Vad kan du om psykisk hälsa?

En vuxen och ett barns händer håller i gröna sidenband.
PrataMera
2022-10-10
Den 10:e oktober är det Världsdagen för psykisk hälsa, en chans att sätta psykisk (o)hälsa i rampljuset. En dag som vi gärna vill uppmärksamma och samtidigt passa på att sprida lite kunskap. Nedan kan du själv göra ett litet test och se vad du kan om psykisk ohälsa.   

Genom att våga prata om känslor och psykisk ohälsa samt dela med sig av egna erfarenheter minskar vi de barriärer som finns och ökar acceptansen. När en person drabbas av psykisk ohälsa är det lätt att tänka att man är ensam - men så är inte fallet. Genom att fråga hur någon mår och ha en öppenhet kring psykisk hälsa kan du göra skillnad.


Även om vi i de flesta fall kan hantera känslor genom att våga kvar i dem så kan vi också hamna i psykisk ohälsa där dessa känslor inte går över av sig själv. I de fallen är det viktigt att söka professionell hjälp.

Ta hand om dig.

Mer läsning

Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Många människor upplever att de saknar någon att dela glädje och sorger med. Att vara ofrivilligt ensam kan även ha negativa konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande. Enligt den senaste statistiken från SCB saknar hundratusentals människor i Sverige en nära vän, vilket kan leda till isolering och ensamhet. Men det går att ta sig ur ensamheten.

Läs mer
Läsning hjälper oss minska stress

Idag på den internationella Väldsbokdagen vill vi gärna vara med och uppmärksamma böckernas fantastiska värld. Genom att läsa får vi kunskap och upplevelser. Vi förundras, vi skrattar och gråter, förfäras, funderar och fantiserar. Och faktiskt, förutom att vi kanske lär oss ett och annat om olika saker och platser, att läsa hjälper oss även att minska stress.

Läs mer
Annas bästa boktips

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till Anna Kinnander, leg. psykolog och flitig bokläsare.

Läs mer
1 2 3 28

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram