Varför våren tvekar – utmaningar och tips till dig som vill göra förändring

PrataMeraPodden Anna Kinnander
PrataMera
2024-03-26

Välkommen till PrataMeraPodden! Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen! Jag heter Anna Kinnander och är psykolog på den digitala mottagningen PrataMera.

Lyssna här

Ja visst gör det ont när knoppar brister! Varför skulle annars våren tveka?

Att göra förändring är bland det svåraste som finns. Till och med när vi lider mycket av ett beteende eller ett mönster vi har, så är det lik förbaskat svårt att förändra det. Hur kan det vara så? Det kan vara helt uppenbart för en att man beter sig på ett ohjälpsamt sätt och att det verkligen lägger krokben för en i livet, och ändå fortsätter vi.

För att ta ett enkelt exempel: Vi vet ju alla att hur viktigt det är att ta hand om våra tänder, de är väldigt centrala för vårt välmående och vår funktion. Ändå är det kanske inte bara jag som har väldigt svårt att lägga mig till med vanan att använda tandtråd varje dag? Och då är det här ändå ett beteende som inte orsakar det minsta ångest eller obehag, det är på sin höjd lite tråkigt. Tänk då om förändringen handlar om att bryta ett undvikande av något slag, att gå emot en stark rädsla man har för något, kanske att våga öppna sig helt i en kärleksrelation, att dra en gräns på arbetet eller säga ifrån i ett socialt sammanhang när någon beter sig illa. Även fast jag vet att mitt beteende idag, som i exemplen, hindrar mig ifrån att ha en nära och långvarig relation, gör att jag håller på att hamna i utmattning eller att det är viktigt för mig att motverka att oacceptabla fördomar sprids - så kan det vara mycket svårt att göra annorlunda. Det här är ju saker som väcker djupa rädslor hos många av oss, så inte så konstigt att det tar emot att förändra!

I det här avsnittet utforskar jag hur det står till med den egna förändringsbenägenheten: råden vi ger, men själva har svårt att ta! Dessutom diskuteras hur man kan ha hjälp av att tolka om ångest som väcks när vi gör förändringsarbete, som ett kvitto på att vi går i rätt riktning. Och inte minst: hur rädslan att avslöjas som en bluff, eller imposterism, fungerar och några hjälpsamma frågor man kan ställa sig själv för att få tag på vad som motiverar dig och på så sätt avgöra när det är dags att ta rädslan i handen och go for it!

Välkommen att lyssna!

Lyssna här
Podden på Spotify

Du kan även lyssna på podden på Spotify, du hittar den här: PrataMeraPodden

ps. Missa inte PrataMeraPoddens spellista

I varje poddavsnitt har både gäster samt jag själv fått önska en låt och berätta om varför valet föll just på den låten och vad den betyder. Nu finns alla önske- och inspirationslåtar samlade i en och samma spellista. Du hittar den på Spotify, PrataMeraPoddenPlaylist: Mood swings!

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram