Jag tror att någon förföljer och är ute efter mig

Jag tror att någon förföljer och är ute efter mig
PrataMera
2017-05-27

"Hej! Jag har snart i två årstid nu känt mig i perioder deprimerad och ibland glad och tillfreds. När jag är deprimerad får jag väldigt svårt att sova och äta. Detta har lett till att jag känner mig ständigt trött och har gått ner mycket i vikt. När jag känner mig glad och upprymd känns allt inte lika likgiltigt som när jag är deprimerad. Jag känner mig lycklig och jag orkar vara mer social och utåtriktad.

På senaste tiden har detta beteende utvecklas och blivit värre, på ett skrämmande vis. Det känns som att jag är förföljd av någon, att någon är ute efter mig, vilket gör mig rädd och orolig. Vad beror detta på? Vad kan jag göra för att dessa problem ska försvinna? Skulle gärna vilja veta!"

Hej och tack för din fråga!

Du beskriver symtom så som trötthet, sömnsvårighet, viktnedgång och minskad aptit som skulle kunna vara en "vanlig" klinisk depression. Samtidigt beskriver du perioder då du känner dig glad och t o m upprymd och lycklig då du blir mer social och utåtriktad och får det mycket gjort. Alltså jag får intrycket att du beskriver humörsvängningar som med tiden blivit allt svårare att hantera.

Dessutom beskriver du skrämmande förföljelsetankar. Oklart för mig när dessa tankar uppstår, t ex under en depressionsperiod eller när du känner dig upprymd. Som du kanske läser av mellan raderna kan din symtombeskrivning vid närmare undersökning leda till olika diagnoser, exempelvis olika typer av depression. Och det är svårt att med den mängden information som du tillhandahåller och utan kännedom om din levnadshistoria uttala sig vad dina svårigheter beror på.

Mitt "enkla" råd till dig är att du tar kontakt med en erfaren psykolog eller en psykiater för att få en gedigen bedömning och eventuellt få en diagnos. Kommer man efter en psykiatrisk undersökning fram till vad dina svårigheter talar för diagnos då är det lättare att föreslå psykologisk behandling eller medicinsk behandling eller en kombination av bägge två.

Du kan söka hjälp genom att vända dig till din vårdcentral, en psykiatrisk mottagning eller få en bedömning  via oss.

Lycka till!

Mer läsning

Jag tror inte på mig själv

Läsarfråga: Jag har nästan i hela mitt liv jämfört mig med andra människor och aldrig riktigt trott på min egen förmåga vilket har bidragit till att jag inte vågat vissa saker som att utbilda mig osv. Nu är jag 52 år, ska separera, har haft en lång period där mitt barn har varit sjuk, är utan jobb och jag bara känner hur allt bara står stilla. Är också i klimakteriet med en massa besvär. Har så svårt att acceptera alla dessa förändringar i mitt liv och min kropp och allt som sker. Vad ska jag göra?

Läs mer
Jag har höga krav på mig själv

Läsarfråga: Jag har väldigt höga krav på mig själv vilket jag mår dåligt av, men samtidigt vill jag prestera bra och nå mina höga mål i min idrott, hur gör man då? Problemet är också att jag ställer höga krav inom allt. Jag är inte nöjd med mitt utseende på ett sätt som inte går att förändra [....] Jag är dessutom ofta nedstämd, och stressad över skola, kompisar och träning (hinner ej med det jag vill).

Läs mer
Kan jag göra något åt mitt obehag för folksamlingar?

Läsarfråga: Jag tycker det är jobbigt och känner obehag i stora folksamlingar. Jag har känt så så länge jag kan minnas och det har blivit svårare med åren. Jag tycker att det går bra när jag är med vänner och så men så fort det blir fler människor blir det värre. Går det att göra något åt det?

Läs mer
1 2 3 23

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Så fungerar behandlingen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram