Vågar du säga både ja och nej till sex?

Närbild på ett ungt par som ligger i säng i en ömsint omfamning med pannorna mot varandra
PrataMera
2023-03-03

Intimitet, närhet, smek och sex kan väcka både lust och nervositet. Beroende på våra inre föreställningar, förväntningar och erfarenheter kan intimitet och sex kännas både pirrigt fantastiskt och lustfyllt, men även vara förknippat med rädslor, obehag eller tvång. Något som kan påverka hur vi upplever sex är om vi känner oss trygga i att säga nej, om vi inte har lust eller inte vill.

För att känna att den vi har sex med lyssnar på oss, kan det handla om att läsa av kroppsspråket, hur vi rör oss eller genom ljud. Men det är inte alltid vårt kroppsspråk är tydligt eller att den andra kan läsa av vad det är vi uttrycker. Därför behöver vi öva oss i att muntligt berätta och fråga den andra vad den vill och om det vi gör känns bra för den andra.

Har du svårt att säga ”nej”?

För att känna oss trygga behöver vi veta att våra gränser respekteras och inte utnyttjas eller ignoreras. Om vi inte vågar säga nej och alltid väljer att göra det vi tror förväntas av oss, kan sex bli något som förknippas med obehag, olust och tvång vilket kan leda till att vi kanske börjar undvika intimitet och sex helt och hållet.

Så här kan du öva på att säga nej:

  • Känn efter vad du vill: Känn efter om det är någon del av dig som inte vill vara nära eller ha sex, och respektera i så fall det.
  • Öva på att säga nej: Säg ”Nej, jag vill inte”, utan några argument eller förklaringar. Du kan öva även i andra situationer, om det är något du inte vill. Öva på att hålla det kort utan några förklaringar eller argument. Det är viktigt att veta att vi inte måste förklara eller rättfärdiga att vi inte vill ha sex. Det finns en risk att vi blir övertalade av den andra att ha sex, fast vi inte vill, om vi tror att vi måste ha skäl eller argument för att vi inte vill. Sex ska alltid komma från lust och aldrig tvång (antingen från sig själv eller någon annan).
  • Säg ja till en sak men inte en annan: Det kan t.ex. handla om att smeka men inte ha sex. Att ha kläderna på sig och inte vara naken. Öva på att säga till exempel: ”jag vill ha kläderna på”. Återigen - du behöver inte förklara dig eller ge argument om varför du vill eller inte vill något.
Har du svårt att säga ”ja”?

För en del av oss kan rädslan för att säga ja, att uttrycka sin lust för intimitet och sex vara belagt med skam. Att behöva gömma eller trycka ner sin lust skapar osäkerhet och vi skäms för våra behov och vår lust. Det är viktigt att veta att nästan alla människor har en sexuell kraft eller drift som är naturlig och nödvändig för oss.

Så här kan du öva på att säga ja:

  • Var i kroppen finns lusten? Känn efter var lusten finns, i vilken del av kroppen: är det i huvudet, bröstet, könet. Låt känslan växa och bli starkare och ta plats.
  • Säg vad du känner och vad du vill: ”Jag vill vara nära dig”, ”Jag längtar efter att vara naken tillsammans med dig”. Du kan också med din kropp visa den andra vad du vill, men samtidigt fråga den andra: ”Känns det här okej?”.
Kom ihåg samtycke - ”Vill du ligga”?

I Sverige är det lag på att man måste ha samtycke för att ha sex med någon. Om man är osäker eller inte vet vad den andra vill, så stäm av detta först. Våga ställa frågan muntligt! Fråga rakt ut, så behöver du inte vara osäker på om du går över någon annans gränser.

Närbild på ungt kärleksfullt par som ser leende in varandras ögon

Intimitet, närhet och sex kan väcka både lust och nervositet. För att känna oss trygga behöver vi veta att våra gränser respekteras.

Uttryck dig med hjälp av ”jag-perspektivet”

Jag-perspektiv handlar om att berätta vad man själv tänker och känner i en situation. T.ex. ”Jag vill vara nära dig”. Eller ”Jag vill inte idag”. Undvik att prata om den andras tankar och känslor (det får den andra göra).

Även om det kan vara svårt att säga ja eller nej, så är det något vi behöver uttrycka för vår egen skull precis som för vår partners skull. För att sex ska kännas lustfyllt och inte jobbigt är ja och nej-sägandet en viktig del för att öka vår känsla av trygghet och tillit, oavsett om det handlar om ett one-night-stand eller i en långvarigare relation.

Det finns många anledningar till att någon säger ”nej”

Om någon säger nej till sex kan det finnas många olika anledningar till det. Allt från kroppskomplex och tidigare negativa erfarenheter, eller så är det något i samspelet mellan just er som inte känns bra. Om man får ett nej, kan man känna sig sårad och det kan kännas jobbigt. Ett sätt att hantera det kan vara att kolla av med den andra, ”var det något jag gjorde som du inte tyckte om?”. Då vet du mer om det är något hos den andra eller något i samspelet mellan just er som du/ni behöver vara mer uppmärksam på, kanske någon hen inte tyckte var skönt eller kände sig bekväm med.

Om du vill läsa mer om att säga ja och nej till sex och lyssna på en podd om ämnet kan du göra det här: umo.se - Kan jag fortfarande säga nej?

Lycka till med ditt övande i att säga ”ja” till njutningsfyllt sex och ”nej”, när lusten inte finns där!

Ta hand om dig!

 

Mer läsning

Hur självkritik fungerar och hur det kan bemötas

Självkänsla är uppfattningen som vi har om vår egen värdegrund och förmåga. Att vi har tillit till vår egen förmåga att hantera livets utmaningar och att se oss själva som en värdefull individ. Hur vi uppfattar vår självkänsla kan påverkas av många faktorer, till exempel barndomsupplevelser, sociala interaktioner och personliga prestationer.

Läs mer
Varför blir vi stressade och hur kan vi hantera stress?

Stress är en del av vardagen och din kropp är konstruerad att klara av påfrestningar i korta perioder. Om stressen däremot blir långvarig påverkas din kropp negativt om den inte får återhämtning. Pågår stressen för länge kan du drabbas av utmattningssyndrom.

Läs mer
Peace in our time

Välkommen till PrataMeraPodden!

Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I PrataMeraPoddens premiäravsnitt för säsong 2 har jag bjudit in Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan. Vilken rivstart!

Läs mer
1 2 3 24

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram