk misshandel?”

Läs mer
1 2 3 27

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram