Jag tror att någon förföljer och är ute efter mig

Jag tror att någon förföljer och är ute efter mig
PrataMera
2017-05-27

"Hej! Jag har snart i två årstid nu känt mig i perioder deprimerad och ibland glad och tillfreds. När jag är deprimerad får jag väldigt svårt att sova och äta. Detta har lett till att jag känner mig ständigt trött och har gått ner mycket i vikt. När jag känner mig glad och upprymd känns allt inte lika likgiltigt som när jag är deprimerad. Jag känner mig lycklig och jag orkar vara mer social och utåtriktad.

På senaste tiden har detta beteende utvecklas och blivit värre, på ett skrämmande vis. Det känns som att jag är förföljd av någon, att någon är ute efter mig, vilket gör mig rädd och orolig. Vad beror detta på? Vad kan jag göra för att dessa problem ska försvinna? Skulle gärna vilja veta!"

Hej och tack för din fråga!

Du beskriver symtom så som trötthet, sömnsvårighet, viktnedgång och minskad aptit som skulle kunna vara en "vanlig" klinisk depression. Samtidigt beskriver du perioder då du känner dig glad och t o m upprymd och lycklig då du blir mer social och utåtriktad och får det mycket gjort. Alltså jag får intrycket att du beskriver humörsvängningar som med tiden blivit allt svårare att hantera.

Dessutom beskriver du skrämmande förföljelsetankar. Oklart för mig när dessa tankar uppstår, t ex under en depressionsperiod eller när du känner dig upprymd. Som du kanske läser av mellan raderna kan din symtombeskrivning vid närmare undersökning leda till olika diagnoser, exempelvis olika typer av depression. Och det är svårt att med den mängden information som du tillhandahåller och utan kännedom om din levnadshistoria uttala sig vad dina svårigheter beror på.

Mitt "enkla" råd till dig är att du tar kontakt med en erfaren psykolog eller en psykiater för att få en gedigen bedömning och eventuellt få en diagnos. Kommer man efter en psykiatrisk undersökning fram till vad dina svårigheter talar för diagnos då är det lättare att föreslå psykologisk behandling eller medicinsk behandling eller en kombination av bägge två.

Du kan söka hjälp genom att vända dig till din vårdcentral, en psykiatrisk mottagning eller få en bedömning  via oss.

Lycka till!

Mer läsning

Jag orkar inte stötta min sjuka partner mer, vad ska jag göra?  

Läsarfråga: "Jag har hela tiden försökt stötta, lyssna, hjälpa, följa med till undersökningar etc. Är mycket orolig och orkar inte längre. // Oroar mig mycket och för hans hälsa och framtid. Har alltid tidigare följt med, bott på hotell, stöttat och väntat. Den här gången vill jag stanna hemma men får då så dåligt samvete att jag nästan går under. Behöver prata med någon om detta! Vad ska jag göra?"

Läs mer
Hur kan jag våga lita på och stå upp för mig själv?

Läsarfråga: ”Hur ska jag lära mig att lita på mig själv och stå upp för mig själv? Hur lär jag mig att förstå vad jag SJÄLV står för?”

Läs mer
Mitt självförtroende ger mig problem i arbetslivet, vad ska jag göra?

Läsarfråga: Hur bygger man upp sitt självförtroende? Blir problem i mitt arbete. Försöker vara trevlig o ger komplimanger till ny personal o gör mitt bästa. Ändå får ingen chans vara kvar. Inte ens som timanställd.

Läs mer
1 2 3 15

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram