Svårt att somna?

Svårt att somna? Närbild på väckarklocka. I bakgrunden ses en person sova i en säng
PrataMera
2022-01-11

Blir du oroad och stressad när du inte kan somna, fastän du vet att det är just oro eller stress som är orsaken till att du ligger sömnlös? 

 • Testa att minska motståndet och kampen med dig själv genom att gå upp ur sängen om du inte har somnat inom 30 minuter. Läs en bok, lyssna på musik, skriv något, lös korsord.
 • Stanna uppe tills du är riktigt trött, i stället för att lägga dig tidigare av oro för att få för lite sömn. Om du sover färre timmar en natt, kan kroppen ta igen det nästa natt. Det viktiga är inte hur länge du sover, utan hur djupt du sover.
 • Försök gå och lägga dig och gå upp samma tid varje dag, så din kropp och hjärna vet vad som gäller och ställer in sig på det.
 • Fundera över orsaken till din stress eller oro på dagtid, inte när du ska somna på kvällen! Vad är det som stressar eller oroar dig? Vad handlar det om och kan du göra något åt det?
 • Ha papper och penna vid sängen och skriv ner det du grubblar på. Bestäm dig för att fundera på dessa saker nästa dag när du är mer utvilad och har bättre förutsättningar att faktiskt problemlösa.
 • Försök tänka på positiva händelser och det du känt tacksamhet för den senaste tiden i stället för att ligga och grubbla över sådant du ändå inte kan göra något åt just nu.
 • Följ grundprinciperna för god sömn, varje kväll:
 1. Svalt och mörklagt i sovrummet
 2. Inget kaffe, svart te, måltid eller socker innan läggdags
 3. Varva ner i god tid innan du lägger dig
 4. … fast inte framför en skärm; flimret stimulerar din hjärna snarare än signalerar vila
 5. Se till att du fått fysisk aktivitet tidigare under dagen

Kom ihåg att förändring tar tid – så ge inte upp om du inte lyckas med dina nya rutiner och knep. Övning ger färdighet, även när det gäller sömn.

Lycka till och sov gott! 

Mer läsning

Grubbel och ältande del II - Hur kan man stoppa grubbel och ältande?

I del I: Varför grubblar vi? undersökte vi grubblandets funktion och vad som vidmakthåller det. Vi kom överraskande nog fram till att det är det vi gör för att lugna oss, de tröstande tankarna, som faktiskt gör så att grubblandet fortsätter. Så hur ska man då bära sig åt, om det inte går att bli av med orostankar genom att försöka argumentera med eller släta över dem?

Läs mer
Grubbel och ältande del I - Varför grubblar vi?

Vem som helst kan drabbas av att inte kunna låta bli att grubbla över saker det egentligen inte går att göra något åt. Ofta ältar vi i situationer som innehåller osäkerhet, tvivel eller beslut och vi försöker lösa både lösliga och olösliga problem med hjälp av tanken.

Läs mer
Suicidpreventiva dagen 10 september

Den 10 september är det Internationella suicidpreventiva dagen. En dag som International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) införde 2003 för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord.

Läs mer
1 2 3 17

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram