Jag vill inte gå tillbaka till mitt jobb

Jag vill inte gå tillbaka till mitt jobb
PrataMera
2017-06-12

"Hej. Vad gör man när man inte vill gå tillbaka till jobbet efter mammaledigheten? Har haft en trasslig arbetsplats sedan tidigare. Inget nytt till bättre har hänt. Folk har till o med slutat. Har sökt en massa andra jobb men ej fått. Problemet är att jag känt mig diskriminerad på jobbet o fackets maktlösa utan bevismaterial. Vad ska jag göra?"

Hej och tack för din fråga.

Jag vill inledningsvis poängtera att din fråga skulle kunna besvaras bättre rent juridiskt av någon annan än oss. Du kan prova kontakta arbetsmiljöverket. Jag kommer ändå försöka svara på din fråga utifrån ett psykiskt perspektiv.

Till och börja med är det förstås tråkigt att höra du hamnat i den situation du befinner dig i. Det är förstås fullt normalt att känna olust, ångest eller ledsenhet inför att börja jobba igen i en sådan situation men du ska naturligtvis inte behöva ha det så. Tyvärr är det inte helt ovanligt av olika skäl. Diskriminering är förmodligen bland det värsta, där du som person blivit åsidosatt för den du är eller kanske råkat ut för någon form av mobbning. I en sådan situation är det vanliga att känna sig kränkt, ledsen och förbannad. Samtidigt kan det infinna sig känslor av uppgivenhet och maktlöshet när läget är så pass låst som det låter.

Du har ju försökt att få hjälp av ditt fack men de har inte kunnat hitta något som går att bevisa – vilket förstås blir än mer frustrerande. Du har försökt söka andra jobb för att byta arbetsplats men det har inte gett något. Om detta inte handlar om din chef så blir jag väldigt nyfiken på vad din chef gör? Hen har naturligtvis det yttersta ansvaret för arbetsmiljön och har sedan den 31:a mars 2016 en föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö att förhålla sig till. Oavsett om det går att bevisa att diskriminering förekommer eller inte så måste din psykiska hälsa tas på allvar. Kan du fokusera på ditt psykiska mående utifrån nuvarande situation istället? Din chef är skyldig att agera utifrån detta. Om du inte får gehör av din chef ta det till nästa chef. Jag kan heller inte låta bli att undra varför företagshälsovården inte är inkopplad? Kräv att få stöd och hjälp därifrån eftersom det påverkar ditt mående. Har du haft kontakt med arbetsplatsens skyddsombud? De kan ju göra en anmälan till arbetsmiljöverket om inget sker. Möjligheten att kunna bli omplacerad är kanske också något som kan vara värt att lyfta om du kan tänka dig det?

Om du inte får till den förändring du vill behöver du ta ställning till vilket som är viktigast för dig – att jobba kvar med ekonomisk trygghet och acceptera den nuvarande situationen eller om det är värt att säga upp dig och att få må bra även om det kanske kan påverka din ekonomi. Jag tror att det kan vara så att du har rätt att säga upp dig på grund av personliga skäl om de inte kan få till en omplacering. Vilket kan ge en del fördelar ekonomiskt.

Jag hoppas verkligen att din situation löser sig.

Lycka till!

Mer läsning: Så här sätter du gränser på jobbet

Mer läsning

Jag tror inte på mig själv

Läsarfråga: Jag har nästan i hela mitt liv jämfört mig med andra människor och aldrig riktigt trott på min egen förmåga vilket har bidragit till att jag inte vågat vissa saker som att utbilda mig osv. Nu är jag 52 år, ska separera, har haft en lång period där mitt barn har varit sjuk, är utan jobb och jag bara känner hur allt bara står stilla. Är också i klimakteriet med en massa besvär. Har så svårt att acceptera alla dessa förändringar i mitt liv och min kropp och allt som sker. Vad ska jag göra?

Läs mer
Jag har höga krav på mig själv

Läsarfråga: Jag har väldigt höga krav på mig själv vilket jag mår dåligt av, men samtidigt vill jag prestera bra och nå mina höga mål i min idrott, hur gör man då? Problemet är också att jag ställer höga krav inom allt. Jag är inte nöjd med mitt utseende på ett sätt som inte går att förändra [....] Jag är dessutom ofta nedstämd, och stressad över skola, kompisar och träning (hinner ej med det jag vill).

Läs mer
Kan jag göra något åt mitt obehag för folksamlingar?

Läsarfråga: Jag tycker det är jobbigt och känner obehag i stora folksamlingar. Jag har känt så så länge jag kan minnas och det har blivit svårare med åren. Jag tycker att det går bra när jag är med vänner och så men så fort det blir fler människor blir det värre. Går det att göra något åt det?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram