Vänta inte på rätta känslan, bara gör! 

Vänta inte på rätta känslan, bara gör! En person skriver i en kalender
PrataMera
2023-08-07

Väntar du på att ”rätta känslan” ska infinna sig innan du gör vissa saker? Vill du till exempel känna dig peppad och motiverad innan du drar på dig löparskorna eller drar iväg till gymmet? Hoppas du på att det plötsligt ska kännas lättare att göra de där svåra och kanske skrämmande sakerna som du nu försöker undvika? Ska du ta tag i vissa saker sen, när du har mer lust, ork och motivation till det? Då ska du få ett tips: Sluta vänta. Gör ändå.  

Vi människor har en tendens att göra det som känns bäst just nu - fast det kanske inte blir så bra för oss sedan. Långsiktiga konsekvenser känns avlägsna medan känslan just nu är påtaglig och får oss att välja det som är skönast, eller minst jobbigt, i stunden. Det som känns krävande eller obehagligt undviker vi gärna, eller så spar vi det till ”sen”. Problemet är bara att ”sen” kanske aldrig kommer - om vi inte bestämmer oss för att se till att det kommer. Då behöver vi oftast agera ”utifrån in” i stället för ”inifrån ut”, det vill säga börja GÖRA även om känslan inte är ”den rätta”. Kanske dyker känslan upp längs vägen? 

Råd till dig som väntar på rätta känslan 

Här kommer några tips för att ”göra ändå”: 

  • Gör tvärtemot vad den nuvarande känslan vill. Agera som om du hade lust, ork, motivation och glädje. Kanske dyker de upp på vägen om du har tur, eller så låter de vänta på sig tills du agerat fler gånger. Agera som om du inte var rädd. Kanske försvinner rädslan på vägen, när du visar dig själv vad du vågar, kan och klarar. 
  • Fundera på hur mycket känslorna ska få styra och bestämma i ditt liv. Är det DU som ska ha kommandot eller det ofta ganska opålitliga känslolivet? Även om vi har en känsla behöver vi inte låta den styra vårt agerande.  
  • Dela upp det du ska göra i mindre delar, så kan det kännas mer hanterbart och överkomligt. Kanske finns det lättare steg du kan göra först? 
  • Byt ut ”men” till ”och”.  ”Jag borde träna men jag har ingen lust (så jag gör det inte)” kan exempelvis bytas ut till ”jag borde träna och jag har ingen lust (så jag gör det ändå). ”Jag vill men jag vågar inte” kan bytas ut till ”jag vill och jag vågar inte - och jag gör det ändå”. 
  • Strukturera och planera. Bestäm NÄR saker ska göras. Gör dem! En timer som ringer kan vara en konkret påminnelse. Att göra ”lite men ofta” i början kan vara ett bra knep för att skapa nya vanor eller rutiner.  
  • Testa ”timer-tricket”. Om du bara behöver göra det jobbiga, tråkiga eller svåra i en kort stund så kan det vara lättare att komma igång om du sätter en timer. När du väl är i gång kanske det känns okej att fortsätta fast timern ringer. Ofta är det att ta oss för, att komma över tröskeln, som är det svåraste.  
  • Se det du gör som ett experiment. Testa att göra på ett nytt sätt. Utvärdera hur det gick- men testa mer än en gång först. 
  • Lyft blicken. Hur vill du ha det om en vecka, en månad eller ett år? Tar du steg åt det hållet i dag? Eller rör du dig åt ett annat håll? Om vi vet vart vi vill är chansen större att vi hamnar där. Målet kan dock behöva delas upp i delmål för att vi lättare ska kunna ta stegen på vägen. 
  • Försök ha acceptans för att det du ska göra kan kännas tråkigt, jobbigt, svårt o.s.v.  
  • Belöna dig själv för att du tog tag i något fast det var svårt! 

 Ta hand om dig - och gör något idag som ditt framtida jag kommer att tacka dig för! 

Mer läsning: Minska stress och ångest med hjälp av din värderade riktning

Mer läsning

Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Många människor upplever att de saknar någon att dela glädje och sorger med. Att vara ofrivilligt ensam kan även ha negativa konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande. Enligt den senaste statistiken från SCB saknar hundratusentals människor i Sverige en nära vän, vilket kan leda till isolering och ensamhet. Men det går att ta sig ur ensamheten.

Läs mer
Läsning hjälper oss minska stress

Idag på den internationella Väldsbokdagen vill vi gärna vara med och uppmärksamma böckernas fantastiska värld. Genom att läsa får vi kunskap och upplevelser. Vi förundras, vi skrattar och gråter, förfäras, funderar och fantiserar. Och faktiskt, förutom att vi kanske lär oss ett och annat om olika saker och platser, att läsa hjälper oss även att minska stress.

Läs mer
Annas bästa boktips

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till Anna Kinnander, leg. psykolog och flitig bokläsare.

Läs mer
1 2 3 28

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram