Suicidpreventiva dagen 10 september

Suicidpreventiva dagen 10 september
PrataMera
2023-09-08

Den 10 september är det Internationella suicidpreventiva dagen. En dag som International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) införde 2003 för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord.

Här i Sverige sker flera olika manifestationer och aktiviteter – om du vill delta kan du hitta vad som händer där du bor eller kanske i din närhet på Suicide Zeros hemsida:  www.suicidezero.se/suicidpreventiva-dagen . Där kan du även läsa mer om Suicide Zeros arbete för att radikalt minska självmorden i Sverige och hur du kan stötta och hjälpa.  

I samband med denna viktiga dag vill vi gärna skicka med dig ett bok- och ett lyssningstips:  

  1. Suicide Zeros bok ”Livsviktiga snack”. Boken riktar sig till föräldrar med barn i åldrarna 9–12 år, med syftet att våga prata om det svåra och hjälpa barn att sätta ord på sina känslor.  Läs gärna mer på www.suicidezero.se/livsviktigasnack där du också kan beställa boken eller ladda ner den som en PDF. Du hittar även värdefulla tips, råd och övningar som du kan göra själv och tillsammans med ditt barn. 
  2. Radioprogrammet Sommar i P1 med sommarvärden Ullakarin Nyberg som sändes den 17/8–2021. Hon är psykiater, överläkare vid Norra Stockholms Psykiatri och suicidforskare vid Karolinska Institutet. I sitt sommarprat berättar hon bland annat om hur vi kan rädda liv bara genom att lyssna och att fråga hur någon mår. Programmet finns att lyssna på Sveriges radios hemsida eller där poddar finns.  

Ta hand om dig.  

Om du har påträngande tankar om att skada dig själv eller om att ta ditt liv är det viktigt att du så snabbt som möjligt kontaktar en akutpsykiatrisk mottagning eller ringer 112. Du kan hitta din närmaste psykiatriska mottagning via www.1177.se

Hos oss på PrataMera kan vi inte ta emot akuta ärenden eftersom vi erbjuder psykoterapi på samma nivå som du kan få hos en vårdcentral, d.v.s. på primärvårdsnivå.

Om du behöver någon att prata med just nu kan du i stället kontakta något av följande nummer:

Minds självmordslinje: 90101
Bris: 116 111
Anhöriglinjen: 0200 – 239 500
Föräldralinjen: 020 – 85 20 00
Äldrelinjen: 020 – 22 22 33
Jourhavande medmänniska: 08 – 702 16 80
Polisen: 114 14
Brottsofferjouren: 116 006
Kvinnofridslinjen: 020 – 50 50 50
Anonyma Narkomaner: 0771 – 13 80 00
Anonyma Alkoholister: 08 – 720 38 42
Alkohollinjen: 020 – 84 44 48

Mer läsning

Grubbel och ältande del II - Hur kan man stoppa grubbel och ältande?

I del I: Varför grubblar vi? undersökte vi grubblandets funktion och vad som vidmakthåller det. Vi kom överraskande nog fram till att det är det vi gör för att lugna oss, de tröstande tankarna, som faktiskt gör så att grubblandet fortsätter. Så hur ska man då bära sig åt, om det inte går att bli av med orostankar genom att försöka argumentera med eller släta över dem?

Läs mer
Grubbel och ältande del I - Varför grubblar vi?

Vem som helst kan drabbas av att inte kunna låta bli att grubbla över saker det egentligen inte går att göra något åt. Ofta ältar vi i situationer som innehåller osäkerhet, tvivel eller beslut och vi försöker lösa både lösliga och olösliga problem med hjälp av tanken.

Läs mer
Hur (över)lever man när barnen flyttar hemifrån?

Det borde inte komma som en chock. Ända sedan den dagen man fick ett positivt svar på graviditetstestet eller barnbesked från adoptionsbyrån har man ju vetat att de små liven en gång ska bli stora och flytta hemifrån. Ändå kan det kännas som en kalldusch den dagen det händer.

Läs mer
1 2 3 17

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram