fbpx
Vill du börja med en ny vana men vet inte riktigt hur?
#

Vill du börja med en ny vana men vet inte riktigt hur?

Att förändra ett beteende är svårt – vi människor gör ofta helst det som känns bäst i stunden, även om vi vet att det inte är bra för oss på längre sikt. Så hur kan man då göra för att både komma i gång med sin förändring och se till att ens nya beteende håller i sig och blir en ny vana på lång sikt?

  • Identifiera VAD du vill förändra. Vilket beteende är det du vill förändra och varför? Hur är det nu och hur vill du att det ska vara? Sätt gärna upp mål och delmål, så det blir tydligt för dig vad det är du siktar på och vilka milstolpar du har på vägen dit.
  • Gör, fast du inte har lust. Om vi väntar på ”rätta känslan” eller ”rätta läget” är risken stor att det aldrig blir av. Ofta måste vi börja våra nya beteenden med ren viljestyrka. Bestäm alltså när du ska göra saker. Schemalägg dem. Gör, fast du inte känner för det.
  • Hjälp dig själv att komma ihåg. Skriv in påminnelser i almanackan, lägg in notiser i mobilen eller klistra upp post-it-lappar på lämpliga ställen – många förändringar faller på att vi inte ens kommer ihåg att göra det vi bestämt oss för.
  • Acceptera bakslag. Man måste göra på ett nytt sätt många gånger innan det blir en vana och det är helt normalt att halka in i gamla hjulspår medan man skapar de nya. Se bakslag som en naturlig del av förändringsprocessen i stället för att se dem som personliga misslyckanden!
  • Små steg är bättre än stora. Att försöka ändra på för många eller för stora saker samtidigt gör det svårt att hålla i och hålla ut över tid. Så ta hellre små steg i rätt riktning – de kan långsiktigt leda längre fram än enorma kliv.
  • Hjälp varandra. Om du har andra i din närhet som vill göra samma typ av förändring, kan ni ta stöd av och peppa varandra. Om inte, kanske det finns något forum på nätet du kan gå med i för att få stöd och pepp?
  • Beröm dig själv för att du kämpar på! Kom ihåg att acceptera bakslag som en naturlig del av processen och fokusera i stället på att belöna dig själv regelbundet och fira de framsteg du gör!

Lycka till med din förändring och ta hand om dig!

Vill du börja med en ny vana men vet inte riktigt hur? Närbild på en kvinnas händer som håller i en smartphone och samtidigt tittar i en kalender som ligger på bordet

Bestäm när du ska göra saker och hjälp dig själv att komma ihåg genom att schemalägga dem och lägga in påminnelser i almanackan eller mobilen.

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Mer läsning:
Aktuella grupper:

Related Posts

Leave a comment