Finns det risker med att alltid ta det som en man?

En grupp män jublar
PrataMera
2023-11-19

Manliga egenskaper anses ofta vara ett starkt och självsäkert ansiktsuttryck, att kunna tackla nedlåtande kommentarer och begränsa sina känslor. Enligt unga killar anses de mest dominanta, aggressiva och socialt manipulativa vara de populäraste killarna. Men är det verkligen mer manligt att vara hård och bestämd än mjuk och anpassningsbar? Och hur mår man som man, om man hela tiden förväntas vara just hård eller dominant? Hur begränsas du av de manliga normerna? Känner du dig fri att vara den du är?

Nutida forskning (se källor nedan) visar att det kan vara så att män varken föds med eller formas till maskulinitet, utan att det är något som varje dag utvecklas i samspel med andra. Med andra ord, varje gång en man gör något som ses som maskulint får de bekräftelse och uppfattas, både av sig själva och omgivningen, som just maskulina. Att dagligen upprepa vissa beteenden gör att vissa beteenden blir automatiska och med tiden uppfattas som naturliga.

Med det sagt, är det viktigt att vi inte ser män (eller kvinnor för den delen) som en enhetlig grupp, där alla beter sig likadant.

Att begränsa känslor ökar risken för psykisk ohälsa

När grät du senast? Kommer du ihåg senast du såg en manlig vän gråta? Att begränsa sina känslor både för sig själv och inför andra är vanligt bland män, likaså att inte visa egna känslor eller uppmärksamma känslor hos andra män. Att ”bara göra” utan att känna efter eller agera på sina känslor, uppfattas också som manligt.

Men att begränsa sina känslor har visat sig öka risken att utveckla depression och ångest, vilket lett till att män oftare går med obehandlad psykisk ohälsa och även i lägre grad söker medicinsk hjälp. Att begränsa sina känslor leder också oftare till en lägre känsla av egenvärde.

Ett konstant ”starkt yttre” kan minska självkänslan

Det finns också beteenden som anses som “manliga” och som förstärks varje gång en man gör dem. Det handlar bland annat om att:

 • inte be om hjälp
 • begränsa sina känslor
 • aldrig ge upp
 • gå över sina gränser
 • alltid sträva efter att vara självsäker och stark

Det finns dock risker med att konstant jobba hårt och försöka upprätthålla ett starkt yttre, eftersom det har visat sig öka graden av ångest och faktiskt minska ens självkänsla.

Vad händer om man inte följer normerna?

Att dominera och bli dominerad, bli hånad och förlöjligad, att stå ut med att bli retad men även att reta andra är vardag för många unga män. Idealen blir ofta tydligare när man bryter dem och man kan bli bestraffad av omgivningen om man inte följer de rådande normerna kring hur en man ska vara. Det finns ökade risker även med de här normerna, eftersom de har visat sig leda till lägre självkänsla, ökat aggressivt och sexuellt riskfyllt beteende, våld, brottslighet och mobbning.

Nära relationer förbättrar hälsa, motivation och lycka

I studier har man kunnat visa att det som faktiskt skänker oss mest lycka bl.a. är tillfredsställande relationer och umgänge med vänner. Goda relationer har också visat sig ha större positiv effekt på hälsan än rikedom, arbete, status eller kolesterolvärden. Vi lever alltså friskare och längre med goda relationer!

På gruppnivå har man dock sett att män i högre grad än kvinnor har svårighet att utveckla goda personliga relationer.

Vill du utmana normerna och utveckla bättre relationer?

Här kommer några tips för hur du kan börja förändra manliga normer i din egen vardag och öka närheten till andra – något som vi nu vet alltså kan minska risken att utveckla psykisk ohälsa. Och som alltid när det gäller förändring; ett litet steg, är bättre än inget alls!

 • Be om hjälp och hjälp andra. Öva på att be om hjälp och öva på att erbjuda hjälp genom att t.ex. låna ut bilen, hjälpa någon med en hushållssyssla, ställa upp som barnvakt etc.
 • Notera en känsla. Stanna upp och bejaka dina känslor i stunden genom att kort scanna av kroppen och se om du är spänd någonstans och om du kan identifiera en känsla du har.
 • Dela med dig. Berätta för en vän om något som påverkade dig känslomässigt. Något roligt, jobbigt, härligt, lustfyllt, ledsamt, pinsamt…
 • Gör en ny aktivitet ihop. Ses med en gammal (eller ny) vän och gör något ni aldrig gjort ihop förut, som att baka, snickra, spela spel…
 • Umgås även när du inte är på topp. Träffa vänner även om du är nere, trött, ångestfylld, tramsig, ledsen, bakfull eller peppad. Så får de se fler, kanske för dem helt nya sidor av dig.
 • Våga visa sårbarhet. Berätta för någon om något du misslyckats med, erkänn om du ljugit, be om ursäkt för något dumt du gjort eller visa att du blev riktigt glad av bekräftelse.
 • Visa tacksamhet. Skriv till eller berätta för någon att du känner dig tacksam för något de stöttat dig med eller som har varit viktig för dig.

Om du vågar vara modig och ta första steget, kanske andra i din närhet kan våga göra samma sak?

Ta hand om dig!

 

Internationella mansdagen firas årligen den 19 november sedan 1999. Dagen avser att fokusera på mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder.

 

Genusforskning inom psykologin – bidrag till psykologisk teori och praktik av Eva Magnusson, 2003

Länge leve vänner - forskning och färdigheter för att stärka dina vänskapsrelationer av Frida Andersson, Daniel Ek och Pär Flodin, 2021

”The development and validation of the meanings of adolescent masculinity scale” Oransky & Fisher 2009

“Constructing Gender at an All-Male Trade School” , Journal of Adolescent Research 1–32, 2015

Mer läsning

Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Många människor upplever att de saknar någon att dela glädje och sorger med. Att vara ofrivilligt ensam kan även ha negativa konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande. Enligt den senaste statistiken från SCB saknar hundratusentals människor i Sverige en nära vän, vilket kan leda till isolering och ensamhet. Men det går att ta sig ur ensamheten.

Läs mer
Läsning hjälper oss minska stress

Idag på den internationella Väldsbokdagen vill vi gärna vara med och uppmärksamma böckernas fantastiska värld. Genom att läsa får vi kunskap och upplevelser. Vi förundras, vi skrattar och gråter, förfäras, funderar och fantiserar. Och faktiskt, förutom att vi kanske lär oss ett och annat om olika saker och platser, att läsa hjälper oss även att minska stress.

Läs mer
Annas bästa boktips

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till Anna Kinnander, leg. psykolog och flitig bokläsare.

Läs mer
1 2 3 28

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram