Strategier för att hantera oro

Strategier för att hantera oro
PrataMera
2024-01-05

Oro kan beskrivas som en mildare form av ångest där de kroppsliga symptomen inte är lika starka eller intensiva utan mer av en malande sort. Att uppleva oro och ångest ibland är fullt normalt och är till att hjälpa oss vid till exempel en fara eller när du måste lösa olika svårigheter.

Många gånger är dock vår oro obefogad och om du har lätt för att hamna i oro kanske du kan använda dig av dessa KBT-strategier för att förhålla dig till din oro.

  • Skilj på produktiv och icke-produktiv oro: Produktiv oro kan beskrivas som en rimlig oro som går att göra någonting åt ganska omgående. Det leder till någon form av åtgärd för att hantera problemet vilket resulterar i att oron därefter försvinner. Exempelvis kan du tänka på sådant som du måste ha med dig inför en resa, som till exempel pass och pengar.

    Oro som inte är produktiv kan sägas vara orimlig eller överdriven där du inte kommer få ett svar eller som inte går att hantera. Det kan också vara att det finns en idé om att du måste oro dig tills du har full kontroll eller att du inte kan acceptera ovisshet. Exempel på icke-produktiv oro kan vara om du tänker att ditt tåg eller flygplan kommer bli inställt eller att du eller någon i sällskapet blir sjuk.
  • Utmana din oro: När du oroar dig tänker du ofta inte tankarna fullt ut utan oron blir som ett slags skydd för värre tankar och bilder. Att tänka tanken “tänk om jag glömmer skicka in deklaration” väcker oro men brukar därefter stoppa i någon form av distraktion, kontroll- eller undvikandebeteende. Genom att fortsätta och fråga sig vad det värsta är som skulle kunna hända om du glömmer skicka in deklaration så hittar du så småningom den faktiska rädslan, till exempel att bli vräkt från huset och hamna på gatan. Vilket naturligtvis är högst orimligt och icke-produktiv oro. Genom att träna på att våga vara i det obehaget och stå ut med tankarna och kan du minska din oro.
  • Upphör med kontroll- och undvikandebeteenden: Eftersom oro uppstår i diverse situationer är det vanligt att använda olika strategier för att hantera detta. Dessvärre är dessa oftast av destruktiv karaktär vilket då håller besvären levande och till och med kan förvärra dem. Det kan röra sig om att du distraherar dig för att slippa ifrån dina orostankar. Det kan vara kontrollbeteenden där du ständigt ställer frågor till andra på grund av egen osäkerhet eller oro att något ska bli fel. Eller rena undvikanden där du låter bli att utsätta dig för situationer som kan leda till oro. Det är därför viktigt att själva upptäcka och se vad du själv har för beteenden och sedan träna på att låta bli att göra dem eller att utmana dig genom att utsätta dig för dem.
  • Acceptera din oro: Acceptans innebär att acceptera tankar, känslor och situationer exakt som de är. Du ska göra detta utan att ha en åsikt eller att värdera det du upplever. Genom att träna på att acceptera, eller snarare konstatera det du upplever, kan du minska den onda spiral som kan uppstå när du tänker negativt om det du upplever. Att acceptera innebär inte att du ska låta bli att hantera dina jobbiga tankar och känslor, eller acceptera vad som helst, men om du försöker vinna över din icke-produktiva kommer det bli en kamp utan slut.

    Oro är och kommer alltid vara en del av ditt liv och inget du kan bli av med. Du kommer därför vara hjälpt av att träna på att acceptera oron och se på den som till exempel huvudvärk, något som du kan få ibland och ger en kortare period av obehag utan att det innebär en katastrof.

Du kan själv träna på att stanna upp och observera det du tänker eller känner i olika situationer. Vad är det som händer hos dig just nu? Lägg märke till olika tankar, känslor eller kroppsliga fenomen. Försök att acceptera det du upplever oavsett vad det är. Låt sedan tankarna passera och släpp taget om dem.

Du hittar mer ingående information om olika besvär under fakta och råd.

 

PrataMeras program
Vägen ut ur oro & ångest
Få kunskap och verktyg för att kunna hantera ångestrelaterade tankar och beteenden.

Mer läsning

Ett pulsslag bort är döden - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Välkommen till PrataMeraPodden, podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I det här avsnittet träffar jag psykologen och författaren Kristina Sandberg. Kristina drabbades av bröstcancer mitt i ett synnerligen aktivt liv. Hon hade skrivit en mycket uppskattad trilogi om hemmafrun Maj och reste land och rike runt och föreläste och träffade läsare och hade inte riktigt tid med cancer. Varmt välkommen att lyssna till Kristinas berättelse!

Läs mer
Om att hantera starka fobier

Sommaren är något som vi ofta förknippar med positiva saker. Men för personer som lider av starka fobier kan den här tiden istället bli mer intensiv. Rädsla för exempelvis åska, ormar eller spindlar kan för många vara så stark att den hindrar oss att leva det liv som vi vill. Hur kan vi tänka kring fobier? Finns det något som vi kan göra för att mildra rädslan?

Läs mer
En övning för att träna ditt lugn och ro system

Det här med att vara ledig är inte alltid lika lätt som man kan tro. Speciellt inte om det är så att vi kommer in i semestertiden med andan i halsen och helt uttömda på energi. Känslan och förmågan att ”bara vara” kanske inte är något som vi tränat på så mycket under resten av året, snarare tvärtom. Och tiden före semestertiden kan ju även den bli än mer intensiv. Det kan göra att vi kommer in till sommaren och semestern med ett otränat lugn- och ro system.

Läs mer
1 2 3 33

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram