Find out what it means to me

Find out what it means to me - Maria Farm och Anna Kinnander PrataMeraPodden
PrataMera
2023-12-13

Välkommen till ett nytt avsnitt av PrataMeraPodden! Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen!

Jag heter Anna Kinnander och är leg. psykolog här på PrataMera.

När vi spelar in det här avsnittet är vi på väg in i den allra mörkaste delen av året och förberedelserna inför jul och nyår börjar ta fart. Mysigt tycker många, hemskt tycker andra. Den här tiden på året fokuserar mycket på familjen och gemenskap, vilket kanske inte är toppen om man saknar de här sakerna eller inte har det särskilt bra i sitt nuvarande sammanhang. Jag upplever att det är också är en tid när de traditionella värdena och rollerna firar stora triumfer, på gott och ont. I bästa fall innebär det att man gör mer utrymme för att rikta sig mer inåt och ta hand om sig själv och andra, men baksidan verkar vara att den ojämställda stressen växer tämligen lavinartat. Vem är det egentligen som projektleder julfirandet? Har koll på önskningar, matinköp och inbjudningar? Som jämkar motstridiga önskemål och agerar socialt glidmedel när det tornar upp sig till osämja? Sällan sker arbetsfördelningen med uträknad illvilja, snarare är det något som ofta sker tämligen omedvetet, outtalat och liksom... av sig själv.

Till min hjälp för att förstå mer om hur det kan se ut som det gör i världens mest jämställda land (eller hur var det nu?) har jag Maria Farm, leg. psykolog och psykoterapeut, författare och föreläsare. Maria ligger bakom kontot Feministpsykologen på Instagram och har även skrivit boken "Han är ju så bra på att ta egentid". Hon är dessutom flitigt anlitad i olika mediala sammanhang och verkar ha hittat ett sätt att lyfta de här frågorna som gör att många är beredda att lyssna och reflektera över sig själva. Imponerande!

I poddens tionde avsnitt, Find out what it means to me, pratar Maria och jag om den ojämställda stressen och varför samhällsstrukturer och normer spelar roll i individuell terapi. Vi utforskar även hur svaret ”jag vet inte” kan vara en viktig ledtråd för att hitta tillbaka vad som är viktigt för en person, varför vi upprepar gammeldagsa mönster i våra moderna relationer och hur kan vi göra annorlunda för ett mer jämställt förhållande.

Varmt välkommen att lyssna!

 

Lyssna här

Mer läsning

Hur självkritik fungerar och hur det kan bemötas

Självkänsla är uppfattningen som vi har om vår egen värdegrund och förmåga. Att vi har tillit till vår egen förmåga att hantera livets utmaningar och att se oss själva som en värdefull individ. Hur vi uppfattar vår självkänsla kan påverkas av många faktorer, till exempel barndomsupplevelser, sociala interaktioner och personliga prestationer.

Läs mer
Varför blir vi stressade och hur kan vi hantera stress?

Stress är en del av vardagen och din kropp är konstruerad att klara av påfrestningar i korta perioder. Om stressen däremot blir långvarig påverkas din kropp negativt om den inte får återhämtning. Pågår stressen för länge kan du drabbas av utmattningssyndrom.

Läs mer
Peace in our time

Välkommen till PrataMeraPodden!

Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen. I PrataMeraPoddens premiäravsnitt för säsong 2 har jag bjudit in Erik Hemmingsson – forskare, författare, föreläsare och högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan. Vilken rivstart!

Läs mer
1 2 3 24

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram