fbpx
Jag är nedbruten av mitt senaste förhållande, hur blir jag lycklig igen?
#

Vi fick in denna fråga av en besökare på vår hemsida:

”Hej. Blivit riktigt sårad och nedbruten av mitt senaste förhållande på 6 år. Jag gav mer av min kärlek än vad jag fick tillbaka av henne. Hon lider av psykisk ohälsa, men jag alltid stått vid hennes sida och försökt hjälpa henne så gott jag kan. Slutade med att hon om nätterna pratade med andra män illa om mig och min familj. Och jag var tvungen att lämna henne, då hon bakom min rygg även bestämde sig med att träffa någon annan. Nu vill jag bara gråta ut, men kan inte få ut tårarna. Faller mer o mer i depression. Vill bara vara lycklig igen. ”

Hej och tack för din fråga!

Det låter som om du har en svår situation, och har haft det ett tag. Dels har du levt i en relation där du beskriver att du ”gett mer än du fått”, och att du ställt upp på olika sätt men inte fått det du skulle önska tillbaka. Däremot har du blivit sviken och besviken, och tvingats lämna en relation som jag gissar att du investerat mycket i.

En separation brukar ju väcka många jobbiga och känslor, oavsett om man vill lämna den eller inte. Jag tänker att det ter sig naturligt att du mår dåligt just nu- men att det är viktigt att du tar hand om dig för att inte må ”sämre än nödvändigt”. En separation kan även bidra till en depression, men det kan vara svårt att avgöra när det handlar om ”normala reaktioner på en separation” och när det övergått i en depression. Det är viktigt att du tillåter dig att känna ledsenhet och andra känslor, oavsett om det kommer tårar eller inte. Det är också viktigt att du fortsätter göra saker, träffa folk och aktivera dig eftersom passivitet och att dra sig undan i sig kan bidra till, och hålla igång, en depression.

Jag rekommenderar att du läser vårt blogginlägg “Så tar dig vidare efter skilsmässan” för fler konkreta råd om hur man kan ta sig an livet efter en separation.

Tveka inte att ta kontakt om du känner att du skulle behöva prata med någon för att komma vidare. Hos oss på Pratamera kan du få stöd genom video-, röst- och chattsamtal.

Och du, du kommer att bli lycklig och glad igen även om det kanske inte känns så just nu.

Ta hand om dig!

Camilla Gunnarsson

Camilla Gunnarsson
Leg. psykolog

Vill du lära dig mer om psykisk (o)hälsa? När du registrerar dig för våra nyhetsbrev, får du kostnadsfritt några gånger i månaden tips om nya bloggtexter från våra psykologer, svar på läsarfrågor, andra relevanta nyheter och vilka gruppträffar och webbinarier du kan anmäla dig till den närmaste tiden m.m. Du kan när som helst avregistrera dig om du inte längre vill få nyhetsbreven.

Related Posts

Leave a comment