Vad kan du om psykisk hälsa?

En vuxen och ett barns händer håller i gröna sidenband.
PrataMera
2022-10-10
Den 10:e oktober är det Världsdagen för psykisk hälsa, en chans att sätta psykisk (o)hälsa i rampljuset. En dag som vi gärna vill uppmärksamma och samtidigt passa på att sprida lite kunskap. Nedan kan du själv göra ett litet test och se vad du kan om psykisk ohälsa.   

Genom att våga prata om känslor och psykisk ohälsa samt dela med sig av egna erfarenheter minskar vi de barriärer som finns och ökar acceptansen. När en person drabbas av psykisk ohälsa är det lätt att tänka att man är ensam - men så är inte fallet. Genom att fråga hur någon mår och ha en öppenhet kring psykisk hälsa kan du göra skillnad.


Även om vi i de flesta fall kan hantera känslor genom att våga kvar i dem så kan vi också hamna i psykisk ohälsa där dessa känslor inte går över av sig själv. I de fallen är det viktigt att söka professionell hjälp.

Ta hand om dig.

Mer läsning

Grubbel och ältande del II - Hur kan man stoppa grubbel och ältande?

I del I: Varför grubblar vi? undersökte vi grubblandets funktion och vad som vidmakthåller det. Vi kom överraskande nog fram till att det är det vi gör för att lugna oss, de tröstande tankarna, som faktiskt gör så att grubblandet fortsätter. Så hur ska man då bära sig åt, om det inte går att bli av med orostankar genom att försöka argumentera med eller släta över dem?

Läs mer
Grubbel och ältande del I - Varför grubblar vi?

Vem som helst kan drabbas av att inte kunna låta bli att grubbla över saker det egentligen inte går att göra något åt. Ofta ältar vi i situationer som innehåller osäkerhet, tvivel eller beslut och vi försöker lösa både lösliga och olösliga problem med hjälp av tanken.

Läs mer
Suicidpreventiva dagen 10 september

Den 10 september är det Internationella suicidpreventiva dagen. En dag som International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) införde 2003 för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord.

Läs mer
1 2 3 17

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram