Assumption is the mother of all fuck ups - om misstag och utveckling i terapi

PrataMeraPodden Assumption is the mother of all fuck ups - om misstag och utveckling i terapi
PrataMera
2024-02-27

Välkommen till PrataMeraPodden!  Podden som bidrar till att vi pratar mera om psykisk ohälsa, skapar modiga möten där vi lyfter fram våra rädslor och misstag och sprider lite vänlighet i världen!

Jag heter Anna Kinnander och är psykolog på den digitala mottagningen PrataMera. Avsnittets gäst heter Elin Wesslander, leg psykolog, leg psykoterapeut, specialist i psykologisk behandling och, som om detta inte vore nog, dessutom författare till boken Terapeutens misstag. I boken beskriver Elin bland annat vad vi genom forskning hittills vet om misstag inom psykoterapi, om konsekvenser och om hantering. Dessutom delar både Elin själv och femton andra psykologer och psykoterapeuter generöst med sig av egna misstag på jobbet och vad de lärt av dem – otroligt intressant läsning!

Att begå misstag, framför allt i jobbet, är en stor fasa för många psykologer - mig själv inkluderad - så därför blev jag naturligtvis vansinnigt nyfiken redan på titeln! När jag läste boken noterade jag med viss fascination att jag satt och utvärderade mig själv utifrån exemplen i boken, lika delar “ja så där gör iallafall inte jag” respektive “shit, det där känner jag igen alltför väl”... Tillsammans pratar vi om vad som främjar respektive förebygger misstag, hur misstag kan vara viktiga för utveckling och om olika sätt att förhålla sig till sina misstag.

Samtalet med Elin fick mig att associera till det här citatet som dök upp i mitt flöde för en tid sedan. Den sätter ord på hur man kan träna sig i att hålla sina misstag med vänlighet, istället för att vara enbart självkritisk:

How to hold regret tenderly:
I wish I would have done that differently, 
and at the time, I couldn't.
- Syanna Wand-

Häng med på ett spännande samtal där vi dessutom bjuder på egna misstag och vad vi lärt av dem!

Lyssna här
Podden på Spotify

Du kan även lyssna på podden på Spotify, du hittar den här: PrataMeraPodden

ps. Missa inte PrataMeraPoddens spellista

I varje poddavsnitt har både gäster samt jag själv fått önska en låt och berätta om varför valet föll just på den låten och vad den betyder. Nu finns alla önske- och inspirationslåtar samlade i en och samma spellista. Du hittar den på Spotify, PrataMeraPoddenPlaylist: Mood swings!

Mer läsning

Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Många människor upplever att de saknar någon att dela glädje och sorger med. Att vara ofrivilligt ensam kan även ha negativa konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande. Enligt den senaste statistiken från SCB saknar hundratusentals människor i Sverige en nära vän, vilket kan leda till isolering och ensamhet. Men det går att ta sig ur ensamheten.

Läs mer
Läsning hjälper oss minska stress

Idag på den internationella Väldsbokdagen vill vi gärna vara med och uppmärksamma böckernas fantastiska värld. Genom att läsa får vi kunskap och upplevelser. Vi förundras, vi skrattar och gråter, förfäras, funderar och fantiserar. Och faktiskt, förutom att vi kanske lär oss ett och annat om olika saker och platser, att läsa hjälper oss även att minska stress.

Läs mer
Annas bästa boktips

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till Anna Kinnander, leg. psykolog och flitig bokläsare.

Läs mer
1 2 3 28

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram