Suicidpreventiva dagen 10 september

Suicidpreventiva dagen 10 september
PrataMera
2023-09-08

Den 10 september är det Internationella suicidpreventiva dagen. En dag som International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) införde 2003 för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord.

Här i Sverige sker flera olika manifestationer och aktiviteter – om du vill delta kan du hitta vad som händer där du bor eller kanske i din närhet på Suicide Zeros hemsida:  www.suicidezero.se/suicidpreventiva-dagen . Där kan du även läsa mer om Suicide Zeros arbete för att radikalt minska självmorden i Sverige och hur du kan stötta och hjälpa.  

I samband med denna viktiga dag vill vi gärna skicka med dig ett bok- och ett lyssningstips:  

  1. Suicide Zeros bok ”Livsviktiga snack”. Boken riktar sig till föräldrar med barn i åldrarna 9–12 år, med syftet att våga prata om det svåra och hjälpa barn att sätta ord på sina känslor.  Läs gärna mer på www.suicidezero.se/livsviktigasnack där du också kan beställa boken eller ladda ner den som en PDF. Du hittar även värdefulla tips, råd och övningar som du kan göra själv och tillsammans med ditt barn. 
  2. Radioprogrammet Sommar i P1 med sommarvärden Ullakarin Nyberg som sändes den 17/8–2021. Hon är psykiater, överläkare vid Norra Stockholms Psykiatri och suicidforskare vid Karolinska Institutet. I sitt sommarprat berättar hon bland annat om hur vi kan rädda liv bara genom att lyssna och att fråga hur någon mår. Programmet finns att lyssna på Sveriges radios hemsida eller där poddar finns.  

Ta hand om dig.  

Om du har påträngande tankar om att skada dig själv eller om att ta ditt liv är det viktigt att du så snabbt som möjligt kontaktar en akutpsykiatrisk mottagning eller ringer 112. Du kan hitta din närmaste psykiatriska mottagning via www.1177.se

Hos oss på PrataMera kan vi inte ta emot akuta ärenden eftersom vi erbjuder psykoterapi på samma nivå som du kan få hos en vårdcentral, d.v.s. på primärvårdsnivå.

Om du behöver någon att prata med just nu kan du i stället kontakta något av följande nummer:

Minds självmordslinje: 90101
Bris: 116 111
Anhöriglinjen: 0200 – 239 500
Föräldralinjen: 020 – 85 20 00
Äldrelinjen: 020 – 22 22 33
Jourhavande medmänniska: 08 – 702 16 80
Polisen: 114 14
Brottsofferjouren: 116 006
Kvinnofridslinjen: 020 – 50 50 50
Anonyma Narkomaner: 0771 – 13 80 00
Anonyma Alkoholister: 08 – 720 38 42
Alkohollinjen: 020 – 84 44 48

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram