Suicidpreventiva dagen 10 september

Suicidpreventiva dagen 10 september
PrataMera
2023-09-08

Den 10 september är det Internationella suicidpreventiva dagen. En dag som International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) införde 2003 för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord.

Här i Sverige sker flera olika manifestationer och aktiviteter – om du vill delta kan du hitta vad som händer där du bor eller kanske i din närhet på Suicide Zeros hemsida:  www.suicidezero.se/suicidpreventiva-dagen . Där kan du även läsa mer om Suicide Zeros arbete för att radikalt minska självmorden i Sverige och hur du kan stötta och hjälpa.  

I samband med denna viktiga dag vill vi gärna skicka med dig ett bok- och ett lyssningstips:  

  1. Suicide Zeros bok ”Livsviktiga snack”. Boken riktar sig till föräldrar med barn i åldrarna 9–12 år, med syftet att våga prata om det svåra och hjälpa barn att sätta ord på sina känslor.  Läs gärna mer på www.suicidezero.se/livsviktigasnack där du också kan beställa boken eller ladda ner den som en PDF. Du hittar även värdefulla tips, råd och övningar som du kan göra själv och tillsammans med ditt barn. 
  2. Radioprogrammet Sommar i P1 med sommarvärden Ullakarin Nyberg som sändes den 17/8–2021. Hon är psykiater, överläkare vid Norra Stockholms Psykiatri och suicidforskare vid Karolinska Institutet. I sitt sommarprat berättar hon bland annat om hur vi kan rädda liv bara genom att lyssna och att fråga hur någon mår. Programmet finns att lyssna på Sveriges radios hemsida eller där poddar finns.  

Ta hand om dig.  

Om du har påträngande tankar om att skada dig själv eller om att ta ditt liv är det viktigt att du så snabbt som möjligt kontaktar en akutpsykiatrisk mottagning eller ringer 112. Du kan hitta din närmaste psykiatriska mottagning via www.1177.se

Hos oss på PrataMera kan vi inte ta emot akuta ärenden eftersom vi erbjuder psykoterapi på samma nivå som du kan få hos en vårdcentral, d.v.s. på primärvårdsnivå.

Om du behöver någon att prata med just nu kan du i stället kontakta något av följande nummer:

Minds självmordslinje: 90101
Bris: 116 111
Anhöriglinjen: 0200 – 239 500
Föräldralinjen: 020 – 85 20 00
Äldrelinjen: 020 – 22 22 33
Jourhavande medmänniska: 08 – 702 16 80
Polisen: 114 14
Brottsofferjouren: 116 006
Kvinnofridslinjen: 020 – 50 50 50
Anonyma Narkomaner: 0771 – 13 80 00
Anonyma Alkoholister: 08 – 720 38 42
Alkohollinjen: 020 – 84 44 48

Mer läsning

Hur självkritik fungerar och hur det kan bemötas

Självkänsla är uppfattningen som vi har om vår egen värdegrund och förmåga. Att vi har tillit till vår egen förmåga att hantera livets utmaningar och att se oss själva som en värdefull individ. Hur vi uppfattar vår självkänsla kan påverkas av många faktorer, till exempel barndomsupplevelser, sociala interaktioner och personliga prestationer.

Läs mer
Varför blir vi stressade och hur kan vi hantera stress?

Stress är en del av vardagen och din kropp är konstruerad att klara av påfrestningar i korta perioder. Om stressen däremot blir långvarig påverkas din kropp negativt om den inte får återhämtning. Pågår stressen för länge kan du drabbas av utmattningssyndrom.

Läs mer
Peace in our time

Välkommen till PrataMeraPodden!

Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I PrataMeraPoddens premiäravsnitt för säsong 2 har jag bjudit in Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan. Vilken rivstart!

Läs mer
1 2 3 24

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram