5 råd för dig som vill börja eller sluta med något i sommar

5 råd för dig som vill börja eller sluta med något i sommar. En person står leende och tittar ut genom ett fönster
PrataMera
2023-06-28

Har du tänkt att i sommar äntligen ge dig själv den där chansen att börja med en ny god vana eller kanske sluta med något du inte längre vill ha i ditt liv? Förändringar, stora som små, kan vara riktigt utmanande att få till, så här kommer några tips som vi hoppas kan hjälpa dig på vägen.

“Små steg i rätt riktning” eller “nästan rätt i stället för helt fel” är ledord som är bra att ha i bakhuvudet när vi vill åstadkomma förändring i våra liv. Ha tålamod med dig själv även om du inte “lyckas” i början eller presterar “perfekt” och försök vara din egen bästa vän – att ändra en vana är inte lätt, vi har ju ofta övat länge på den gamla vanan.

5 steg mot förändring
  1. Sätt upp ditt mål och fundera på vad du behöver för att uppnå det. Behöver du sätta av tid en stund varje dag för din nya vana? Behöver du några tillbehör?
  2. Planera in vad du ska göra varje dag en månad framåt (eller den tidsperiod du satt för dig själv). Skriv ner när och hur du ska göra. Behöver du en påminnelse i telefonen, skriva ner i kalendern när du ska göra vad? Be någon annan påminna dig eller sätta upp en lapp på kylskåpet som peppar eller påminner dig om det mål du satt upp för dig själv?
  3. Öva på att vara din egen bästa vän. Förändring tar tid, så öva på att tala vänligt och uppmuntrande och stöttande till dig själv, särskilt när du inte “presterar” på topp eller när du upplever bakslag, för de kommer säkert att komma. Känn dig stolt över att du bestämt dig för att göra en förändring. Om det var en vän som skulle göra det du nu försöker göra, vad skulle du säga och hur skulle du prata med den personen?
  4. Öva på att se dig själv där du vill vara. Hur skulle du agera om du redan var där du vill vara? Öva på att se dig själv där, istället för att stirra dig blind på att du inte är där just nu. Börja agera som “ditt bästa jag” redan idag.
  5. Öva på uppskattning varje dag. Vad har du som du är nöjd med i ditt liv, just idag? Fundera och skriv ner ett par ord när du vaknat eller innan läggdags, som en “tacksamhetsdagbok”.
Tillsammans kan motivera

Många trivs och presterar bättre när en uppgift eller vana också innebär social aktivitet. Det är lättare att komma ut i spåret om vi vet att vännen väntar på oss, eller byta ut godiset mot morötter och gurka om någon annan också gör det. En positiv social knuff ökar motivationen.

Sist men inte minst, var generös med beröm och motivera dig själv varje dag. Gör inte för stora förändringar i början – “små steg i rätt riktning” är vägen!

Lycka till, och ta hand om dig!

Mer läsning

Grubbel och ältande del II - Hur kan man stoppa grubbel och ältande?

I del I: Varför grubblar vi? undersökte vi grubblandets funktion och vad som vidmakthåller det. Vi kom överraskande nog fram till att det är det vi gör för att lugna oss, de tröstande tankarna, som faktiskt gör så att grubblandet fortsätter. Så hur ska man då bära sig åt, om det inte går att bli av med orostankar genom att försöka argumentera med eller släta över dem?

Läs mer
Grubbel och ältande del I - Varför grubblar vi?

Vem som helst kan drabbas av att inte kunna låta bli att grubbla över saker det egentligen inte går att göra något åt. Ofta ältar vi i situationer som innehåller osäkerhet, tvivel eller beslut och vi försöker lösa både lösliga och olösliga problem med hjälp av tanken.

Läs mer
Suicidpreventiva dagen 10 september

Den 10 september är det Internationella suicidpreventiva dagen. En dag som International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) införde 2003 för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord.

Läs mer
1 2 3 17

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram