Om pluggstress – så här mår och studerar du bättre!

Om pluggstress. Ung tjej sitter vid ett bord och studerar med pannan stödd mot sin hand
PrataMera
2024-05-15

Känner du dig stressad inför vårens studier och  krav? Att stressen kommer då och då inför någon tenta behöver det inte vara något problem, men att känna sig ständigt stressad kan påverka både din hälsa och studier negativt. Nyckeln heter återhämtning!

Med stress menar vi en situation där det finns ett glapp mellan belastningen man upplever och de resurser man har. Om du anstränger dig och ändå inte upplever att det räcker, reagerar du alltså genom att känna dig stressad. Orsakerna kan vara alltför stora eller otydliga krav ”utifrån” men också orimligt höga krav på sig själv. Ibland kan lösningen finnas i bättre studieteknik och andra studieanpassningar – en annan viktig faktor som ofta kan förbättras är återhämtningen.

Kunskap ”sätter sig” när vi sover

Återhämtning handlar delvis om vila och sömn, något som är ganska självklart men som många missar eller har problem med. Under sömnen ”sätter sig” ny kunskap i långtidsminnet, god sömn gör oss också piggare och mer koncentrerade så att vi kan förstå och ta in det vi studerar. Några tips för att sova bättre är att varva ner och undvika skärmtid de sista timmarna innan du lägger dig. Undvik gärna att ha telefonen bredvid sängen och använd hellre en gammaldags väckarklocka. Det är också bra att lägga sig och gå upp ungefär samma tid varje dag, så kroppen ställer in sig på sömn enligt en viss rutin.

Motion förbättrar hjärnans inlärningsförmåga

Återhämtning innebär även aktiv återhämtning: att röra på kroppen, att umgås och att göra sådant man tycker är roligt. Detta blir särskilt viktigt om man jobbar ensam och stillasittande, vilket man som student ofta gör. De flesta behöver omväxling, avkoppling och social stimulans för att må bra och känna att det finns balans mellan studier och fritid. Motion förbättrar också hjärnans inlärningsförmåga och kan ofta göra det lättare att somna på kvällen, så det finns många fördelar utöver de fysiska hälsovinsterna.

Ta en paus
Ta pauser för att orka

Något annat som hjälper är stunder av återhämtning under skoldagen eller arbetsdagen, exempelvis lunch- och fikapauser utan att samtidigt utföra någon uppgift och gå bort från datorn om man har suttit vid den en lång stund. Eftersom hjärnan inte klarar att hålla fullt fokus under längre stunder är det också bra att ta ”micropauser” varje timme, till exempel ställa sig upp och sträcka på sig någon minut. Ofta vill vi gärna bli klara så fort som möjligt, kanske med tanken att belöna oss själva med återhämtning senare, men detta behöver vi vända på och i stället tänka att pauserna är viktiga för att man ska orka göra klart och få ett bra resultat. Att ta pauser är alltså väl investerad tid - om man försöker tvinga sig att fokusera långa stunder utan paus brukar det leda till trötthet och dålig koncentration.

Tänk som en elitidrottare

Tyvärr prioriterar vi ofta bort återhämtning under stressiga perioder, när det egentligen behövs som mest. En person som jobbar eller studerar hårt skulle behöva tänka lite som en elitidrottare: Hur fyller jag på med energi så att jag orkar prestera? Vilken typ av återhämtning behöver jag få in mer av och när ska detta ske?

Det kan underlätta att lägga in träning, umgänge och egentid i sin kalender i stället för att hoppas att det ska hända spontant eller i mån av tid.

Ta hand om dig!

Självtest stress: Detta test visar om du är stressad och ev. ligger i riskzonen för att drabbas av utmattningssyndrom

Mer läsning

Hur kan vi hantera ”laddade” dagar?

Vissa dagar på året kan vara mer känsloladdade än andra. Det kan vara vid högtider, egna personliga minnesdagar eller temadagar som exempelvis alla hjärtans dag, fars- eller mors dag. Dagar som gör att man kanske blir påmind om en smärtsam händelse eller att man befinner sig i en oönskad livssituation som blir mer påtaglig än vanligt. Hur kan vi göra för att hantera vårt mående dessa ”laddade” dagar, och göra det lite mer uthärdligt?

Läs mer
Till dig som famlar - om hur poesi kan vara plåster för själen

Om du har lyssnat på PrataMeraPodden förut, så känner du vid det här laget väl till poddens ambition att bidra till att vi vågar vara mer öppna med vår sårbarhet, våra rädslor och misstag, så att vi kan utvecklas, ta hand om oss själva, varandra och planeten! Döm av min glädje när jag i detta avsnitt får prata med någon som med emfas och precision gör just detta, nämligen poeten som ligger bakom instagramkontot Korsdragspoesi: Pia Eriksson!

Läs mer
Att berätta hur man mår – tre råd på vägen

Att prata om sin psykiska hälsa kan vara svårt för många, då det fortfarande finns en del stigma kring ämnet och man kanske är orolig hur andra kommer att reagera eller om man kommer bli tagen på allvar. När man mår dåligt psykisk är det viktigt att inte bli ensam i sitt dåliga mående eller att hålla sina känslor inom sig utan att söka hjälp och stöd. Att dela med sig av sina tankar och känslor kan vara en viktig del på vägen till ett bättre mående.

Läs mer
1 2 3 29

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram