Hur ska jag orka ta mig vidare?

Hur ska jag orka gå vidare? Bild föreställer två personer som sitter bredvid varandra i en soffa
PrataMera
2023-05-08

”Hej! Jag har en fråga hur jag ska orka vidare, när jag känner att jag egentligen inte har kraft göra det. Senaste åren har varit flera trauman och livskris. Detta har inneburit för min del att vara tillgänglig för andra, släcka eld på olika håll, samtidigt som jag ett ansvarsfullt och krävande arbete att ta hand om. Ofta är känslan att nu orkar jag inte mer och rädslan över nya bekymmer och katastrof oroar och tar energi. Jag är medveten att fysisk aktivitet och att ta hand om sig själv är viktigt. Trots detta faller jag oftare och oftare i ett läge jag inte ens orkar ta mig ut. De absolut måsten är det som tar tiden och energin som ännu finns kvar! Tacksam för tips!”

Självtest: Testa din psykiska hälsa 

Hej och tack för frågan. 
Du beskriver dina dilemman du brottas med i ganska korta ordalag. Jag svarar oundvikligen utifrån mina spekulationer och gör antaganden.

Mitt första antagande är att du under senaste åren har ansträngt dig till det yttersta, sannolikt både fysiskt och psykiskt. Det har inträffat så många stressande händelser i ditt och dina närståendes liv som du behövt att ta hand om att du inte fått något utrymme till återhämtning. Å ena sidan är det mänskligt och naturligt att känna sig helt slutkörd och utmattad efter långvariga ansträngningar på flera fronter som du antyder. Då är det viktigt, precis som du själv beskriver, att ge sig själv den tid som behövs för återhämtning. Det är vidare viktigt att möta sig själv med ömhet och omtanke, se till att bas-strukturen i vardagen fungerar (mat, motion och vila), ta vara på sitt förhoppningsvis stödjande sociala nätverk, ta pauser av olika slag, delegera, omprioritera, be om hjälp etc. Alltså stresshanteringsstrategier i vida bemärkelsen.

Å andra sidan kan svårigheter som man upplever bli så långvariga att det leder till större lidande och påverkar livsföringen till den grad att man upplever en funktionsförsämring eller befarar en risk för den. Till exempel när ett mönster uppstår som ”att oftare och oftare falla ner och inte orka ta sig ur”. Då behövs kanske hjälp till djupare analys av omständigheter och reaktioner på omständigheter som skapar mönstret. Det kan till och med behövas hjälp i professionellt format.

Jag avstår att i nuläget att spekulera i termer av diagnoser som utmattningssyndrom och depressioner, vilka har likheter med den bristande ork och motivation och den oro inför framtida bekymmer som du beskriver och som kan vara konsekvenser av långvariga motgångar och svårigheter i livet.

Istället undrar jag följande: Vad är det för dig detta att ”orka vidare”? Hur ska livet i så fall se ut då och därtill konsekvenserna? Och hur ska livet se ut om du började levda ett liv som du egentligen skulle vilja leva? Hur ser skillnaden ut MELLAN om du orkade vidare som du alltid gjort och om du istället levde ett liv som du värdesätter utifrån dig själv och dina värden? Vilka känslor och tankar kommer upp när du reflekterar över dessa frågor? Och hur brukar du hantera dessa tankar och känslor när du ställer dessa frågor till dig själv, vilket jag antar att du förmodligen har gjort tidigare. Utifrån de ovan ställda frågorna undrar jag vad som du behöver acceptera i ditt liv, både vad gäller faktiska förhållanden och även de tankar och känslor som dessa förhållanden väcker hos dig? Vad går att förändra? Och undrar vidare om du har svårt att genomföra dessa förändringar för de tankar och känslor som dyker upp hos dig? Och hur ser balansen ut mellan det som behöver accepteras och det som går att förändra? Vilka områden i ditt liv har du försummat i och med att denna balans har gått förlorad? Hur såg det ut om alla dessa ”absoluta måsten” fick ett något modifierat bemötande av dig? Ett bemötande som stämde mer överens med det liv som du skulle vilja leva utifrån dina egna livsvärden.

Jag förstår att jag ställer mer frågor istället för att ge dig några raka svar. Men jag antar åter att dessa frågor kan hjälpa dig att reflektera vidare och kan utgöra inkörsporten till den hjälp som du eftersöker. Viss professionell hjälp kan ibland behövas för att göra hela jobbet.

Lycka till och ta hand om dig.

 

PrataMeras program
Vägen ut ur stress och utmattning
Få kunskap och verktyg som kan hjälpa dig att återhämta dig från stress eller utmattning – och hitta en hälsosam balans som håller i din vardag på lång sikt

Mer läsning

Går det att komma tillbaka efter ett utmattningsyndrom?

Läsarfråga: Ställer en fråga åt min bror som har utmattningssyndrom. Han är orolig och rädd för allt och han har tappat sitt korttidsminne. Han jobbade som chef i 6 månader. Även innan dess har han alltid varit högpresterande. Undrar om han någonsin kan bli bättre? Han får antipsykotiska läkemedel och försöker ha bra rutiner nu.

Läs mer
Jag är en person som oroar mig för allt - vad kan jag göra?

Läsarfråga: "Hej, jag är en person som oroar mig för allt. Jag studerar och kommer ta examen om ett halvår, men redan nu tänker jag mycket på att jag inte har boende, jobb eller relation. "

Läs mer
Hur ska jag tackla min smärta?

Läsarfråga: Jag är sjukskriven efter en diskbråcksoperation. Jag har långvarig smärta sedan flera år och har behövt ta starka mediciner för att klara att jobba. Nu mår jag jättedåligt, klarar ingen fysisk kontakt. Min smärta har inte blivit direkt bättre efter operation men det är för tidigt att säga något än 5 veckor sedan operation. Har mer eller mindre ångest hela tiden och känner att jag och min man kommer längre ifrån varandra för varje dag som går. Vet inte var jag ska börja för att tackla detta?

Läs mer
1 2 3 25

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram