Hur kan relationen överleva när hemmet blir gemensamt kontor?
#

Hösten är här och för de flesta brukar den innebära återgång till jobb och kontormen nu är det istället fler än vanligt som jobbar hemma, till följd av Covid-19Många upplever en minskad stress av att jobba hemifrån, eftersom det är enklare att ta fler pauser och lägga upp arbetet som man själv vill ha det. Men den nya situationen med fler i hushållet som är hemma på heltid är också något som oroar och skapar slitningar i våra relationer. 

I år har antalet skilsmässoansökningar ökat, vilket pandemin tros ha viss orsak till. Att komma hem till sin partner efter en lång arbetsdag, berätta om sin dag, dela med sig av det man gjort och vilka man träffat, skapar nya samtalsämnen och kan göra det roligare att spendera tid tillsammans.  

När båda två arbetar hemifrån och sitter vid samma bord och äter frukost, lunch och middag med sin partner varje dag och inte få en paus hemifrån under jobbtimmarna kan man börja tvivla på relationen, är det verkligen såhär det ska kännas att vara tillsammansOro för ekonomin eller framtida arbetssituationer kan också bidra till att öka frustrationen och konflikterna därhemma. 

Här är några saker ni kan göra och tänka på för att må bra i den nya situationen:
  • Ordna separata utrymmen för er där var och en kan sitta enskilt och arbeta, eller ringa samtal ostört. Om man inte har möjlighet att arbeta i olika delar av hemmet kan ett annat sätt vara att planera arbetstiden lite olika under dagen, så den ena börjar något tidigare och den andra jobbar något senare. 
  • Vi är olika i hur mycket egentid vi behöver och hur mycket social tid vi mår bra av. Vid hemmaarbete kan det vara bra att planera in egentid mer strukturerat en stund varje dag. Välj aktiviteter som ni gillar att göra, ensam eller med vänner, även utan varandra 
  • Fråga er själva vad ni brukar må bra av och försök att göra mer av det, i möjligaste mån. Går era vanliga aktiviteter att anpassa utifrån pandemins begränsningar, så ni inte behöver ställa in dem eller sluta göra det ni gillar mest 
  • Sömn, matvanor och träning är A och O för vår psykiska och fysiska hälsa. Fortsätt med de rutiner ni har och mår bra av, eftersom dessa är extra viktiga att hålla i när vi känner stress eller oro.  
  • Vid oro har vi också en tendens att fokusera extra mycket på negativa tankar och scenarion. Öva på att ifrågasätta dina tankar och se vad du kan göra i situationen du är i.  

Om du, din partner eller ni båda har behöv av psykologiskt stöd, så kan ni boka samtal hos oss antingen enskilt eller som par. 

Lycka till och ta hand om varandra! 

Kristina Ahlman
Leg. psykolog 

Related Posts

Leave a comment