Så här kan vi skapa förutsättningar för ökad psykisk hälsa
#
Så här kan vi skapa förutsättningar för ökad psykisk hälsa

Under förra året led 41% av den svenska befolkningen i åldrarna 16-84 år av ängslan, oro eller ångest, medan 14% led av stress och 4% fick diagnosen depression*. På söndag den 10:e oktober är det Världsdagen för mental hälsa, en chans att sätta psykisk (o)hälsa i rampljuset. Så hur kan vi, oavsett vilka vi är eller var i samhället vi verkar, hjälpas åt att främja psykisk hälsa på ett hållbart sätt?

Redan när vi är små får vi ofta lära oss att vissa känslor är bra och vissa känslor är dåliga. Kanske uppmuntras vi att tränga undan gråten och chocken när vi ramlat ner från klätterställningen för att i stället tvinga fram ett leende så mamma inte behöver oroa sig. Kanske bemöts vi med förebråelser eller besvikelse när vi ger uttryck för ilska eller frustration. Som förälder kan det vara svårt att hantera alla känslor våra barn uttrycker varje dag – man vill kanske varken förstärka eller ignorera dem.

Att utforska känslorna lär oss hantera dem

Camilla GunnarssonCamilla Gunnarsson, legitimerad psykolog på pratamera.nu, menar att det är viktigt att vi vuxna vågar vara i olika känslor tillsammans med våra barn – det är genom att utforska som vi lär oss hantera alla de känslor och tankar som vi oundvikligen kommer att uppleva genom livet.

”Vi föräldrar och andra vuxna behöver visa våra barn att alla känslor är okej att ha och att de inte är farliga. Att vara i känslorna tillsammans med barnet skapar trygghet i att våga utforska dem och att barnet inte känner sig lämnad ensam med sina känslor”, förklarar Camilla.

“Om man som barn inte får hjälp med detta finns det risk för att en del känslor känns förbjudna eller farliga. Man kanske har svårt att sätta ord på sina känslor eller ens veta vad man känner. Det kan då bli svårare att prata om hur man mår, eller söka hjälp för dåligt mående senare i livet,” avslutar Camilla.

Våga fråga – och bara lyssna

Att öppna upp för samtal kring upplevelser, tankar och känslor är något som också många vuxna tycker är svårt. Även om vi dagligen kan ta del av andras berättelser om psykisk ohälsa, så lever många tabun kvar. Skulle du själv våga ange ”stress” eller ”nedstämdhet” som anledning när du sjukskriver dig några dagar från jobbet? Eller drar du till med ”magsjuka” så du inte riskerar att bli sedd som ”svag” av kollegor, chefen eller HR?

Kristina AhlmanKristina Ahlman, legitimerad psykolog på pratamera.nu, menar att vi kan både bekämpa tabun och hjälpa varandra må bättre genom att våga fråga – och våga lyssna.

”Om vi alla vågade ställa den där lite obekväma frågan, på festen i mötet med den nyskilda pappan, eller mamman i kris, så skulle mycket av den isolering man kan uppleva när man mår dåligt minska. Att bli sedd, i stället för att andra låtsas som att inget har hänt, kan vara en av de värsta upplevelserna man har efter t. ex en separation eller förlust,” förklarar Kristina.

”Nästa steg handlar om att vara öppen och våga stå kvar. Bara lyssna, om den andra vill prata. Alla vill inte prata – men det vet vi inte, om vi inte först frågar. Så våga fråga! Våga stanna kvar och lyssna. Även om det känns obekvämt innan, även om du är orolig att säga eller göra fel. Gör det ändå! Att inte fråga kan få mycket större konsekvenser än att inte fråga,” avslutar Kristina.

Vi kan alltså alla göra skillnad. Vem kan du själv prata med om psykisk hälsa eller ohälsa på fikarasten eller över grannstaketet den här veckan? Finns det något du vill lära dig eller förstå kring psykisk (o)hälsa? Tillsammans kan vi lyfta ämnet, bekämpa tabun och öppna upp för samtal som ger oss alla möjlighet att hantera svåra upplevelser, tankar och känslor på det sätt vi behöver för att må bra.

Sofia Celin
Marknads- och Kommunikationsansvarig, Pratamera

Mer fakta och möjlighet till hjälp

www.pratamera.nu/blogg kan du läsa mer om hur du kan hjälpa ditt barn utforska och hantera känslor, vad du kan tänka på när du vågar fråga och orkar lyssna och få andra goda råd från våra psykologer om hur du kan utveckla din egen psykiska hälsa och finnas där för andra som inte mår bra. På www.pratamera.nu kan du också boka tid med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut om du eller en nära anhörig behöver professionell hjälp.

Bild med ett korslagt grön band med texten World Mental Health Day 10 october

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Mer läsning:
Aktuella grupper:

Related Posts

Leave a comment