Vad kan jag göra för att sluta ljuga?

Vad kan jag göra för att sluta ljuga? Närbild på en person med glasögon och som tittar rakt in i kamerad
PrataMera
2019-07-14

"Hej, jag har problem med att jag ljuger. Jag är inte mytoman, överdriver inte vettlöst, men jag ljuger. Om meningslösa vardagssaker och är slirig med sanningen när jag gjort något fel. Jag förskönar mina prestationer och har väldigt svårt att stå för att jag missat eller glömt göra något utan kommer med undanflykter.

Jag är gift sedan 15 år och har tre söner. Min fru har varit sjukskriven en längre period för utmattningssyndrom och tjänar ännu inga pengar på sitt egna nystartade bolag, medan jag å min sida tjänar relativt mycket pengar och är framgångsrik professionellt. Vi har svårt att få ekonomin att gå ihop och min fru blir väldigt stressad av det. Jag har ibland lånat pengar av vänner eller tagit sms-lån för att klara vissa månader men inte berättat det för henne för att inte oroa henne. När jag blir påkommen med lögner försöker jag i det längsta slå ifrån mig.

Jag vet i stunden att beteendet är fel men kan inte låta bli. KBT i grupp har inte hjälpt. Vad kan jag göra?"

 

Tack för frågan!

Att ljuga är ett beteende som liksom andra mänskliga beteenden styrs av omständigheter som bereder scenen för att beteendet ska framträda samt de kortsiktiga konsekvenser som följer på beteendet. Att ljuga är med andra ord ett inlärt beteende, som har blivit förstärkt med åren och uppfyller funktioner. Detta trots att ytligt sett kan det uppfattas att man ljuger trots bättre vetande och att det känns obegripligt t o m för en själv.

Du ger exempel på de omständigheter/situationer som ”utlöser” ditt beteende att ljuga t ex när du har missat eller glömt något, när du har gjort fel eller när du vill försköna din prestation eller när du inte berättar sanningen om att du har lånat pengar. Det som inte framgår av din beskrivning är vad det blir för omedelbara konsekvenser som följer på ditt beteende när du ljuger. Det är dessa konsekvenser som med stor sannolikhet styr ditt beteende.

Eftersom det är ett inlärt beteende, vilket är mitt antagande, så antar jag att beteendet har en historia bakom sig. Under årens lopp har du sannolikt haft ”fördelar” av att ljuga t ex fått konsekvenser som gynnat/förstärkt beteendet. Exemplen kan ha varit uppmärksamhet av olika slag eller materiella vinster eller att få en känsla att man duger och är omtyckt etc etc. Eller du har kanske sluppit saker genom att slå ifrån dig in i det sista, vilket du själv antyder, t ex slippa känna att du gjort fel (skuld), slippa skam eller slippa se partners oro, slippa rädsla etc. Alltså de ”vinster” som följt på ditt beteende eller de saker som du flytt och undvikit genom att ljuga sannolikt styr ditt sätt att hantera de situationer där du ljuger.

Även om de kortsiktiga konsekvenserna styr dig i detta avseende låter det att du uppenbarligen är medveten att det på längre sikt leder till problem t ex har en negativ inverkan på din självbild och självkänsla och skadar troligen dina relationer.

Mitt råd till dig är att med nyfikenhet göra en kartläggning av de situationer som triggar igång ditt beteende och notera vad för funktioner som beteendet uppfyller för dig. Detta enligt det som beskrivits ovan. Alltså, notera triggare, vad du får och vad du slipper. Psykologhjälp kan behövas åtminstone i början så att beteendets sammanhang och funktioner kan belysas med precision. Den kartläggningen och analysen ligger sedan till grund för alternativa sätt att hantera risksituationerna med hjälp av nya beteenden och färdigheter.

Lycka till.

Mer läsning

Jag tror inte på mig själv

Läsarfråga: Jag har nästan i hela mitt liv jämfört mig med andra människor och aldrig riktigt trott på min egen förmåga vilket har bidragit till att jag inte vågat vissa saker som att utbilda mig osv. Nu är jag 52 år, ska separera, har haft en lång period där mitt barn har varit sjuk, är utan jobb och jag bara känner hur allt bara står stilla. Är också i klimakteriet med en massa besvär. Har så svårt att acceptera alla dessa förändringar i mitt liv och min kropp och allt som sker. Vad ska jag göra?

Läs mer
Jag har höga krav på mig själv

Läsarfråga: Jag har väldigt höga krav på mig själv vilket jag mår dåligt av, men samtidigt vill jag prestera bra och nå mina höga mål i min idrott, hur gör man då? Problemet är också att jag ställer höga krav inom allt. Jag är inte nöjd med mitt utseende på ett sätt som inte går att förändra [....] Jag är dessutom ofta nedstämd, och stressad över skola, kompisar och träning (hinner ej med det jag vill).

Läs mer
Kan jag göra något åt mitt obehag för folksamlingar?

Läsarfråga: Jag tycker det är jobbigt och känner obehag i stora folksamlingar. Jag har känt så så länge jag kan minnas och det har blivit svårare med åren. Jag tycker att det går bra när jag är med vänner och så men så fort det blir fler människor blir det värre. Går det att göra något åt det?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram