Vänta inte på rätta känslan, bara gör!
#
Vänta inte på rätta känslan, bara gör! 

Väntar du på att ”rätta känslan” ska infinna sig innan du gör vissa saker? Vill du t. ex känna dig peppad och motiverad innan du drar iväg till gymmet? Hoppas du på att det plötsligt ska kännas lättare att göra de där sakerna som du nu försöker undvika? Tänker du att du ska ta tag i vissa saker sen, när du har mer lust, ork och motivation till det? Då ska du få ett tips: Sluta vänta på rätta känslan, bara gör!

Vi människor har en tendens att göra det som känns bäst just nu – fast det kanske inte blir så bra för oss sedan. Långsiktiga konsekvenser känns avlägsna medan känslan just nu är påtaglig och får oss att välja det som är skönast, eller minst jobbigt, i stunden. Det som känns krävande eller obehagligt undviker vi gärna, eller så spar vi det till ”sen”. Problemet är bara att ”rätta känslan” eller ”sen” kanske aldrig kommer – om vi inte bestämmer oss för att se till att det kommer. Då behöver vi oftast agera ”utifrån in” i stället för ”inifrån ut”, det vill säga börja BARA GÖRA även om ”rätta känslan” inte kommer. Kanske dyker känslan upp längs vägen?

Några tips för att strunta i ”rätta känslan” och bara göra ändå
  • Gör tvärtemot vad den nuvarande känslan vill. Agera som om du hade lust, ork, motivation och glädje. Kanske dyker de upp på vägen om du har tur, eller så låter de vänta på sig tills du agerat fler gånger. Agera som om du inte var rädd. Kanske försvinner rädslan på vägen, när du visar dig själv vad du vågar, kan och klarar.
  • Fundera på hur mycket känslorna ska få styra och bestämma i ditt liv. Är det DU som ska ha kommandot eller det ofta ganska opålitliga känslolivet? Även om vi har en känsla behöver vi inte låta den styra vårt agerande.
  • Dela upp det du ska göra i mindre delar, så kan det kännas mer hanterbart och överkomligt. Kanske finns det lättare steg du kan göra först?
  • Byt ut ”men” till ”och”. ”Jag borde träna men jag har ingen lust (så jag gör det inte)” kan t. ex bytas ut till ”jag borde träna och jag har ingen lust (så jag gör det ändå). ”Jag vill men jag vågar inte” kan bytas ut till ”jag vill och jag vågar inte – och jag gör det ändå”.
  • Strukturera och planera. Bestäm NÄR saker ska göras. Gör dem! En timer som ringer kan vara en konkret påminnelse. Att göra ”lite men ofta” i början kan vara ett bra knep för att skapa nya vanor eller rutiner.
  • Testa ”timer-tricket”. Om du bara behöver göra det jobbiga, tråkiga eller svåra i en kort stund så kan det vara lättare att komma igång om du sätter en timer. När du väl är i gång kanske det känns okej att fortsätta fast timern ringer. Ofta är det att ta oss för, att komma över tröskeln, som är det svåraste.
  • Se det du gör som ett experiment. Testa att göra på ett nytt sätt. Utvärdera hur det gick- men testa mer än en gång först.
  • Lyft blicken. Hur vill du ha det om en vecka, en månad eller ett år? Tar du steg åt det hållet i dag? Eller rör du dig åt ett annat håll? Om vi vet vart vi vill är chansen större att vi hamnar där. Målet kan dock behöva delas upp i delmål för att vi lättare ska kunna ta stegen på vägen.
  • Försök ha acceptans för att det du ska göra kan kännas tråkigt, jobbigt, svårt o.s.v.
  • Belöna dig själv för att du tog tag i något fast det var svårt!

Ta hand om dig – och gör något idag som ditt framtida jag kommer att tacka dig för!

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Mer läsning:
Aktuella grupper:

Related Posts

Leave a comment