Find out what it means to me

Find out what it means to me - Maria Farm och Anna Kinnander PrataMeraPodden
PrataMera
2023-12-13

Välkommen till ett nytt avsnitt av PrataMeraPodden! Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen!

Jag heter Anna Kinnander och är leg. psykolog här på PrataMera.

När vi spelar in det här avsnittet är vi på väg in i den allra mörkaste delen av året och förberedelserna inför jul och nyår börjar ta fart. Mysigt tycker många, hemskt tycker andra. Den här tiden på året fokuserar mycket på familjen och gemenskap, vilket kanske inte är toppen om man saknar de här sakerna eller inte har det särskilt bra i sitt nuvarande sammanhang. Jag upplever att det är också är en tid när de traditionella värdena och rollerna firar stora triumfer, på gott och ont. I bästa fall innebär det att man gör mer utrymme för att rikta sig mer inåt och ta hand om sig själv och andra, men baksidan verkar vara att den ojämställda stressen växer tämligen lavinartat. Vem är det egentligen som projektleder julfirandet? Har koll på önskningar, matinköp och inbjudningar? Som jämkar motstridiga önskemål och agerar socialt glidmedel när det tornar upp sig till osämja? Sällan sker arbetsfördelningen med uträknad illvilja, snarare är det något som ofta sker tämligen omedvetet, outtalat och liksom... av sig själv.

Till min hjälp för att förstå mer om hur det kan se ut som det gör i världens mest jämställda land (eller hur var det nu?) har jag Maria Farm, leg. psykolog och psykoterapeut, författare och föreläsare. Maria ligger bakom kontot Feministpsykologen på Instagram och har även skrivit boken "Han är ju så bra på att ta egentid". Hon är dessutom flitigt anlitad i olika mediala sammanhang och verkar ha hittat ett sätt att lyfta de här frågorna som gör att många är beredda att lyssna och reflektera över sig själva. Imponerande!

I poddens tionde avsnitt, Find out what it means to me, pratar Maria och jag om den ojämställda stressen och varför samhällsstrukturer och normer spelar roll i individuell terapi. Vi utforskar även hur svaret ”jag vet inte” kan vara en viktig ledtråd för att hitta tillbaka vad som är viktigt för en person, varför vi upprepar gammeldagsa mönster i våra moderna relationer och hur kan vi göra annorlunda för ett mer jämställt förhållande.

Varmt välkommen att lyssna!

 

Lyssna här

Mer läsning

Ensam på midsommar – en känsla som många delar

Midsommar är en högtid som många förknippar med glädje, gemenskap och festligheter. Men för vissa kan det också vara en påminnelse om ensamheten. Att vara ensam under storhelger kan kännas extra tungt då man ser alla andra omkring sig fira tillsammans. Men det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam om att vara ensam. Många människor har den här känslan inte bara under högtider utan även i vardagen.

Läs mer
Minska oro och grubbel med hjälp av planerad orosstund

Visste du att du kan minska oro och grubblande genom att planera in en specifik “orosstund” i din kalender varje dag? Att avsätta tid för en speciell “orosstund” kan verka märkligt när vi vill oroa oss mindre, men för många är detta ett effektivt sätt att minska oron och uppleva ökad kontroll.

Läs mer
Daniel uppmärksammar psykologisk hjälp online

Den 9 maj i år anordnade orienterings- och skidklubben OK Skogsstjärnan cykelloppet Viken runt. En av deltagarna var Daniel Lindh, som i år valde att delta i loppet med PrataMeras logotype tryckt på sin tävlingströja.
- Jag vill uppmärksamma er som en jättebra och enkel kontakt vid psykisk ohälsa eller om man som jag bara hamnat i en situation med mycket oro som är svår att reda ut själv, berättar Daniel.

Läs mer
1 2 3 30

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram