fbpx
Jag tror att någon förföljer och är ute efter mig
#
FRÅGA:

Hej!

Jag har snart i två årstid nu känt mig i perioder deprimerad och ibland glad och tillfreds. När jag är deprimerad får jag väldigt svårt att sova och äta. Detta har lett till att jag känner mig ständigt trött och har gått ner mycket i vikt. När jag känner mig glad och upprymd känns allt inte lika likgiltigt som när jag är deprimerad. Jag känner mig lycklig och jag orkar vara mer social och utåtriktad.

På senaste tiden har detta beteende utvecklas och blivit värre, på ett skrämmande vis. Det känns som att jag är förföljd av någon, att någon är ute efter mig, vilket gör mig rädd och orolig. Vad beror detta på? Vad kan jag göra för att dessa problem ska försvinna? Skulle gärna vilja veta!

SVAR:

Hej!

Tack för din fråga!

Du beskriver symtom så som trötthet, sömnsvårighet, viktnedgång och minskad aptit som skulle kunna vara en ”vanlig” klinisk depression. Samtidigt beskriver du perioder då du känner dig glad och t o m upprymd och lycklig då du blir mer social och utåtriktad och får det mycket gjort. Alltså jag får intrycket att du beskriver humörsvängningar som med tiden blivit allt svårare att hantera.

Dessutom beskriver du skrämmande förföljelsetankar. Oklart för mig när dessa tankar uppstår, t ex under en depressionsperiod eller när du känner dig upprymd. Som du kanske läser av mellan raderna kan din symtombeskrivning vid närmare undersökning leda till olika diagnoser, exempelvis olika typer av depression. Och det är svårt att med den mängden information som du tillhandahåller och utan kännedom om din levnadshistoria uttala sig vad dina svårigheter beror på.

Mitt ”enkla” råd till dig är att du tar kontakt med en erfaren psykolog eller en psykiater för att få en gedigen bedömning och eventuellt få en diagnos. Kommer man efter en psykiatrisk undersökning fram till vad dina svårigheter talar för diagnos då är det lättare att föreslå psykologisk behandling eller medicinsk behandling eller en kombination av bägge två.

Du kan söka hjälp genom att vända dig till din vårdcentral, en psykiatrisk mottagning eller få en bedömning  via oss.

Lycka till!

Related Posts