Nystarta relationen med en kickoff i sommar
#
Nystarta relationen med en kickoff i sommar

Äntligen semester. Då ska relationen vårdas, samtidigt som man ska hinna umgås med släkt och vänner, ha kvalitetstid med barnen, hinna ikapp med diverse projekt hemma och varva Instagram-vänliga äventyr med lugn ”ta-dagen-som-den-kommer”-tillvaro. Så kanske blir det inte så mycket romantik och relationsrenovering som man hade önskat? Eller så är renoveringsbehovet större än man trodde.

Hösten brukar vara högsäsong för både skilsmässor och familjerådgivning. Precis som förra året förutspår fler familjerådgivare ett ännu större behov av parterapi till följd av Covid-19 som gjort oss mer hänvisade till varandra under lång tid, med risk för att problem i relationen blivit mer påtagliga.

Men måste man gå på familjerådgivning om det knakar i förhållandet? Finns det saker man kan göra själva för att förbättra sin relation innan det är för sent?

På många arbetsplatser startar man ibland igång en ny fas med en kickoff och kanske kan en sådan fylla en funktion även i parrelationen? Syftet med en kickoff är ju att ha en gemensam uppstart för att svetsa samman ett team som ska sträva mot ett gemensamt mål – ett koncept som passar utmärkt även för en parrelation. Så vad kan man göra om man vill få till en kickoff för sin relation?

  • Föreslå en kickoff för din partner. Att båda deltar och tycker att det är en bra idé är en förutsättning för att det ska bli en kickoff.
  • Planera in tid för kickoffen. Se till att ni får vara ostörda, hemma eller någon annanstans. Att resa iväg är förstås trevligt och att vistas i en annan miljö än den vanliga kan ibland hjälpa en att få perspektiv, men det går faktiskt lika bra att ha kickoff hemma vid köksbordet. Om ni inte får till en heldag (eller flera) kanske ni kan börja med några timmar för att diskutera något område?
  • Börja med att utvärdera hur ni haft det under den senaste tiden och på olika områden i livet. Finns det saker ni vill utveckla eller förändra? Försök att inte fastna i ältande eller anklagelser. Utgå ifrån dig själv och hur du känner om du tar upp saker du inte är nöjd med. Att du eller din partner känner sig anklagad eller attackerad leder inte framåt, snarare ökar det risken för att man fastnar i att försvara sig eller gå till motattack. Syftet med kickoffen är att ni ska blicka framåt, medan en tillbakablick kan behövas för att ni ska ha utgångsläget klart för er.
  • Prata om vad ni har för visioner, drömmar och mål. Hur vill ni ha det, i livet och i relationen? Lever ni så, eller är ni på väg åt det hållet? Om inte, vad kan ni göra för att styra ditåt? Diskutera olika områden i ert liv, som vardagsrutiner, gemensamma projekt, semesterplaner, sex, ekonomi, karriär och tid tillsammans vs egen tid. Välj områden som känns relevanta för er.
  • Se varandra. Lyssna på varandra. Låt den andra prata till punkt. Ta inte varandra för givna och förutsätt inte att du vet vad den andra ska säga, varken på kickoffen eller i vardagen.
  • Gör något kul tillsammans. En företags-kickoff innehåller ofta någon form av teambuilding-aktivitet. Kan ni som par göra något sånt? Det behöver inte vara att klättra höghöjdsbana eller forspaddla, men att göra nya saker tillsammans kan få oss att se nya sidor hos varandra – eller återupptäcka sidor hos varandra som lätt kommer i skymundan i vardagen. Kanske hittar ni en gemensam aktivitet som ni vill fortsätta med tillsammans efter kickoffen?
  • Planera in utvärdering. Skriv ner vad ni kommit fram till så ni kan utvärdera era planer och mål senare. Planera in tid för det också, t.ex. en ny kickoff.
Nystarta relationen med en kickoff i sommar - ett par vandrar på en sandstrand med havet i bakgrunden
Gör något kul tillsammans. Att göra nya saker tillsammans kan få oss att se nya sidor hos varandra – eller återupptäcka sidor som kommit i skymundan.

Tveka inte att söka professionell hjälp om du tror att det är vad din relation behöver. Oftast föregås en skilsmässa av en lång process där den ena parten kommit långt i sina tankar på separation medan den andra parten inte alls involverats i funderingarna. En del skilsmässor hade sannolikt kunnat undvikas om man tagit tag i relationen tidigare och kommunicerat mer med varandra, på egen hand eller tillsammans med en parterapeut. 

Ibland är såklart skilsmässa den enda vägen, men även om man bestämt sig för att separera kan det vara bra med gemensamma samtal med en utomstående för att separationen ska bli så bra som möjligt för alla som påverkas av den. 

Om du känner att du eller ni skulle vilja prata med en psykolog är ni varmt välkomna att boka en tid för samtal med någon av oss psykologer här på pratamera.nu. 

Ta hand om dig själv och varandra!

Camilla Gunnarsson

Camilla Gunnarsson
Legitimerad psykolog

Artikel först publicerad 200722
Uppdaterad 210621

Mer läsning:

Related Posts