5 råd för dig som vill börja eller sluta med något i sommar

5 råd för dig som vill börja eller sluta med något i sommar. En person står leende och tittar ut genom ett fönster
PrataMera
2023-06-28

Har du tänkt att i sommar äntligen ge dig själv den där chansen att börja med en ny god vana eller kanske sluta med något du inte längre vill ha i ditt liv? Förändringar, stora som små, kan vara riktigt utmanande att få till, så här kommer några tips som vi hoppas kan hjälpa dig på vägen.

“Små steg i rätt riktning” eller “nästan rätt i stället för helt fel” är ledord som är bra att ha i bakhuvudet när vi vill åstadkomma förändring i våra liv. Ha tålamod med dig själv även om du inte “lyckas” i början eller presterar “perfekt” och försök vara din egen bästa vän – att ändra en vana är inte lätt, vi har ju ofta övat länge på den gamla vanan.

5 steg mot förändring
  1. Sätt upp ditt mål och fundera på vad du behöver för att uppnå det. Behöver du sätta av tid en stund varje dag för din nya vana? Behöver du några tillbehör?
  2. Planera in vad du ska göra varje dag en månad framåt (eller den tidsperiod du satt för dig själv). Skriv ner när och hur du ska göra. Behöver du en påminnelse i telefonen, skriva ner i kalendern när du ska göra vad? Be någon annan påminna dig eller sätta upp en lapp på kylskåpet som peppar eller påminner dig om det mål du satt upp för dig själv?
  3. Öva på att vara din egen bästa vän. Förändring tar tid, så öva på att tala vänligt och uppmuntrande och stöttande till dig själv, särskilt när du inte “presterar” på topp eller när du upplever bakslag, för de kommer säkert att komma. Känn dig stolt över att du bestämt dig för att göra en förändring. Om det var en vän som skulle göra det du nu försöker göra, vad skulle du säga och hur skulle du prata med den personen?
  4. Öva på att se dig själv där du vill vara. Hur skulle du agera om du redan var där du vill vara? Öva på att se dig själv där, istället för att stirra dig blind på att du inte är där just nu. Börja agera som “ditt bästa jag” redan idag.
  5. Öva på uppskattning varje dag. Vad har du som du är nöjd med i ditt liv, just idag? Fundera och skriv ner ett par ord när du vaknat eller innan läggdags, som en “tacksamhetsdagbok”.
Tillsammans kan motivera

Många trivs och presterar bättre när en uppgift eller vana också innebär social aktivitet. Det är lättare att komma ut i spåret om vi vet att vännen väntar på oss, eller byta ut godiset mot morötter och gurka om någon annan också gör det. En positiv social knuff ökar motivationen.

Sist men inte minst, var generös med beröm och motivera dig själv varje dag. Gör inte för stora förändringar i början – “små steg i rätt riktning” är vägen!

Lycka till, och ta hand om dig!

Mer läsning: Minska stress och ångest med hjälp av din värderade riktning

Mer läsning

Att ta sig ur ensamhet och hitta en vän

Många människor upplever att de saknar någon att dela glädje och sorger med. Att vara ofrivilligt ensam kan även ha negativa konsekvenser för vår hälsa och välbefinnande. Enligt den senaste statistiken från SCB saknar hundratusentals människor i Sverige en nära vän, vilket kan leda till isolering och ensamhet. Men det går att ta sig ur ensamheten.

Läs mer
Läsning hjälper oss minska stress

Idag på den internationella Väldsbokdagen vill vi gärna vara med och uppmärksamma böckernas fantastiska värld. Genom att läsa får vi kunskap och upplevelser. Vi förundras, vi skrattar och gråter, förfäras, funderar och fantiserar. Och faktiskt, förutom att vi kanske lär oss ett och annat om olika saker och platser, att läsa hjälper oss även att minska stress.

Läs mer
Annas bästa boktips

Den 23 april är det den internationella världsbokdagen. En dag instiftad av Unesco för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Vad passar då inte bättre än att fråga en av våra egna behandlare om ett boktips? Vi ställde frågan till Anna Kinnander, leg. psykolog och flitig bokläsare.

Läs mer
1 2 3 28

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram