Mer läsning

Avsnitt 7 - om att möta sjukdom och kris mitt i livet

Anna Kinnander möter författaren och psykologen Kristina Sandberg. Tillsammans samtalar de om sorg, döden och hur vi pratar med varandra om det. De pratar även om tankar och känslor som kan uppstå när man själv eller någon i sin närhet drabbas av en svår sjukdom med oviss utgång. Kristina drabbades själv av aggressiv bröstcancer 2016 samtidigt som hennes pappa gick bort. Hennes liv vändes upp och ner och kom att handla om sorg, förlust, kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn. Hur vi pratar vi med varandra, med barnen, de omkring oss och med oss själva när något sådan händer? Hur hanterar vi ovissheten, när det inte finns några raka svar eller facit, utan när vi själva ska hitta ett sätt att hantera det ohanterbara?
Med ögon känsliga för grönt, Barbro Hörberg
Tenth Avenue Freeze-Out, Bruce Springsteen

Läs mer
Avsnitt 6 - om graviditet, föräldraskap och psykisk ohälsa

Anna Kinnander gästas av barnmorskan Katarina Svensson Flood. Tillsammans pratar de om den rosaskimrande föreställningen om tiden som gravid. När den förväntansfulla tiden istället byts ut till en period av smärta, graviditetsillamående och psykisk ohälsa, något som Katarina själv drabbades av under sina tre graviditeter. Vad innebär det att drabbas av hyperemesis, den allvarligaste formen av graviditetsillamående? Hur hanterar man psykisk ohälsa under sin graviditet? Och vilket stöd kan man få från vården? De pratar även om kroppsföreställningar, risker med ätstörningar i samband med graviditet och om Katarinas författarskap och kommande bok om fyra generationers upplevelser, erfarenheter och känslor med temat graviditet och föräldraskap då och nu.
Wrecking Ball, Bruce Springsteen
Feeling Good, Nina Simone

Läs mer
Avsnitt 5 - om hur poesi kan vara plåster för själen

Anna Kinnander bjuder in Pia Eriksson, skaparen av Instagramkontot ”Korsdragspoesi” och författare till boken ”Till dig som famlar”. Vi får lyssna till ett varmt och nära samtal om hur vi kan mötas i det aviga och bli stärkta av att veta att det kommer bli bättre. Tillsammans pratar de om hur skrivandet och kreativiteten kan vara till hjälp för att både hantera och bearbeta sitt mående. Pia berättar bland annat om hennes krokiga väg till ett bättre mående, hur Instagramkontot blev en hennes ventil för att hitta tillbaka till poesin, möten med vården som varit livsavgörande och hur man börjar om när livet återigen svänger i 90 grader.
Här kan du lyssna på avsnittets önske- och inspirationsmusik:
Stark & Sårbar, Moonica Mac
Girl Laying Down, Anna Ternheim

Läs mer
1 2 3 6

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram