Mitt självförtroende ger mig problem i arbetslivet, vad ska jag göra?
#

Vi fick en fråga från en besökare på vår hemsida där självförtroendet ger personen problem i arbetslivet och undrar vad man kan göra?

”Hur bygger man upp sitt självförtroende? Blir problem i mitt arbete. Försöker vara trevlig o ger komplimanger till ny personal o gör mitt bästa. Ändå får ingen chans vara kvar. Inte ens som timanställd.”

Hej!

Jag beklagar att du upplever det du beskriver och att du inte fått möjlighet att stanna kvar på de jobb du haft hittills. Jag har inga närmare detaljer om din situation men att det påverkar dig negativt låter fullt förståeligt!

Du nämner självförtroende i din fråga och att detta leder till problem i ditt arbete. Generellt inom psykologin brukar man beskriva självförtroende som ”individens upplevda tilltro till sin förmåga i olika situationer”. Utifrån din fråga är det svårt att veta exakt hur du tänker kring de problem du upplever, men du skulle kunna börja med att bena ut vad orsaken kan vara till att du inte får fortsätta på de jobb du haft:

  • Upplever du att du inte presterar “tillräckligt bra” på dina arbetsplatser och att det är därför du inte får stanna kvar? Om du upplever det så, finns det några “bevis” för det som stödjer din upplevelse, eller tolkning av situationen, eller är det du själv som tycker att du inte “presterat bra nog”?
  • Finns det något annat som sänkt ditt självförtroende p.g.a. att du inte fått stanna kvar på arbetsplatsen? Du nämner att du försöker vara trevlig och ger komplimanger till andra på arbetsplatsen. Upplever du att en anledning till att du inte får vara kvar är att du inte passar in, eller att andra inte uppskattar dig? Om du upplever det så, var kommer denna tolkning ifrån? Har du några “bevis” för det, eller är det kanske snarare en egen tolkning som du gör?
  • Finns det yttre faktorer som gjort att du inte fått stanna kvar på din arbetsplats, t.ex. pandemirelaterade orsaker eller nedskärningar generellt? För i så fall kanske det inte alls har med dig att göra, och då är det en startpunkt att utgå ifrån.

När man upplever lågt självförtroende är det vanligt att man har tankar om att man inte skulle vara “tillräckligt bra” eller “dålig”, och dessa tankar kan ta upp en stor del av vår tid. Om det är så för dig, så försök att hantera tankarna genom att se dem som just tankar i stället för att ta dem som sanningar.

Beröm dig själv för det du gör

En annan sak som kan vara hjälpsamt är självmedkänsla. Du skriver att du haft flera olika arbeten men inte fått vara kvar. I samband med sådana motgångar är det vanligt att uppleva självkritiska tankar och även känslor av skuld och skam, vilket gör att ens lidande blir ännu värre. Så förutom att försöka hitta förklaringen till varför du inte fått vara kvar, kan du försöka lägga ditt fokus på det arbete som du faktiskt gör. Yttre faktorer, som t.ex. arbetsmarknadens situation, kan du inte påverka, men hur du förhåller dig till dig själv är inom din kontroll, även om du kan behöva öva på det!

  • Du kan försöka vända på situationen och ge dig själv beröm, eftersom du trots flertalet motgångar ändå fortsatt till nya jobb när du likaväl hade kunnat ge upp.
  • Försök att låta tankar om detta finnas samtidigt som de du redan har.
  • Du måste inte stanna vid dina negativa tankar, utan du kan bemöta dem med alternativa tankar, såsom att du trots svåra omständigheter faktiskt har lyckats finna flera möjliga jobb.
  • Vill du ha mer tips om självmedkänsla rekommenderar jag vårt blogginlägg om just detta. Detta löser kanske inte själva problemet med att behålla ett arbete, men det kan hjälpa dig må bättre och öka din tilltro till dig själv så du kan fortsätta framåt.

Sammanfattningsvis: försök ifrågasätta de tankar du har om dig själv och som ger dig lågt självförtroende, så de inte får ta fullt så mycket utrymme. Fokusera i stället på det som du gör bra, trots dina motgångar.

Om du upplever att det är svårt att hitta en väg framåt själv, så tveka aldrig att boka en tid hos någon av våra psykologer och psykoterapeuter på pratamera.nu – att prata med någon som kan hjälpa en ringa in de problem man upplever hjälper ofta mer än man kan tro.

Lycka till och ta hand om dig!

Porträttbild David Nicolaidis

David Nicolaidis
Leg. psykolog

Mer info:

Anmäl dig gärna till vårt öppna och kostnadsfria webbinarium “Duger jag som jag är” den 27/4 som handlar om självbild & självkänsla. 

Här kan du se vilka gruppbehandlingar vi har på gång kommande månader – under fyra träffar får du under ledning av en av våra psykologer lära dig mer om olika psykiska besvär och få konkreta verktyg att via hemuppgifter arbeta med på egen hand.  

Du kan också gå ett iKBT-program om Självkänsla eller någon annan aspekt av psykisk (o)hälsa. Här kan du se vilka terapiprogram du kan gå hos oss. 

Ställ en fråga

Har du en fråga som du vill ställa? Då är du välkommen att skicka in den till oss. ->  Gratis rådgivning online
Någon av våra legitimerade psykologer svarar på din fråga som sedan publiceras i vår blogg, anonymt så klart.

Related Posts

Leave a comment