Varför våren tvekar – utmaningar och tips till dig som vill göra förändring

PrataMeraPodden Anna Kinnander
PrataMera
2024-03-26

Välkommen till PrataMeraPodden! Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen! Jag heter Anna Kinnander och är psykolog på den digitala mottagningen PrataMera.

Lyssna här

Ja visst gör det ont när knoppar brister! Varför skulle annars våren tveka?

Att göra förändring är bland det svåraste som finns. Till och med när vi lider mycket av ett beteende eller ett mönster vi har, så är det lik förbaskat svårt att förändra det. Hur kan det vara så? Det kan vara helt uppenbart för en att man beter sig på ett ohjälpsamt sätt och att det verkligen lägger krokben för en i livet, och ändå fortsätter vi.

För att ta ett enkelt exempel: Vi vet ju alla att hur viktigt det är att ta hand om våra tänder, de är väldigt centrala för vårt välmående och vår funktion. Ändå är det kanske inte bara jag som har väldigt svårt att lägga mig till med vanan att använda tandtråd varje dag? Och då är det här ändå ett beteende som inte orsakar det minsta ångest eller obehag, det är på sin höjd lite tråkigt. Tänk då om förändringen handlar om att bryta ett undvikande av något slag, att gå emot en stark rädsla man har för något, kanske att våga öppna sig helt i en kärleksrelation, att dra en gräns på arbetet eller säga ifrån i ett socialt sammanhang när någon beter sig illa. Även fast jag vet att mitt beteende idag, som i exemplen, hindrar mig ifrån att ha en nära och långvarig relation, gör att jag håller på att hamna i utmattning eller att det är viktigt för mig att motverka att oacceptabla fördomar sprids - så kan det vara mycket svårt att göra annorlunda. Det här är ju saker som väcker djupa rädslor hos många av oss, så inte så konstigt att det tar emot att förändra!

I det här avsnittet utforskar jag hur det står till med den egna förändringsbenägenheten: råden vi ger, men själva har svårt att ta! Dessutom diskuteras hur man kan ha hjälp av att tolka om ångest som väcks när vi gör förändringsarbete, som ett kvitto på att vi går i rätt riktning. Och inte minst: hur rädslan att avslöjas som en bluff, eller imposterism, fungerar och några hjälpsamma frågor man kan ställa sig själv för att få tag på vad som motiverar dig och på så sätt avgöra när det är dags att ta rädslan i handen och go for it!

Välkommen att lyssna!

Lyssna här
Podden på Spotify

Du kan även lyssna på podden på Spotify, du hittar den här: PrataMeraPodden

ps. Missa inte PrataMeraPoddens spellista

I varje poddavsnitt har både gäster samt jag själv fått önska en låt och berätta om varför valet föll just på den låten och vad den betyder. Nu finns alla önske- och inspirationslåtar samlade i en och samma spellista. Du hittar den på Spotify, PrataMeraPoddenPlaylist: Mood swings!

Mer läsning

Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Många människor upplever att de saknar någon att dela glädje och sorger med. Att vara ofrivilligt ensam kan även ha negativa konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande. Enligt den senaste statistiken från SCB saknar hundratusentals människor i Sverige en nära vän, vilket kan leda till isolering och ensamhet. Men det går att ta sig ur ensamheten.

Läs mer
Läsning hjälper oss minska stress

Idag på den internationella Väldsbokdagen vill vi gärna vara med och uppmärksamma böckernas fantastiska värld. Genom att läsa får vi kunskap och upplevelser. Vi förundras, vi skrattar och gråter, förfäras, funderar och fantiserar. Och faktiskt, förutom att vi kanske lär oss ett och annat om olika saker och platser, att läsa hjälper oss även att minska stress.

Läs mer
Annas bästa boktips

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till Anna Kinnander, leg. psykolog och flitig bokläsare.

Läs mer
1 2 3 28

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram