Daniel uppmärksammar psykologisk hjälp online

Han uppmärksammar psykologisk hjälp online
PrataMera
2024-06-03

Den 9 maj i år anordnade orienterings- och skidklubben OK Skogsstjärnan cykelloppet Viken runt. En av deltagarna var Daniel Lindh, som i år valde att delta i loppet med PrataMeras logotype tryckt på sin tävlingströja.
- Jag vill uppmärksamma er som en jättebra och enkel kontakt vid psykisk ohälsa eller om man som jag bara hamnat i en situation med mycket oro som är svår att reda ut själv, berättar Daniel.

Cykelloppet Viken runt är en återkommande tradition som går runt sjön Viken strax utanför Töreboda. En av deltagarna i årets lopp var Daniel Lindh, en trebarnsfar från Valtorp som hittade till cyklingen efter en svår MC-olycka för 25 år sedan. Cyklingen var det som fungerade bäst när traditionell träning inte längre fungerade optimalt. Förutom MC-olyckan har Daniel även själv upplevt besvär med en stark oro som hindrade honom från att leva det liv han ville. Via kontakten med PrataMera fick han hjälp och stöd för att kunna hantera och bearbeta sin oro.

Cyklingen har hjälpt Daniel att må bra både fysiskt och psykisk, och cykelintresset har även lett till att Daniel deltagit i ett antal cykellopp i varierande distanser genom åren. I samband med både tävlingar och i kombination med träning brukar Daniel även passa på att antingen samla in pengar till välgörande ändamål eller uppmärksamma organisationer eller företag som han tycker gör eller står för något bra. I samband med Viken runt valde Daniel att uppmärksamma PrataMera.

Hej Daniel och stort grattis till genomfört lopp! Vi börjar med en klassisk sportfråga, hur känns det?
-  Jo det känns bra, skrattar Daniel. Riktigt kul att ha både ork och vilja att köra lopp igen.

Är det här ett lopp du cyklat tidigare eller var det första gången?
- Ja, det här var mitt 7:e Viken runt, berättar Daniel. Och faktiskt det allra första lopp jag körde för ca 10 år sedan. Det brukar bli ca 8–10 lopp per år och en massa sköna träningsrundor.

Vad betyder cyklingen för dig? Eller om du har någon annan motion eller idrott som du ägnar dig åt?
- Jag försöker köra lite styrketräning men det är ju då jäkla tråkigt, skrattar Daniel. Sedan har jag lite krämpor efter en riktigt svår MC-olycka som gör att cykling är det som funkar absolut bäst och som tur är så tycker jag även det är riktigt kul. Vintertid blir det även lite simning.

Du tog kontakt med oss inför loppet och frågade om du fick cykla med vår logotype på tävlingströjan, en fråga som vi såklart blev väldigt stolta och glada över att få. Varför ville du cykla med vår logotype på tröjan?
- För att jag på något sätt vill uppmärksamma er som en jättebra och enkel kontakt vid psykisk ohälsa eller om man som jag bara hamnat i en situation med mycket oro som är svår att reda ut själv, berättar Daniel.
- Jag har under många år samlat in pengar till UNG Cancer under mina lopp. Och nu ville jag uppmärksamma PrataMera, fortsätter han.

Vad är psykisk välmående för dig?
- För mig dök det upp en massa oro som ställde till det i skallen och jag fick fysiska symptom med värk och allmänt ointresse, berättar Daniel. Så att nu känna MYCKET mindre oro, att kunna och vilja göra det jag gillar, till exempel att cykla upplever jag som Psykisk och Fysiskt välmående, dessa båda hör ihop oerhört mycket har jag märkt och förstått.

Är det något annat som du skulle vilja lägga till eller skicka med till våra läsare?
- Det är svårt att ge råd men för mig har det varit bra med videosamtal (med leg. psykolog/psykoterapeut red. anmärkning) och motionsträning för att må bättre.

Blir det fler cykellopp i år?
- Ja, söndag den 2 juni blir det Hökensås runt och helgen efter det är det dags för Vätternrundan 100, alltså 10 mil. Sedan blir det säkert något mer lopp och MTB-Vasan finns i tankarna, avslutar Daniel.

Stort tack Daniel för att du vill dela med dig av din historia och för att du vill uppmärksamma PrataMera under dina lopp. Vi önskar dig stort lycka till vidare med roliga och fina cykellopp!

Psykologisk hjälp online - Så fungerar det

Daniel Lindh cyklar

Genom åren har det blivit en hel del cykellopp för Daniel Lindh, där han även uppmärksammat och samlat in pengar till välgörenhet. 
Foto: Privat

Här kan du läsa om fler cykellopp Daniel deltagit i: 

Dagens Västervik - Han cyklar för Ung Cancer 
Falköpings tidning - De cyklar Hornborgasjön runt för cancersjuka

Mer läsning

Ensam på midsommar – en känsla som många delar

Midsommar är en högtid som många förknippar med glädje, gemenskap och festligheter. Men för vissa kan det också vara en påminnelse om ensamheten. Att vara ensam under storhelger kan kännas extra tungt då man ser alla andra omkring sig fira tillsammans. Men det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam om att vara ensam. Många människor har den här känslan inte bara under högtider utan även i vardagen.

Läs mer
Minska oro och grubbel med hjälp av planerad orosstund

Visste du att du kan minska oro och grubblande genom att planera in en specifik “orosstund” i din kalender varje dag? Att avsätta tid för en speciell “orosstund” kan verka märkligt när vi vill oroa oss mindre, men för många är detta ett effektivt sätt att minska oron och uppleva ökad kontroll.

Läs mer
Det är nåt som skaver! 

Idag 2 juni är det den Internationella ätstörningsdagen, en dag som instiftats för att rikta ljuset mot ätstörningar och att sprida kunskap om ämnet. PrataMera vill dra vårt strå till stacken för att uppmärksamma den här sjukdomen som drabbar på bred front, självfallet den direkt drabbade, men även i stor utsträckning personens närstående. Det är en svår sjukdom som är en av de diagnoser inom psykisk ohälsa som leder till flest dödsfall, både genom effekterna sjukdomen har på kroppen och genom suicid.

Läs mer
1 2 3 30

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram