5 råd för dig som vill börja eller sluta med något i sommar

5 råd för dig som vill börja eller sluta med något i sommar. En person står leende och tittar ut genom ett fönster
PrataMera
2023-06-28

Har du tänkt att i sommar äntligen ge dig själv den där chansen att börja med en ny god vana eller kanske sluta med något du inte längre vill ha i ditt liv? Förändringar, stora som små, kan vara riktigt utmanande att få till, så här kommer några tips som vi hoppas kan hjälpa dig på vägen.

“Små steg i rätt riktning” eller “nästan rätt i stället för helt fel” är ledord som är bra att ha i bakhuvudet när vi vill åstadkomma förändring i våra liv. Ha tålamod med dig själv även om du inte “lyckas” i början eller presterar “perfekt” och försök vara din egen bästa vän – att ändra en vana är inte lätt, vi har ju ofta övat länge på den gamla vanan.

5 steg mot förändring
  1. Sätt upp ditt mål och fundera på vad du behöver för att uppnå det. Behöver du sätta av tid en stund varje dag för din nya vana? Behöver du några tillbehör?
  2. Planera in vad du ska göra varje dag en månad framåt (eller den tidsperiod du satt för dig själv). Skriv ner när och hur du ska göra. Behöver du en påminnelse i telefonen, skriva ner i kalendern när du ska göra vad? Be någon annan påminna dig eller sätta upp en lapp på kylskåpet som peppar eller påminner dig om det mål du satt upp för dig själv?
  3. Öva på att vara din egen bästa vän. Förändring tar tid, så öva på att tala vänligt och uppmuntrande och stöttande till dig själv, särskilt när du inte “presterar” på topp eller när du upplever bakslag, för de kommer säkert att komma. Känn dig stolt över att du bestämt dig för att göra en förändring. Om det var en vän som skulle göra det du nu försöker göra, vad skulle du säga och hur skulle du prata med den personen?
  4. Öva på att se dig själv där du vill vara. Hur skulle du agera om du redan var där du vill vara? Öva på att se dig själv där, istället för att stirra dig blind på att du inte är där just nu. Börja agera som “ditt bästa jag” redan idag.
  5. Öva på uppskattning varje dag. Vad har du som du är nöjd med i ditt liv, just idag? Fundera och skriv ner ett par ord när du vaknat eller innan läggdags, som en “tacksamhetsdagbok”.
Tillsammans kan motivera

Många trivs och presterar bättre när en uppgift eller vana också innebär social aktivitet. Det är lättare att komma ut i spåret om vi vet att vännen väntar på oss, eller byta ut godiset mot morötter och gurka om någon annan också gör det. En positiv social knuff ökar motivationen.

Sist men inte minst, var generös med beröm och motivera dig själv varje dag. Gör inte för stora förändringar i början – “små steg i rätt riktning” är vägen!

Lycka till, och ta hand om dig!

Mer läsning: Minska stress och ångest med hjälp av din värderade riktning

Mer läsning

Må bättre under kris del 3 – omvärdera det som är viktigt på riktigt

En kris kan, efter att den är över, få oss att växa som människor. Vi kan med krisen få möjlighet att omvärdera vad som är viktigt i livet och vilja fokusera på sådant vi tidigare tog för givet. Att träffa en vän på riktigt och inte bara via dataskärmen, att inte behöva bära ansiktsmask eller kunna resa mer fritt. Genom att medvetandegöra vad vi tycker är viktigt och värderar i livet, kan vår livskvalitet öka och vår ångest kan minska.

Läs mer
Må bättre under kris del 2 – om tankefällor och återhämtning

Vi har en tendens att tro på det vi tänker, utan att faktiskt ha bevis för att det är sant. En tanke kan skapa stress, oro och dra oss med långt in i katastroftankens värld. ”Jag gick förbi någon som hostade, nu kommer jag säkert bli sjuk, kanske dö, vad händer då med mina nära och kära…”. Men det finns strategier för att inte dras med i dessa tankar.

Läs mer
Må bättre under kris del 1 – om att hantera oro i en osäker tid

En kris uppstår när våra tidigare erfarenheter inte räcker för att vi ska kunna hantera en ny och svår situation vi står inför, utan att börja må dåligt.

Läs mer
1 2 3 20

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram