Varför blir jag så lätt förälskad och vad kan jag göra åt det?

Varför blir jag så lätt förälskad och vad kan jag göra åt det? En person promenerar i en park
PrataMera
2020-05-14

"Jag är gift och har varit det i många år, älskar min man på alla sätt, vi har ett väldigt bra äktenskap som jag mår bra i. Men jag har ett problem som jag inte vet hur jag ska handskas med. Jag blir väldigt lätt förälskad i personer, det kan vara nästan vilken man som helst jag möter. Alltså någon jag möter i matbutiken och får ögonkontakt med, eller någon trevlig arbetskollega. Det här gör mig rädd för att söka mig till vissa typer av jobb. Min dröm är att bli lastbilschaufför, men det bromsar mig eftersom jag är rädd för att gå in i ett mansdominerande yrke, där jag skulle kunna bli förälskad i vem som helst. Det påverkar mig på så sätt att jag tänker på personen under en eller ett par dagar, vilket är väldigt jobbigt för mig. Varför blir jag så påverkad? Vad ska jag göra?! Vill inte ha det så här."

 

Hej!
Tack för din fråga på det viktiga temat förälskelse och relation!

Du skriver att du är gift med en man som du älskar och har det bra med på alla sätt, att du trivs i ditt äktenskap och mår bra i det. Vad fint att höra!

När det handlar om förälskelse eller åtrå är det något som kan uppstå snabbt, för vissa oftare än andra. Det handlar såväl om hormoner som om vår personlighet och historia. En speciell blick kan ge en rusning, som kan göra oss extra glada och pirriga i kroppen. Det uppstår snabbt men kan också lägga sig snabbt, då det tar mycket energi för kroppen att vara förälskad.

Acceptera och använd känslan

Om du ofta känner den här känslan av förälskelse, så försök öva på att tillåta känslan istället för att kämpa emot den. Låt känslan vara där och se om du kan tillåta den att växa, utan att direkt agera på den. På så vis kan den bli mindre hotfull - känslan av förälskelse behöver inte driva dig till att göra något du inte vill, däremot kan du använda känslan till andra aktiviteter som inspiration eller som en drivkraft, om den ger dig energi.

Även om förälskelse ofta sker i möte med en annan människa så är det i oss själva som vi upplever känslan och därför kan vi också ta med oss den och göra vad vi vill med den, oberoende av den andra personen. Fundera på vad som ger dig något både på kort och lång sikt när det handlar om ditt eget agerande. Om du skulle agera på känslan, vad skulle då ske på kort sikt och på lång sikt?

Kan du välkomna känslan och liksom säga ”Hej förälskelse, dig känner jag igen. Jag vet att du kommer och går och just nu kommer jag inte att agera på dig utan göra något annat istället”.

Du kan också prova att byta ut ordet förälskelse till glädje eller inspiration. Att känna sig exalterad eller inspirerad kanske ger dig extra energi att göra andra saker som du vill eller har som mål. Kanske kan du använda känslan till att vara kreativ, träna eller ringa ett samtal som du skjutit upp.

Vad behöver du för att känna dig sedd?

Fundera också på hur ditt relationsmönster ser ut kring förälskelse. Finns det något som upprepar sig när det gäller vilka människor du blir förälskad i? Är det en viss typ av personer med visst beteende eller karaktär? Påminner de om någon i din relationshistoria, familj, föräldrar eller tidigare partner?

Ibland kan det hända att vi inte fått tillräckligt med uppmärksamhet som barn eller att vi faktiskt inte känner oss sedda i vårt liv eller i relationen vi befinner oss i. Fråga dig själv ”Hur får detta mig att känna mig” och “Vad var det den andra personen gjorde eller sa, som gjorde att jag kände mig sedd eller bekräftad"? Kan du ge detta mer till dig själv eller uppmärksamma din partner på att det är något du önskar av honom? Utforska din nuvarande relation. Vad är det som är bra med er relation, på vilket sätt fungerar ni bra ihop? Är det något du saknar som skulle göra den ännu bättre?

Du bestämmer hur du agerar

Du skriver att du drömmer om att utbilda dig till lastbilschaufför, men du är rädd att du ska bli förälskad i kollegor och att det ska stå i vägen för din dröm. Börja med att fråga dig vad som lockar med att arbeta som lastbilschaufför, utforska varför du vill jobba med det och på vilket sätt du skulle kunna bidra inom den branschen. När du vet varför du vill det och på vilket sätt det inspirerar dig så har du en mer säker grund att stå på i ditt beslut, om utmaningar kommer på vägen.

Förälskelse kan vi inte styra med vår vilja men däremot kan vi styra vårt beteende, vad vi gör av känslan, hur och om vi agerar på den. Döm inte dig själv för att du kan få ”förälskelse-känslor”. Fundera istället på hur ditt ”bästa jag” eller ”framtida jag” skulle agera. Genom det kan du agera utifrån omsorg om dig själv och dina mål så att förälskelse inte står i vägen för att nå dina drömmar.

Ta hand om dig!

Mer läsning

Jag känner mig lämnad när min särbo gör saker med sina kompisar

Läsarfråga: Jag klarar inte av att vara ensam och jag känner mig lämnad när min särbo gör saker med sina kompisar. Jag har aldrig klarat av att vara ensam och skulle vilja bryta det mönstret. Vad kan jag göra?

Läs mer
Varför kan jag inte unna mig själv att vara nöjd?

Läsarfråga: Jag tillåter mig aldrig att unna mig något extra, köper alltid det billigaste fast jag har pengar. Till andra köper jag gärna presenter. Jag kör en gammal bil, gör billigaste renoveringarna i huset, inget extra med mera. Om jag någon gång köpt något extra så ber jag ofta om ursäkt för det. Efter många års högskolestudier (på äldre dar) har jag ett bra jobb men jag kan inte ta in att det är så, ”inte kan jag ha det jobbet”! Så fort utbildningen var klar fick jag problem med ryggen och nu utmattningssyndrom och sjukskrivning. Jag undrar om det hör ihop med att jag inte kan tillåta mig att faktiskt vara nöjd över min utbildning, att kroppen ser till att jag inte kan jobba? Likaså nu under lång sjukskrivning så kan jag inte acceptera det och göra det bästa av det utan jag tänker ständiga katastroftankar. Vad kan detta bero på? Finns det något att göra?

Läs mer
Min sambo ljuger om vår ekonomi – är det psykisk misshandel?

Läsarfråga: "Min sambo ljuger ofta om helt onödiga saker och struntar i att betala räkningar och ljuger sedan om det vilket får mig att känna mig så stressad att jag gråter hela nätterna och får hjärtklappningar. Han vet att jag förlorat mitt hem tidigare pga liknande händelser och hur det traumatiserat mig men väljer ändå att göra så här gång på gång vilket kan sätta mig och barnen på gatan. Han ger mig dåligt samvete genom att säga saker som ”ska du lämna mig i en 3a?”. Jag mår jättedåligt och det känns som han slår sönder mig psykiskt. Är detta psykisk misshandel?”

Läs mer
1 2 3 27

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram