Svårt att somna?

Svårt att somna? Närbild på väckarklocka. I bakgrunden ses en person sova i en säng
PrataMera
2022-01-11

Blir du oroad och stressad när du inte kan somna, fastän du vet att det är just oro eller stress som är orsaken till att du ligger sömnlös? 

 • Testa att minska motståndet och kampen med dig själv genom att gå upp ur sängen om du inte har somnat inom 30 minuter. Läs en bok, lyssna på musik, skriv något, lös korsord.
 • Stanna uppe tills du är riktigt trött, i stället för att lägga dig tidigare av oro för att få för lite sömn. Om du sover färre timmar en natt, kan kroppen ta igen det nästa natt. Det viktiga är inte hur länge du sover, utan hur djupt du sover.
 • Försök gå och lägga dig och gå upp samma tid varje dag, så din kropp och hjärna vet vad som gäller och ställer in sig på det.
 • Fundera över orsaken till din stress eller oro på dagtid, inte när du ska somna på kvällen! Vad är det som stressar eller oroar dig? Vad handlar det om och kan du göra något åt det?
 • Ha papper och penna vid sängen och skriv ner det du grubblar på. Bestäm dig för att fundera på dessa saker nästa dag när du är mer utvilad och har bättre förutsättningar att faktiskt problemlösa.
 • Försök tänka på positiva händelser och det du känt tacksamhet för den senaste tiden i stället för att ligga och grubbla över sådant du ändå inte kan göra något åt just nu.
 • Följ grundprinciperna för god sömn, varje kväll:
 1. Svalt och mörklagt i sovrummet
 2. Inget kaffe, svart te, måltid eller socker innan läggdags
 3. Varva ner i god tid innan du lägger dig
 4. … fast inte framför en skärm; flimret stimulerar din hjärna snarare än signalerar vila
 5. Se till att du fått fysisk aktivitet tidigare under dagen

Kom ihåg att förändring tar tid – så ge inte upp om du inte lyckas med dina nya rutiner och knep. Övning ger färdighet, även när det gäller sömn.

Lycka till och sov gott! 

Mer läsning

Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Många människor upplever att de saknar någon att dela glädje och sorger med. Att vara ofrivilligt ensam kan även ha negativa konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande. Enligt den senaste statistiken från SCB saknar hundratusentals människor i Sverige en nära vän, vilket kan leda till isolering och ensamhet. Men det går att ta sig ur ensamheten.

Läs mer
Läsning hjälper oss minska stress

Idag på den internationella Väldsbokdagen vill vi gärna vara med och uppmärksamma böckernas fantastiska värld. Genom att läsa får vi kunskap och upplevelser. Vi förundras, vi skrattar och gråter, förfäras, funderar och fantiserar. Och faktiskt, förutom att vi kanske lär oss ett och annat om olika saker och platser, att läsa hjälper oss även att minska stress.

Läs mer
Annas bästa boktips

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till Anna Kinnander, leg. psykolog och flitig bokläsare.

Läs mer
1 2 3 28

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram