Svårt att somna?

Svårt att somna? Närbild på väckarklocka. I bakgrunden ses en person sova i en säng
PrataMera
2022-01-11

Blir du oroad och stressad när du inte kan somna, fastän du vet att det är just oro eller stress som är orsaken till att du ligger sömnlös? 

  • Testa att minska motståndet och kampen med dig själv genom att gå upp ur sängen om du inte har somnat inom 30 minuter. Läs en bok, lyssna på musik, skriv något, lös korsord.
  • Stanna uppe tills du är riktigt trött, i stället för att lägga dig tidigare av oro för att få för lite sömn. Om du sover färre timmar en natt, kan kroppen ta igen det nästa natt. Det viktiga är inte hur länge du sover, utan hur djupt du sover.
  • Försök gå och lägga dig och gå upp samma tid varje dag, så din kropp och hjärna vet vad som gäller och ställer in sig på det.
  • Fundera över orsaken till din stress eller oro på dagtid, inte när du ska somna på kvällen! Vad är det som stressar eller oroar dig? Vad handlar det om och kan du göra något åt det?
  • Ha papper och penna vid sängen och skriv ner det du grubblar på. Bestäm dig för att fundera på dessa saker nästa dag när du är mer utvilad och har bättre förutsättningar att faktiskt problemlösa.
  • Försök tänka på positiva händelser och det du känt tacksamhet för den senaste tiden i stället för att ligga och grubbla över sådant du ändå inte kan göra något åt just nu.
  • Följ grundprinciperna för god sömn, varje kväll:
  1. Svalt och mörklagt i sovrummet
  2. Inget kaffe, svart te, måltid eller socker innan läggdags
  3. Varva ner i god tid innan du lägger dig
  4. … fast inte framför en skärm; flimret stimulerar din hjärna snarare än signalerar vila
  5. Se till att du fått fysisk aktivitet tidigare under dagen

Kom ihåg att förändring tar tid – så ge inte upp om du inte lyckas med dina nya rutiner och knep. Övning ger färdighet, även när det gäller sömn.

Lycka till och sov gott! 

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram